România are performanţe dezamăgitoare privind politicile de asistenţă pentru dezvoltare

F.A.
Macroeconomie / 16 mai 2009

România are performanţe dezamăgitoare privind politicile de asistenţă pentru dezvoltare

România nu va reuşi să îşi atingă obiectivul de a acorda o asistenţă pentru dezvoltare de 0,17% din venitul naţional brut în 2010, constatându-se o lipsă de progres în acordarea asistenţei şi încercarea de a muşamaliza acest fapt, constată raportul AidWatch al unei condeferaţii europene de ONG-uri.

"Ajutorul oferit de România în 2008 a rămas la acelaşi nivel ca în anul 2007- 0,7% din Venitul Naţional Brut (VNB). Acesta reprezintă un verdict dezamăgitor al lipsei de progres a Guvernului român privind cantitatea de asistenţă acordată pentru atingerea ţintei de 0,17% din VNB în 2010", arată noul raportul AidWatch, lansat de CONCORD, Confederaţia Europeană a ONG-urilor pentru Ajutor Umanitar şi Dezvoltare. Pe de altă parte, programul de guvernare al României prevede că în perioada 2009-2012 România se va împlica substanţial în atingerea obiectivelor politicii europene în domeniul asistenţei pentru dezvoltare.

Raportul subliniază că "este foarte probabil ca actuala criză financiară să aibă un impact puternic asupra ajutorului furnizat de Guvernul român". Recent a fost anunţat că bugetul asistenţei pentru dezvoltare, coordonată direct de MAE, va fi redus de la 5 milioane de euro cât a fost anul trecut la doar 1,9 milioane de euro pentru 2009, detaliază documentul CONCORD. "Între timp, România a negociat pentru un împrumut de la Fondul Internaţional Monetar şi Comisia Europeană pentru a face faţă impactului crizei, ceea ce va determina constrângeri bugetare suplimentare pentru domenii "care nu sunt esenţiale" pentru anii care vor veni. Având această perspectivă, este foarte puţin probabil ca ţinta de 0, 17% să fie atinsă", se arată în raportul AidWatch.

Pe acest fond, există, potrivit CONCORD, o îngrijorare profundă a ONG-urilor că întreaga politică de cooperare pentru dezvoltare a României este în pericol să dispară, iar ţara riscă să piardă toate investiţiile precedente în capacitatea instituţională internă proaspăt dezvoltată în Ministerul român al Afacerilor Externe. De altfel, luni şi marţi, miniştrii de externe europeni se vor întâlni la Bruxelles în cadrul Consiliului de Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) pentru a discuta aspecte legate de asistenţă şi dezvoltare. La reuniunea participă şi ministrul român Cristian Diaconescu.

Raportul AidWatch mai atrage atenţia că anul 2008 nu a adus nicio schimbare în abordarea României de a "umfla artificial" valoarea ajutorului, luând în evidenţă bani ce nu ajung la oamenii vizaţi de programele de asistenţă pentru dezvoltare. România, de exemplu, include bursele acordate studenţilor străini şi plata datoriei externe la categoria fondurilor pentru dezvoltare. Pe lângă faptul că bugetul burselor a fost coordonat în mod direct de Ministerul Educaţiei, acesta totalizând în 2007 peste 17 milioane de euro, Ministerul Afacerilor Externe cheltuie un milion de euro direct din bugetul asistenţei oficiale pentru dezvoltare (ODA) pentru studenţii din Africa. Ştergerea datoriei externe justifică de asemenea 7% din bugetul total ODA pentru anul 2008, constată raportul AidWatch.

În ceea ce priveşte calitatea ajutorului oferit de România, CONCORD subliniază că cea mai mare parte a asistenţei oficiale pentru dezvoltare (ODA) acordată de România prin canale multilaterale duce la interesul scăzut din partea guvernului român pentru politici de acordare a asistenţei pe cale bilaterală. Totodată, documentul citat atrage atenţia asupra problemei transparenţei în cadrul procesului de asistenţă şi a absenţei totale a strategiilor şi a politicilor care îndrumă implementarea ajutorului pentru dezvoltare din partea României.

Guvernul României a externalizat anumite sarcini privind asistenţa pentru dezvoltare către UNDP România (Programul de dezvoltare al Naţiunilor Unite), ceea ce stârneşte preocupare, potrivit raportului, deoarece, astfel, guvernul îşi ratează obiectivul său pe termen scurt - dezvoltarea capacităţii naţionale. Ca urmare, raportul recomandă Guvernului Român să furnizeze un buget adecvat pentru ca MAE să asigure continuitatea politicii naţionale de cooperare pentru dezvoltare. De asemenea, CONCORD recomandă executivului să se asigure că Ministerul român al Afacerilor Externe deţine suficientă capacitate de a-şi îndeplini într-un mod autonom funcţiile în programarea şi implementarea politicii naţionale de cooperare pentru dezvoltare. Guvernului român i se mai cere să reîntregească numărul personalului unităţii ODA din interiorul MAE şi să elaboreze programe de acţiune coerente, multianuale de planificare pentru ajutorul bilateral şi multilateral.

Cazul României se înscrie în tendinţa la nivel european, toate ţările din UE întâmpinând dificultăţi în a-şi îndeplini obiectivele asumate privind asistenţa pentru dezvoltare. Per total, contribuţia ţărilor europene este cu 40 de miliarde de euro mai scăzută faţă de ţinta prevăzută, evidenţiază raportul lansat de CONCORD.

Raportul AidWatch 2009 se află la a patra ediţie şi este realizat de ONG-uri din toate cele 27 de ţări membre ale UE. CONCORD cuprinde 18 reţele internaţionale şi alte 22 de asociaţii naţionale, reprezentând peste 1.600 de organizaţii neguvernamentale europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb