Acţionarii "Roşia Montană Gold Corporation" (RMGC) au decis recent reducerea capitalului social cu 252,78 milioane lei, de la 612,6 milioane lei, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor, de la 1,43 lei, la 0,84 lei. "Reducerea de capital se va face în temeiul articolului 153^24 al Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, având în vedere pierderile constatate prin aprobarea situaţiilor financiare ale anului 2009 şi care nu au putut fi acoperite din rezerve, şi în temeiul hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor din data de 14 decembrie 2010", se arată într-un anunţ RMGC publicat în Monitorul Oficial.
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că "Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a decis reglarea contabilă a raportului dintre activul net şi capitalul social, conform legii societăţilor comerciale nr. 31/1990. Participaţiile acţionarilor în companie rămân neschimbate. RMGC deţine licenţa de exploatare asupra obiectivului minier Roşia Montană. Statul român, prin Minvest SA, societate cu capital integral de stat, are o participare în RMGC de 19,31%. Acţionarul principal, compania Gabriel Resources Ltd, deţine 80,69% din capital şi finanţează proiectul în proporţie de 100%".
Potrivit articolului de lege menţionat în Monitorul Oficial, în cazul în care Consiliul de Administratie, res-pectiv Directoratul, constată că în urma unor pierderi activul net al societăţii, determinat ca diferenţa între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată.
Dacă adunarea generală extraordinară nu hotărăşte dizolvarea societăţii, atunci compania este obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile să opereze reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net al societăţii nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, compania a raportat pierderi de 162,8 milioane lei în 2009. Anul următor, pierderile companiei s-au ridicat la 165,4 milioane lei.