ROMÂNIA, 133 ANI DE INFECŢIE 12 milioane euro, prejudiciu derizoriu stabilit de PÎCCJ în cazul Hexi Pharma

M.E.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 25 mai 2016

12 milioane euro, prejudiciu derizoriu stabilit de PÎCCJ în cazul Hexi Pharma

"Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,

Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?"

(M. Eminescu, Scrisoarea III)

Actualizare 20:04 Tăriceanu: "În cazul Hexi Pharma e nevoie de crearea unei celule de criză, nu de grup de lucru"

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a afirmat astăzi că în cazul Hexi Pharma este nevoie ca Executivul să înfiinţeze o celulă de criză, deoarece populaţia îşi pierde încrederea în sistemul public de sănătate.

"Care este gravitatea dosarului Hexi Pharma? Gravitatea lui constă în ceea ce vedem, în fiecare zi, pe ecranele televizoarelor şi în dezbaterea publică. Cetăţenii îşi pun o întrebare simplă: ce facem? Nu cumva e mai bine să murim acasă, decât să murim la spital? Această întrepătrundere nesănătoasă între mediul de afaceri şi forţele oculte, nu vedeţi unde duce? Rezultatul este pierderea încrederii oamenilor în sistemul de sănătate publică. Au toţi posibilitatea să meargă să se trateze în sistemul privat? Evident că nu. E obligaţia statului să intervină", a declarat Tăriceanu, la Deva, potrivit unor surse din media.

Tăriceanu a subliniat în cazul Hexi Pharma Guvernul ar trebui să înfiinţeze o celulă de criză şi nu un grup de lucru, pentru că situaţia apărută în sistemul de sănătate publică afectează toată ţara.

"Ce face Guvernul? Creează un grup de lucru. Domnule Cioloş, se aude? Celulă de criză, nu grup de lucru! Grupul de lucru e când vreau să fac o strategie pe un an, un an şi jumătate, pe cinci ani. Ei (Guvernul, n.r.) nu înţeleg în ce realitate se află. A trebuit mai mult de o săptămână ca să se convoace CSAT-ul, care de-abia îşi ţine şedinţa, vineri. Nu discutăm despre vremea frumoasă de la mare, discutăm despre o reală situaţie de criză care afectează o ţară întreagă. În acest fel se raportează actualii guvernanţi la ceea ce este agenda publică", a mai spus preşedintele Senatului.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:07 Băsescu despre moartea lui Condrea: "Serviciile nu merg la abordări de tip mafiot"

Fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu, a exclus astăzi posibilitatea ca serviciile secrete din ţara noastră să fie implicate în moartea patronului Hexi Pharma, Dan Condrea.

''Nu m-am pronunţat pe o problemă care pare importantă, în care serviciile sunt suspectate. Nu o să mă pronunţ nici astăzi, pentru că sunt lucruri care mie îmi sunt neclare. Ce vă pot spune cu certitudine privind la speculaţii cine l-a omorât pe Dan Condrea? Exclus ca vreun serviciu românesc să se ocupe cu aşa ceva. Exclus. Ştiu foarte bine cum lucrează serviciile. Ei te pot compromite, te pot ajuta să ai un dosar, dar nu să meargă la abordări de tip mafiot. Asta nu pot să cred'', a afirmat Băsescu, potrivit unor surse din media.

Acesta a precizat că acest caz este ''atât de grav'' încât o ''exprimare hazardată a unui fost preşedinte poate crea confuzii'', iar politicienii care încurajează speculaţiile o fac din ''pasiunea de a te băga în treabă''.

''Este pasiunea de a te băga în treabă. Eu am foarte multe neclarităţi în momentul de faţă şi de asta nu mă pronunţ pe caz, nu exprim un punct de vedere, pentru că el este atât de grav încât cred că exprimarea hazardată a unui punct de vedere din partea unui fost preşedinte poate da nişte confuzii extraordinare şi de aceea mă abţin'', a mai spus fostul şef de stat.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:30 Hexi Pharma: "Să lăsăm oamenii să-şi îngroape morţii"

Reprezentanţii Hexi Pharma au transmis că "ancheta jurnalistică" cu privire la companie a ajuns "un circ mediatic fără scrupule" şi precizează că au evitat să facă declaraţii în cursul ultimelor zile deoarece au încercat să protejeze familia patronului Dan Condrea.

