Măsurile de austeritate ale Guvernului, de reducere a salariilor în sistemul privat şi impozitarea depozitelor bancare, nu îi sperie foarte tare pe bancheri.
Robert Rekkers, directorul general al "Băncii Transilvania", consideră că, deşi se vor reduce salariile, românii vor fi responsabili, iar creditarea va continua şi pentru angajaţii sectorului public.
"Acum ne concentrăm pe IMM-uri, însă este posibil să venim cu produse mai flexibile şi pentru persoanele fizice", a spus Robert Rekkers, adăugând că banca nu are expuneri foarte mari pe persoanele fizice sau angajaţi în sectorul public. Domnia sa a precizat că banca va continua să facă restructurări ale creditelor. Potrivit directorului general al BT, rata împrumuturilor neperformante este mai mică pe segmentul persoanelor fizice.
De asemenea, Robert Rekkers spune că vrea ca portofoliul de credite să crească, la fel ca şi cota de piaţă. În prezent, BT are o cotă de piaţă de 5,8 - 6%, pe totalul activelor.
Totodată, domnul Rekkers spune că este posibil ca banca să constituie, în continuare, provizioane, iar până la sfârşitul anului, acestea să ajungă la 600 milioane lei.
"Mai bine provizionăm mai agresiv, din fericire avem rezultate bune şi avem de unde să provizionăm", a conchis domnia sa.
• BT vine cu un "Plan B" pentru companiile care vor credite de refinanţare
"Banca Transilvania" a lansat "Planul B", o facilitate de refinanţare destinată firmelor care plătesc rate mari la creditele contractate de la alte bănci. Această facilitate se adresează IMM-urilor care au o cifră de afaceri cuprinsă între 1,5 şi 4 milioane lei, precum şi companiilor mari. Creditul maxim pe care îl pot contracta firmele este de un milion de lei sau echivalentul în euro al acestei sume.
Robert Rekkers a declarat: "Banca Transilvania are soluţia pentru cazurile în care Planul A al finanţării unei afaceri s-a dovedit a fi împovărător, mai ales în perioada de criză. Venim cu Planul B, o facilitate de refinanţare a creditelor contractate de la alte bănci, prin care antreprenorii au posibilitatea ca, în primele 12 luni de la preluare, ratele să le fie diminuate cu până la 50%. Oferim, în acest fel, întreprinzătorilor, un confort financiar sporit, dându-le posibilitatea de a direcţiona resursele astfel economisite către creşterea productivităţii, investiţii şi dezvoltare".
Întreprinzătorii vor beneficia, în primul an, prin refinanţarea de la Banca Transilvania, de rate diminuate cu până la jumătate din ceea ce plătesc acum altei bănci, iar în anii următori, oricum, ratele vor fi mai mici decât în prezent, potrivit reprezentanţilor BT. Termenele de acordare pentru creditul Planul B diferă în funcţie de tipul de credit, până la 12, 36, respectiv 90 de luni.
Noul produs de creditare pentru companii, Planul B, face parte din Platforma Anti-Criză a Băncii Transilvania. Platforma, lansată la începutul anului trecut, înseamnă strategie, echipă şi o ofertă formată din produse şi servicii noi sau adaptate pieţei - toate având ca obiectiv susţinerea companiilor, pentru a trece mai uşor peste actualul context economic.