România a importat anul trecut trandafiri în valoare totală de 4,3 milioane euro

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 8 martie 2007

România a importat anul trecut trandafiri în valoare totală de 4,3 milioane euro

Importurile de flori au înregistrat, în anul 2006, valori semnificative, pe primul loc menţinându-se cele de trandafiri, care au totalizat 4,3 milioane euro, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, România a importat garoafe în valoare de 1,6 milioane euro, crizanteme - un milion euro, orhidee - 536.000 euro, iar importurile de alte soiuri de flori au însumat 3,2 milioane euro.

Necesarul intern de flori tăiate, care se ridică anual la peste 1,4 miliarde de fire, este asigurat doar în proporţie de 10% din producţia internă. Numai în ultimii cinci ani, "consumul" de flori a înregistrat, în medie, o creştere de 15%. Anul trecut, România a importat 90% din necesarul de flori, respectiv 8.455,9 tone de flori tăiate - din toate sortimentele, în creştere cu aproape 3.000 de tone faţă de 2005, când au fost importate doar 5.615 tone, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Afacerile cu flori din import sunt extrem de profitabile în condiţiile în care preţurile din import sunt de zeci de ori mai mici decât cele de comercializare de pe piaţa românească. Florile sunt importate, în medie, la preţuri de 10 cenţi/fir, adică 3.400 lei vechi, iar pe piaţa din România un fir de trandafir se vinde în medie cu 60.000 lei vechi. Olanda,Turcia, Italia, Ungaria şi Thailanda sunt ţările din care România importă cele mai multe flori.

Cultivarea florilor este şi în România o afacere destul de rentabilă, în ciuda faptului că nu există subvenţii alocate acestui sector, iar costurile de producţie sunt mult mai mari decât tariful de import al florilor. Investiţiile pe un mp de seră sunt în medie de 10-12 euro, în timp ce în câmp acestea sunt de 10 ori mai mici.

Potrivit datelor MAPDR, citate de Rompres, suprafaţa cultivată cu flori de câmp în anul 2006 s-a cifrat la 340 ha, faţă de numai 252 ha în 2005, cantitatea recoltată fiind de 72 milioane de fire. De asemenea, suprafaţa cultivată cu flori în sere s-a ridicat la 160 hectare, producţia fiind de 70 milioane fire. În câmp, gama sortimentală a florilor este mai diversificată, dar ponderea semnificativă este deţinută de lalele, gladiole, crizanteme, iar în sere ponderea cea mai mare este deţinută de garoafe - 67% din suprafaţă, crizantemele, de 10 ori mai puţin - 6,7% din total, trandafiri - 4,9%, frezii - 4,3% şi jerbere - 3,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb