România bate toate recordurile UE în materie de deficit comercial

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 septembrie 2007

România bate toate recordurile UE în materie de deficit comercial

În primele şapte luni, deficitul comercial al ţării - 11 miliarde de euro

Ţara noastră a înregis­trat un nou record negativ în privinţa deficitului comercial, care, corelat cu capacităţile de export, depăşeşte orice performanţă negativă înregistrată de statele europene, apreciază Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

În perioada 1 ianuarie-31iulie 2007, ţara noastră a înregistrat un deficit comercial de 11 miliarde de euro, iar tendinţele acestui trend se acutizeză pentru a doua jumătate a anului.

Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR, ne-a declarat: "Până la iarnă, România va depăşi cu siguranţă pragul fixat de Guvern, în materie de deficit comercial, la 18 miliarde de euro. Sunt semnale că şi estimările noastre - 20 de miliarde de euro, ar putea fi depăşite".

Exporturile FOB realizate de ţara noastră în primul semes­tru al acestui an au fost de 55 miliarde de lei (17 miliarde de euro de euro), iar importurile CIF totalizează 93 miliade de lei (28 miliarde de euro).

Comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2006, exporturile României, membră a UE, au înregistrat o creştere cu 5% la valoarea exprimată în lei (12,4% valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 19,7% la valori exprimate în lei (28,6% valori exprimate în euro). În consecinţă, deficitul comercial FOB-CIF al României ca stat membru UE, în primele şapte luni ale anului, a fost cu 13 miliarde de lei (4451,3 milioa­ne de euro) mai mult decât în perioada similară a anului 2006. Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2007, România a înregistrat un deficit comercial de 38 miliarde de lei (11 miliarde de euro).

Cauzele care au dus la această situaţie critică ne-au fost explicate de Mihai Ionescu: "În primul rând, la nivel mondial, structurile agreate de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) poartă o politică contrară încurajării şi revigorării exporturilor. La nivel european, România se află sub presiunea politicii UE, de a încuraja importurile. În plus, prin Ordonanţa nr. 120/2002 care face referire la Programul de Competitivitate în Industrie, Agricultură şi IMM-uri, s-a alocat doar jumătate din necesarul de fonduri al agenţilor economici".

Conform estimărilor INS, în luna iulie a acestui an, exporturile FOB au însumat 8.295,6 milioane de lei (2.628,8 milioane de euro), iar importurile CIF au totalizat 13.897,2 milioane de lei (4402,7 milioane de euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Credea cineva ca le pasa vesticilor de lipsa democratiei in tarile estice ? Chiar si eu am inceput sa pricep ca voiau doar piata de desfacere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb