Nominalizarea de către guvernul Dăncilă a Rovanei Plumb pentru o funcţie de comisar european şi acordarea de către viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula van der Leyen a portofoliului transporturilor pentru candidatul din partea ţării noastre au iscat nemulţumirea mai multor politicieni europeni.
Aceştia au declarat pentru site-ul politico.eu că împrumuturile din declaraţia de avere a Rovanei Plumb prezintă ris-cul apariţiei unor conflicte de interese care ar putea afecta activitatea acesteia în fruntea transporturilor europene.
Membrii comisiei pentru afaceri juridice ale Parlamentului European, care trebuie să analizeze declaraţia de interese financiare a Rovanei Plumb, sunt îngrijoraţi că tranzacţiile financiare ale acesteia ar putea reprezenta un potenţial conflict de interese.
În urma acestor constatări, comisia juridică a Parlamentului European a invitat-o, astăzi, pe Rovana Plumb, la o audiere extraordinară, pentru a oferi lămuririle necesare.
Marie Toussaint, membru al comisiei şi eurodeputat francez, a declarat pentru sursa citată că unii comisari desemnaţi au furnizat iniţial declaraţii de interes financiar "care erau în contradicţie cu declaraţiile prezentate anterior" şi, prin urmare, li s-a solicitat o explicaţie. În cazul lui Plumb, Toussaint susţine că a existat "o diferenţă semnificativă între cea pe care ne-a prezentat-o şi cea pe care a declarat-o în România".
Întrebările legate de interesele financiare ale lui Plumb ar putea complica eforturile sale de a obţine aprobarea Parlamentului European pentru funcţia de comisar al transporturilor. Membrii comisiei juridice din Legislativul european cunosc şi faptul că Rovana Plumb a fost acuzată de Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la afacerea imobiliară ce privea braţul Pavel şi insula Belina ce au fost scoase din domeniul public al statului şi au ajuns în patrimoniul societăţii Tel Drum, apropiată fostului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea.
Chestionată de factorii politici de la Bruxelles, Rovana Plumb a negat că ar fi săvârşit vreo infracţiune cu privire la speţa respectivă şi a refuzat să răspundă şi cu privire la semnele de întrebare ridicate de neconcordanţele din declaraţia ei de interese financiare.
În conformitate cu regulile Parlamentului European, în cazul în care comisia identifică un conflict de interese, poate elabora recomandări care vizează soluţionarea conflictului - cum ar fi îndrumarea candidatului să renunţe la interesele financiare în cauză sau să recomande modificări în portofoliul candidatului. "În cazuri mai grave", comitetul poate concluziona "cu privire la incapacitatea comisarului desemnat de a-şi exercita funcţia".
Într-o scrisoare adresată către preşedintele comisiei juridice, Lucy Nethsingha, Rovana Plumb a susţinut că niciun împrumut nu trebuie declarat conform Codului de conduită pentru comisari. În scrisoare, ea a confirmat că a inclus un împrumut de 800.000 de euro primit în 2007 - care va fi rambursat până în 2030 - în declaraţia de avere pe care a depus-o la Parlamentul de la Bucureşti, pe vremea când era senator.
Plumb a precizat că nu a inclus acest împrumut în declaraţia financiară a UE, deoarece împrumuturile pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare în scopuri private nu trebuie "în mod normal" să fie declarate conform Codului Comisiei. În cazul donaţiei de 800.000 de lei români (aproape 170.000 de euro) pe care a făcut-o către PSD înainte de alegerile europene din acest an, Rovana Plumb consideră că aceasta nu generează conflicte de interese şi nici nu constituie o investiţie sau plasament pe piaţă.
Plumb susţine că a primit banii pentru donaţie ca împrumut de la o persoană pe care nu o numeşte în scrisoarea transmisă către Comisie, deşi a spus că creditorul a fost înregistrat la Parlament. Conform registrului de interese financiare al Legislativului de la Bucureşti, împrumutul respectiv va fi rambursat peste doi ani.
Conform Codului de conduită, comisarii desemnaţi sunt obligaţi să declare orice interese financiare, inclusiv active şi pasive, "care ar putea fi considerate capabile să dea naştere unui conflict de interese. Conturi bancare, bunuri specifice sau împrumuturi pentru achiziţie în mod normal, proprietăţile imobiliare în scopuri private nu trebuie declarate. Investiţiile cu o valoare mai mare de 10 000 de euro trebuie declarate în toate cazurile".
Daniel Freund, europarlamentar german şi fost director al ONG-ului Trans-parency International, a declarat că scrisoarea lui Plumb adresată comisiei juridice este nesatisfăcătoare.
Freund a precizat: "Nu a răspuns la întrebările Parlamentului şi nu a eliminat niciun fel de îngrijorări. Ea spune doar că regulile diferite din România şi din Comisia Europeană duc la diferenţe în declaraţie". Europarlamentarul german a adăugat că scrisoarea lui Plumb nu explică "situaţia financiară, donaţii către partidul din care face parte, împrumuturi pe care nimeni nu ştie cum le va plăti".
Referindu-se la acuzaţiile anterioare de corupţie aduse lui Plumb, Daniel Caspary, eurodeputat german din partea Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat: "Dacă lucrurile care circulă devin realitate, atunci avem o problemă serioasă".
Menţionăm că audierea oficială a Rovanei Plumb în cadrul comisiei transporturi din Parlamentul European este programată pentru 2 octombrie.
Referitor la audierea extraordinară ce ar urma să aibă loc, astăzi, în faţa comisiei juridice a Parlamentului European, eurodeputatul Siegfried Mureşan a scris pe pagina oficială de Facebook: "Rovana Plumb NU a obţinut unda verde a Comisiei Juridice a Parlamentului European privind condiţiile pentru a deveni comisar european. Comisia Juridică a Parlamentului European a decis acum să o invite mâine (n.r.- astăzi) pe Rovana Plumb la o audiere excepţională ca urmare a informaţiilor contradictorii din declaraţiile de avere ale domniei sale. Doar după aceea Comisia Juridică a Parlamentului European va da un verdict final. În acest moment Rovana Plumb face România de râs la nivel european".