REZULTATE FINANCIARE LA 9 LUNI / PROFITUL A URCAT CU 130% Toni Teau: "În 2015, Transelectrica va lansa mai multe investiţii decât a preconizat iniţial"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 17 noiembrie 2014

Toni Teau: "În 2015, Transelectrica va lansa mai multe investiţii decât a preconizat iniţial"

Transportatorul naţional de energie Transelectrica SA a realizat, pe primele nouă luni, venituri de 1,95 miliarde lei, în creştere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut. Profitul net a fost de 303 milioane lei, în creştere cu 130% faţă de primele nouă luni ale anului trecut, a arătat, vineri, conducerea companiei într-o întâlnire cu investitorii şi analiştii.

Toni Teau, directorul general executiv al Transelectrica, a declarat pentru ziarul BURSA: "Pe parcursul primelor nouă luni ale acestui an, compania a realizat cheltuieli de investiţii în valoare de aproximativ 143 milioane de lei. La această sumă se adaugă 156 milioane lei rambursări de credite aferente investiţiilor, totalul reprezentând 73% din bugetul de circa 409 milioane lei programat pentru primele trei trimestre".

Domnia sa ne-a explicat că investiţiile realizate de Transelectrica au o durată de realizare între 2 şi 4 ani şi apreciază că, în primele nouă luni ale anului, compania a plătit efectiv lucrările demarate în anii anteriori.

Domnul Teau a ţinut să precizeze: "Vă pot spune că sunt şi elemente care întârzie implementarea proiectelor, precum procedurile birocratice de avizare, în special cele de mediu, licitaţii, contestaţiile sau chiar exproprierile necesare. De asemenea, a fost nevoie să refacem mai multe studii de fezabilitate, care aveau câţiva ani vechime. Vestea bună este că am decis ca în 2015 să devansăm mai multe proiecte importante de investiţii decât preconizasem iniţial. Prioritatea Consiliului de Supraveghere şi a Directoratului Transelectrica este să accelereze investiţiile în scopul dezvoltării, modernizării şi retehnologizării Reţelei Electrice de Transport pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional".

La rândul său, Carmen Neagu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, a declarat pentru ziarul BURSA că programul de investiţii este prioritar pentru conducerea şi administratorii companiei. Domnia sa ne-a explicat: "Au existat întârzieri în demararea investiţiilor programate, care au ţinut, pe de o parte, de necesitatea actualizării studiilor de fezabilitate, iar pe de altă parte de procesul impus de aplicarea procedurilor de aprobare şi de achiziţii a investiţiilor publice. Trebuie menţionat, însă, că avem o nouă abordare a modului de realizare a investiţiilor. O serie de obiective au fost devansate şi s-a urgentat procedura internă de fundamentare şi aprobare a acestora".

Doamna Neagu ne-a mai spus că Transelectrica a obţinut economii importante, de 30-40% faţă de valoarea estimată, în urma licitării lucrărilor de investiţii. Preşedintele Consiliului de Supraveghere susţine că actualul context de piaţă european, în care marile investiţii în domeniul energetic s-au restrâns pe fondul crizei şi reducerii consumului de electricitate, favorizează achiziţiile companiei. "Concurenţa în cadrul licitaţiilor este mult mai mare, iar producătorii de echipamente şi contractorii oferă reduceri importante de preţ", a conchis doamna Neagu.

Printre investiţiile realizate de companie în primele nouă luni se numără retehnologizarea staţiilor 400/110/20 kV Tulcea Vest şi 220/110 kV Barboşi, trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier-Resiţa-Timişoara-Săcălaz-Arad (etapa I - extinderea Staţiei 400 kV Porţile de Fier), racordarea la reţea a 5 microhidrocentrale de pe râurile Buda şi Otic în LEA 20 kV, racordarea centralei de 108 MW Crucea Nord din zona localităţilor Crucea, Vulturu şi Pantelimon, judetul Constanţa, printr-o celulă de 400 kV în Staţia electrică 400 kV Stupina din judeţul Constanţa.

Potrivit raportului companiei la nouă luni, valoarea mijloacelor fixe înregistrate în evidenţa contabilă în perioada ianuarie - septembrie 2014 s-a ridicat la 168,2 milioane lei (fără TVA). Cea mai mare valoare a unui mijloc fix care a fost înregistrat în evidenţa contabilă a fost de 118,9 milioane lei, fiind reprezentat de sistemul de securitate a infrastructurii date-voce şi al managementului situaţiilor de urgenţă.

Segmentul activităţilor Transelectrica SA cu profit permis în perioada ianuarie - septembrie 2014 a înregistrat o creştere a veniturilor de 14,2% (1,05 miliarde lei de la 919 milioane lei în 2013), susţinută în principal de creşterea tarifelor reglementate (cu 11,5% a veniturilor din serviciul de transport, cu 33,1% din serviciul de sistem funcţional), ce a compensat efectul scăderii volumului tarifat de energie (-2%).

Raportul Transelectrica mai indică faptul că veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune transfrontalieră au înregistrat o creştere importantă faţă de perioada similară a anului trecut pe fondul intensificării exporturilor de energie electrică (veniturile din exporturi comerciale au crescut de 3,15 ori).

Segmentul activităţilor zero-profit a înregistrat o creştere a veniturilor de 17,6% (904 milioane lei de la 769 milioane lei), determinată de creşterea veniturilor atât pe piaţa de echilibrare, cât şi din prestarea serviciilor de sistem tehnologice.

Datele Transelectrica arată că, la sfârşitul primelor nouă luni ale anului 2014, producţia netă de energie a înregistrat o creştere de 12,8% comparativ cu perioada similară a anului 2013, determinată în principal de o producţie mai mare în centralele hidroelectrice şi regenerabile.

Consumul intern net a înregistrat o creştere uşoară de 1,6%. Întrebată dacă acest trend va fi unul de durată, Carmen Neagu ne-a răspuns că este mult prea devreme pentru astfel de estimări.

În mixul de producţie, la nivelul perioadei ianuarie - septembrie 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, a crescut ponderea componentei energiei regenerabile (eoliană, biomasă, fotovoltaice) cu 3,6% şi a energiei hidroelectrice cu 2,4% în detrimentul componentei energiei nucleare, care a înregistrat o scădere cu 2,4%, şi a energiei termoelectrice, care a scăzut cu 3,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb