Românii au intrat în top 20 naţionalităţi care vizitează Germania, a anunţat, ieri, Excelenţa Sa, domnul Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
"Tot mai mulţi români descoperă Germania ca destinaţie de vacanţă şi din ce în ce mai mulţi germani sunt atraşi de frumuseţile naturale ale României, iar aceste lucruri pot consolida relaţia bilaterală dintre cele două ţări, atât la nivel cultural, cât şi politic", a declarat Excelenţa Sa.
Werner Hans Lauk a mai adăugat că peste 20% dintre turiştii străini care ajung în România sunt germani. Şi a precizat că acest lucru are legătură şi cu minoritatea germană din România. Potrivit domniei sale, germanii sunt atraşi de frumuseţile naturale, diversitatea culturală şi de oamenii deschişi şi ospitalieri.
Potrivit Organizaţiei Germane pentru Turism (DZT), numărul de înnoptări ale turiştilor români care călătoresc în Germania a crescut de la 728.161 în 2014 la 801.705 în 2015. În total s-a înregistrat o creştere de 10,1%, care a urcat România cu două locuri, faţă de 2014, în topul naţionalităţilor care vizitează Germania. Motivele principale pentru călătoriile în Germania sunt petrecerea sărbătorilor (43%), vizitarea prietenilor şi a rudelor (30%) şi afacerile (27%). Cei mai mulţi turişti călătoresc cu maşina (67%), avionul (22%) şi autocarul (10%). În medie, turiştii români care călătoresc în Germania cheltuie 36 de euro pe zi.
Cristian Sallai, marketing manager pentru România şi Bulgaria la Organizaţia Germană pentru Turism, consideră că România are minusuri în marketingul pe care îl face şi ar trebui să se promoveze pe nişe, poate chiar să încerce să promoveze ţara pe anumite tematici. Domnul Sallai crede că suntem extraordinar de buni în ceea ce priveşte "nature turism" (pentru peisajele naturale) şi acesta ar trebui promovat.
Din punctul de vedere al DZT, o serie de incertitudini influenţează aşteptările cu privire la numărul potenţial de turişti la începutul anului 2016. Situaţia securităţii în Europa şi, în general, la nivel mondial, evoluţia situaţiei refugiaţilor, precum şi condiţiile economice mondiale generale pot afecta decizia de a călători, potrivit Organizaţiei. Luând în considerare aceşti factori, DZT consideră ca fiind realistă o creştere între 1 şi 3% a industriei turismului în Germania, în 2016.
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a declarat că atât Germania, cât şi România sunt ţări sigure. Evenimentele din Koln au fost o situaţie excepţională, potrivit domniei sale. Diplomatul german a afirmat că, din numărul mare de turişti, nu au existat plângeri în ceea ce priveşte siguranţa în Germania.