"Considerăm că «ancheta jurnalistică» desfăşurată pe tema Hexi Pharma a ajuns un circ mediatic fără scrupule şi că, de multe ori, persoane care nu au cunoştinţe în domeniu trag concluzii eronate menite să atragă publicitate şi să sperie publicul larg. A murit un om, doi copii au rămas fără tată, poate ar fi de bun simţ să avem o zi de linişte, mai ales când nu sunt informaţii noi.(...) Hexi Pharma a evitat să dea orice fel de declaraţii în cursul zilelor trecute întrucât copiii lui Dan Condrea nu aflaseră încă vestea şi încercam să-i protejăm familia. Am sperat că va există atâta decenţă să lăsăm măcar două zile familiei, să-şi plângă şi să-şi îngroape mortul", se arată într-un comunicat al companiei Hexi Pharma trimis redacţiei.

De asemenea, reprezentanţi companiei fac precizări cu privire la determinarea concentraţiei de PVP-iodine din produsul Polyiodine.

"Produsul Polyiodine are în compoziţia să PVP- iodine în concentraţie de 10%, respectiv 1% iod activ. Stabilitatea iodului activ în soluţie este strict legată de formă în care se află (săruri de iod, iod liber şi iod legat de complexul PVP). Cu timpul însă, în funcţie de condiţiile de păstrare a flacoanelor cu produs, există posibilitatea ca concentraţia în iod activ să scadă. De aici bănuim că rezultă diferenţa de concentraţii din buletinele ICECHIM (de la 7,5% până la 9,55 %). Pe etichetă sunt menţionate în mod expres condiţiile de păstrare ale flacoanelor de Polyiodine.

Cu toate acestea ţinem să menţionăm că şi la o concentraţie găsită de ICECHIM de 7,5% PVP-iodine, respectiv 0,75% iod activ, produsul este eficient pe tot spectrul menţionat pe etichetă, aşa cum reiese din extrasul din literatura de specialitate, sintetizată şi în broşura producătorului de substanţă activă. Sunt dezinfectanţi care au 7 la sută substanţă activă pe etichetă! Polyodine are 7% conform raportului Icechim".

În ceea ce priveşte probele analizate la comanda Guvernului României, Hexi Pharma arată: "Probele (...) au fost preluate din spitale şi puteau fi vechi de câteva luni şi păstrate în condiţii improprii. Cu toate acestea, produsul şi-a păstrat o eficienţă perfectă (7 la sută), de care producătorul se declară mulţumit! În data de 6 mai, cu mult înainte de Guvernul României, Hexi Pharma a depus la Icechim probe din toate produsele, astfel încât să aibă un punct de plecare în investigaţia internă şi să ştie exact ce produse sunt cu probleme. O altă dovadă de bună credinţă după închiderea fabricii, oprirea distribuţiei, testele de eficacitate etc. Atunci Icechim a prezentat o ofertă pentru substanţele pentru care poate face determinări, fără a menţiona determinarea de PVP sau iod activ. Între timp au dat nişte rezultate - bune, cu riscul de a ne repeta: neconforme cu eticheta, dar excelente! Aşadar solicităm să facă publică metoda de lucru".

(S.A.)

------------

Actualizare 14:52 Comisia SRI: Compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit "un caz de securitate naţională"

Compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, "un caz de securitate naţională", informează Comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI într-un comunicat.

"La nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, «un caz de securitate naţională»'', precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte controlul declanşat pe 23 mai privind criza din sănătate, reprezentanţii Comisiei SRI fac o serie de precizări.

"Prin prisma obiectivelor naţionale de securitate stabilite de Strategia Naţională de Apărare a Ţării, corelat cu Planul Naţional de Priorităţi Informative pe anul 2016, activitatea derulată de Serviciul Român de Informaţii are în vedere, printre alte obiective, şi deficienţele din sistemul naţional de sănătate (în cadrul unui obiectiv specific - prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii)", se arată în comunicatul citat.

"În activităţile de investigare a ameninţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, Serviciul Român de Informaţii a obţinut şi valorificat un număr semnificativ de date şi informaţii inclusiv cu privire la activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia. Datele care puneau în evidenţă săvârşirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmărire penală", susţine sursa citată.

În privinţa cazului Hexi Pharma, din verificările Comisiei a rezultat că, în prezent, Serviciul Român de Informaţii este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală.

"În activităţile Serviciului Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative. În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, în condiţiile în care o astfel de solicitare implică restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale", informează Comisia SRI.

În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă.

Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţia Comisiei SRI o prezentare privind metodele/reglementările/legislaţia după care se definesc operaţiunile informative ("cazurile de securitate naţională").

"În momentul de faţă este în desfăşurare o anchetă penală şi, pe de altă parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI «prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii» există operaţiuni în desfăşurare (art.7 alin 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993), competenţele de control şi de comunicare publică ale Comisiei sunt supuse acestor condiţionalităţi legale", informează Comisia SRI.

(L.B.)

-------------

Hexi Pharma nu este nicio noutate, exceptând denumirea firmei.

În 1883, când Eminescu scria cel mai bine, a fost internat într-o unitate medicală românească unde s-a chinuit vreo 7 ani înainte să moară otrăvit şi infectat, după unii şi ajutat cu o cărămidă în cap. Mult timp, mortul a fost de vină, fireşte. Că fuma. Sau că îi plăceau femeile. Sau că avea minte să le seducă el pe ele şi să nu fie el sedus de tâlharii vremii. La autopsie i-au pus creierul pe pervazul ferestrei şi l-au uitat acolo câteva zile.

"Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,

Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,

Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,

Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!"

Eminescu n-a avut blog, facebook şi twitter, aşa că n-a fost prea greu ca mesajul lui să fie diluat în conştiinţa publică.

Astăzi, situaţia este diferită. Doar pe jumătate, la capătul unde românul de rând, sărăcit şi îmbolnăvit, dă din picioare la câte un protest spontan, dă din mâini cu PET-ul de asfalt şi răcneşte cât îl mai ţin bojocii că vrea altfel de conducători, iar între timp înjură online având din plin şi ce şi pe cine.

La capătul celălalt, lucrurile nu par diferite. Scandalul Hexi Pharma a fost detonat de un ziarist, nu de autorităţi. Şi numai după ce măcelul de la clubul Colectiv a făcut Europa să murmure că pacienţii transferaţi din spitalele româneşti aduc cu ei bacili, bacterii şi alte grozăvii de care lumea civilizată scăpase înainte să moară Eminescu.

Hexi Pharma punea în pericol, anual, sănătatea şi viaţa a 4 milioane de români care se internează într-un spital românesc. Statistica spune că cine nu este singur pe lume a avut cel puţin o rudă internată în fiecare an.

Ieri am aflat dintr-un comunicat al PÎCCJ că Hexi Pharma ar fi produs un prejudiciu de 12 milioane Euro. Atât. Un partid mai răsărit cheltuieşte mai mult, oficial şi neoficial, pentru viitorii săi primari în această campanie electorală.

Hexi Pharma "aducea business" şi pentru alţii. 58.000 de cazuri de infecţii nosocomiale sunt numai cele documentate oficial, adică numai cei care după ce s-au infectat într-un spital românesc au mers tot într-un spital românesc să se facă bine. PÎCCJ nu spune cât au costat tratamentele pentru infecţii nosocomiale care puteau fi prevenite. Unii au murit şi PÎCCJ nu spune cât ar trebui să coste asta ca să nu se întâmple şi altora de-acum înainte. Alţii au rămas cu invalidităţi diverse şi PÎCCJ nu spune cât ar trebui să coste suferinţa lor pentru restul vieţii, ca să nu se întâmple şi altora de-acum înainte. Pentru toţi cei omorâţi, ciuntiţi (sunt în spitalele româneşti bacterii care te mănâncă de viu, la propriu) şi pentru toţi cei care au fost puşi în pericol să păţească la fel, PÎCCJ nu spune cât ar trebui să coste ca să nu se mai întâmple şi altora de-acum înainte.

PÎCCJ a stabilit că 12 milioane Euro este toată paguba făcută de Hexi Pharma. Asta este o sumă pe care băieţii din spatele Hexi Pharma o strâng cash în 48 ore, dacă vor.

De 133 ani este numai rândul românului sărăcit şi îmbolnăvit să ia cărămizi în cap. Sau...?

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Am spus de mai multe ori că, în societatea românească, pericole mai mari ca băncile sunt numeroase, iar malpraxisul din sistemul medical (public dar și privat) este printre primele.

