Guvernul României ar putea să renunţe să mai ia bani de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), dacă acest lucru presupune majorarea cotei unice sau creşterea taxei pe valoarea adăugată (TVA) în 2009, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.
Cota unică de 16%, aplicată la impozitul pe venit şi la cel pe profit, a fost introdusă la începutul lui 2005, iar nivelul TVA este în prezent de 19%.
"Dacă ni se va cere, în schimbul încheierii unui acord cu Fondul, să majorăm taxele în acest an, s-ar putea să nu-l mai facem deloc. Nu dorim să ajungem în situaţia Ungariei, care a fost nevoită să crească TVA de la 20% la 23%, pentru a-şi majora încasările la buget, în urma acordului de împrumut cu Fondul", au precizat reprezentanţii guvernului.
Guvernul ungar a decis luna trecută să majoreze nivelul TVA cu trei puncte procentuale, la 23%, în cadrul unui plan de relansare economică.
Întrebat de NewsIn dacă România ar fi dispusă să renunţe la un acord cu Fondul dacă acest lucru va presupune majorarea TVA, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a răspuns că "Fondul impune anumite restricţii, dar încheierea unui acord cu FMI nu trebuie privită numai din punctul de vedere al majorării taxelor". Unii analişti au avertizat că majorarea taxelor în acest an dificil pentru economia românească ar putea avea ca efect adâncirea crizei economice, în condiţiile în care companiile se confruntă cu mari greutăţi, pe fondul restrângerii cererii de consum şi a scăderii livrărilor pe pieţele externe.