Fermierii sunt presaţi să vândă stocurile de cereale pentru a-şi achita datoriile aferente inputurilor utilizate (nr-seminţe), susţine Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN. Domnia sa a explicat: "Fermierii au dileme în alegerea momentului potrivit pentru valorificarea recoltei, dată fiind variaţia preţului produselor agricole pe bursele internaţionale. Totodată, perioadele de recoltare coincid cu scadenţele de plată ale inputurilor utilizate, de cele mai multe ori fermierii fiind presaţi să vândă stocurile de cereale pentru a achita aceste scadenţe".
Anul trecut, numeroşi fermieri mari s-au confruntat cu problema scăderii preţului grâului, ale cărui valori erau estimate în iulie 2013 a fi cele mai mici din ultimii trei ani, potrivit unui comunicat al Agricover Credit IFN. Cotaţia Matif de început a recoltei din 2013 a fost de 193 euro/tonă şi a crescut până la 209 euro/tonă, în decembrie 2013, fiind urmată de o uşoară scădere în primele 2 luni ale acestui an. În aprilie 2014, a atins cel mai mare preţ, de 212 euro/tonă, fiind urmat din nou de o scădere şi ajungând, în iunie, la preţul de 188 euro/tonă. Acest tip de fluctuaţii - care pot varia de la 2-3% până la 8-10% - afectează calculele economice ale fermierilor şi constituie unul dintre principalele elemente de îngrijorare, arată sursa citată.
În acest context, Agricover Credit IFN a introdus pe piaţă un credit pentru agricultori ce permite corelarea dobânzii cu preţul cerealelor de la bursa de mărfuri din Paris (Matif), un punct de referinţă pentru comerţul cu cereale. "Agricultorii pot obţine un credit bazat pe stocul de cereale, cu care să achite sumele scadente, ceea ce le va permite să aleagă momentul şi preţul optim de vânzare a recoltei", a precizat Robert Rekkers.
Potrivit unui comunicat al Agricover Credit IFN, creditul corelat cu Matif este un tip de finanţare adresată fermierilor mari, pentru susţinerea capitalului de lucru de minimum 1 milion de lei. Dobânda este indexată lunar, în funcţie de cotaţia Matif afişată în ultima zi a lunii anterioare şi se încadrează între 2,90% pentru cotaţia Matif mai mică de 155 euro/tonă şi 8,90% pentru cotaţia Matif mai mare de 225 de euro/tonă.
Produsul se adresează fermierilor care exploatează suprafeţe mari, cota de piaţă actuală a Agricover Credit IFN, în acest segment de clienţi, fiind de 35%.