• În primele şapte luni, deficitul comercial al ţării - 11 miliarde de euro
Ţara noastră a înregistrat un nou record negativ în privinţa deficitului comercial, care, corelat cu capacităţile de export, depăşeşte orice performanţă negativă înregistrată de statele europene, apreciază Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
În perioada 1 ianuarie-31iulie 2007, ţara noastră a înregistrat un deficit comercial de 11 miliarde de euro, iar tendinţele acestui trend se acutizeză pentru a doua jumătate a anului.
Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR, ne-a declarat: "Până la iarnă, România va depăşi cu siguranţă pragul fixat de Guvern, în materie de deficit comercial, la 18 miliarde de euro. Sunt semnale că şi estimările noastre - 20 de miliarde de euro, ar putea fi depăşite".
Exporturile FOB realizate de ţara noastră în primul semestru al acestui an au fost de 55 miliarde de lei (17 miliarde de euro de euro), iar importurile CIF totalizează 93 miliade de lei (28 miliarde de euro).
Comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2006, exporturile României, membră a UE, au înregistrat o creştere cu 5% la valoarea exprimată în lei (12,4% valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 19,7% la valori exprimate în lei (28,6% valori exprimate în euro). În consecinţă, deficitul comercial FOB-CIF al României ca stat membru UE, în primele şapte luni ale anului, a fost cu 13 miliarde de lei (4451,3 milioane de euro) mai mult decât în perioada similară a anului 2006. Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2007, România a înregistrat un deficit comercial de 38 miliarde de lei (11 miliarde de euro).
Cauzele care au dus la această situaţie critică ne-au fost explicate de Mihai Ionescu: "În primul rând, la nivel mondial, structurile agreate de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) poartă o politică contrară încurajării şi revigorării exporturilor. La nivel european, România se află sub presiunea politicii UE, de a încuraja importurile. În plus, prin Ordonanţa nr. 120/2002 care face referire la Programul de Competitivitate în Industrie, Agricultură şi IMM-uri, s-a alocat doar jumătate din necesarul de fonduri al agenţilor economici".
Conform estimărilor INS, în luna iulie a acestui an, exporturile FOB au însumat 8.295,6 milioane de lei (2.628,8 milioane de euro), iar importurile CIF au totalizat 13.897,2 milioane de lei (4402,7 milioane de euro).
1. Nici o noutate
(mesaj trimis de Ioan BUDA în data de 11.09.2007, 10:45)
Credea cineva ca le pasa vesticilor de lipsa democratiei in tarile estice ? Chiar si eu am inceput sa pricep ca voiau doar piata de desfacere.