    1. Si crocodilu' e mai lung decit verde. Cum naiba sa compari pericolul din sanatate cu pericolul din sistemul bancar?!

      Daca esti sanatos, faci miscare, ai grija ce bagi in gura poti sa eviti spitalele dar daca sufli sistemul bancar nu poti sa-l eviti.

      acuzand-o de concurenta neloiala.La intrebarea judecatorului de ce in Belgia surata ei nu obtine un randament asa de bun ca in Romania raspunde: GHINION.In finalul pledoariei bacteria mioritica reaminteste fillonul brutal al actiunilor sale declarand IAM CIURUIT:-)

      cum sa nu poti sa eviti sistemul bancar? situatia este complet invers.

      tu te inspiri din denise rifai?

      In afara cifrelor totul e poezie liru-liru.As vrea sa stiu cum s-a calculat paguba- s-a masurat dilutia reala dintr-un esantion la un moment dat si diferenta fata de dilutia teoretica (si facturata) s-a extrapolat la toate sortimentele vindute si la toata perioada de existenta a firmei ?In acest caz suma obtinuta nu prezinta nici o credibilitate-daca vrem sa ne pastram un minim de rigurozitate.

      daca iti otraveste cineva napolitana si decedezi, prejudiciul nu este doar pretul napolitanei stricate cu otrava

      Haha

      Cind o ajunge banca ta la spital atunci sa vezi pericol !

    articolul este foarte bun, pune punctul pe "i". bravo!

    1. Niciun BRAVO; un aricol foarte bun ar fi trebuit sa nu ne analizeze doar efectul - pe care il auzim/il vedem intruna pe ecrane; ci sa scormoneasca motivele, cauza dezastrului produs. vedem cu totii zi de zi cum, dupa ce am cotizat o viata la sistemul de sanatate (iata, ne taxeaza si pensia, adica banii nostri pe care ni i-au folosit o viata!) mergand la medicul de familie acesta te consulta sumar (pardon, te priveste sumar) si dupa ce i-ai spus ce te supara, l-ai suparat pe el cu deranjul si te expediaza la "medicul specialist", un colaborator al sau din "retea" care te taxeaza fiind la cabinetul privat si te trimite "la farmacia din colt"; privata bineanteles si la care este asociat (chiar daca nu la suprafata) care-ti incaseaza banii pe medicamente "sigure si mai performante decat anticele romanesti" , medicamente aduse prin filiera Condrea Nostra (a nu se confunda cu Cosa Nostra italiana) medicamente care de multe ori (cine ne garanteaza contrariul?) sunt diluate, la propriu si la figurat. 

      Cauza tuturor cauzelor este că îi lăsați să vă facă ce vor ei, când vor ei, cum vor ei.

      Stați și vă uitați până vă fură tot și vă infectează ca să cumpărați și mai multe medicamente, tot de la ei. 

      În ultimul ceas abia scânciți sau vă mutați privirea în altă parte, dar tot în jos. 

      Orice nație în mințile ei rupea tot pentru așa ceva.

      Dacă vreți respect, ridicați ochii din pământ și faceți ceva pentru viețile voastre și ale copiilor. 

      O rugaminte inaltimea voastra; de pe ce planeta sunteti? este asa de departe incat doar ati observat, nu i-ati putut opri sa ne facă ce vor ei, când vor ei, cum vor ei. 

      Stați și vă uitați până ne fură tot și ne infectează ca să cumpăram și mai multe medicamente, tot de la ei. 

      În ultimul ceas abia scânciți sau vă mutați privirea înspre noi, în jos, certandu-ne. 

      Dacă vreți respect, coborati ochii in jos spre noi pământenii și faceți ceva pentru viețile noastre și ale copiilor nostri.

      Cu bla,bla, bla nu se rezolva nimic. 

      Oh, victimo... Știi doar să ceri să ți se dea și să fii ajutat/ă? De ce ar face altul pentru tine mai mult decât faci chiar tu?

      De ce mi-ar da sfaturi/de ce m-ar certa unul care nu face nimic altceva decat sa dea verdicte? Suntem satui de chibiti si alde Mafalda. 

      Nicio problemă, stai și plânge-ți de milă în continuare, crezând că știi ce fac alții :)

      Stai ingamfat/cocotat sus pe soclu crezandu-te deasupra, dar esti la fel de neputincios ca si infectatii despre care vorbesti. 

      Vorbesti dar nu realizezi ce vorbesti.

      A fi sau a nu fi, asta trebuie sa realizezi; nu te crede cocotat, cand esti doar un ingamfat! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb