România ar putea avea de câştigat din criza financiară mondială

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iunie 2008

Criza financiară internaţională ar putea avea efecte pozitive asupra României, în condiţiile în care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de creştere a creditării şi la restrângerea deficitului de cont curent, a declarat ieri, la Forumul Financiar Central şi Est-European de la Bucureşti, domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a Româ­niei.

Domnia sa a afirmat: "Sunt tentat să spun că impactul crizei financiare internaţionale asupra României a fost unul pozitiv, pentru că pe termen lung se poate diminua expansiunea creditului. În cazul în care criza persis­tă, riscul ar fi să se tempereze prea mult creşterea economică, însă, din ce am văzut până acum, nu sunt semne de încetinire".

Oficialul BNR a precizat că cea mai mare parte, 60%, a creşterii economice înregistrată de România provine din creşterea consumului, iar boom-ul creditului alimentează excesul de cerere.

Domnul Mugur Isărescu a precizat că principalii factori pe care îi urmăreşte sunt calitatea portofoliului băncilor - care au fost tentate până în prezent să dea mai uşor credite, având în vedere excesul de lichiditate - şi sustenabilitatea creşterii economice, care a fost stimulată prea mult de majorarea cererii şi nu de avansul productivităţii.

Criza financiară la nivel mondial a început în august 2007 şi a fost generată de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din Statele Unite. Efectul principal al crizei a fost reducerea accesului la lichidităţi, ca urmare a lipsei de informaţii asupra expunerilor jucătorilor pe active perdante.

Multe bnnci mari, mai ales din Statele Unite şi Europa, au afişat, de altfel, deprecieri masive de active după debutul crizei.

În ciuda crizei financiare la nivel mondial şi a scumpirii creditului în lei, după majorarea cu 2,75 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară a BNR, creditul neguvernamental a continuat să crească într-un ritm susţinut în România, cu rate anuale de peste 60% în primele luni ale acestui an, potrivit statisticilor băncii centrale.

Domnul Mugur Isărescu a spus că speră ca, în condiţiile în care nu apar presiuni suplimentare dinspre creşterea salariilor, inflaţia să se tempereze spre 6% la sfârşitul acestui an şi să reintre în coridorul ţintit de BNR până la sfârşitul lui 2009.

Domnia sa a declarat: "Nu sunt oprtimist în privinţa inflaţiei, dar cred că avem în continuare şanse de temperare până la 6% la sfârşitul anului şi, dacă presiunile pe partea de salarii nu se accentuează, inflaţia ar trebui să revină în coridorul ţintit în 2009".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb