România îşi poate asuma ca ţintă pentru anul 2020 reducerea cu 586.000 a numărului persoanelor aflate în risc de sărăcie

C.P.
Macroeconomie / 28 mai 2010

În cadrul mesei rotunde cu tema "Ţinte naţionale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele în domeniul ocupării forţei de muncă şi incluziunii sociale", directorul Direcţiei Strategii ale UE şi Monitorizare Post-Aderare din cadrul DAE, Viorel Dobrescu, a prezentat priorităţile şi obiectivele Strategiei Europa 2020. În context, el a menţionat cele două componente ale strategiei, respectiv obiectivul pe termen scurt - depăşirea crizei - şi cel pe termen lung - recâştigarea locului pe care Uniunea Europeană îl ocupă la nivelul economiilor mondiale.

Prezentă la acelaşi eveniment, doamna Simona Bordeianu, director în cadrul MMFPS, a prezentat situaţia care există la ora actuală în ţara noastră din punctul de vedere al ocupării forţei de muncă. Reprezentantul MMFPS a afirmat că, după un scenariu realist, ţara noastră îşi poate asuma ca ţintă, pentru anul 2020, o creştere până la nivelul de 69-70% a ratei de ocupare în rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani. Într-un scenariu optimist, această rată s-ar putea încadra în intervalul 71-71,5%, iar într-unul pesimist, într-un interval de 67-68%. La nivelul anului 2009, rata de ocupare a persoanelor din grupa de vârstă menţionată a fost de 63,5%. Simona Bordeianu a menţionat şi principalele măsuri care pot genera un nivel mai mare al ratei de ocupare a forţei de muncă: creşterea nivelului de educaţie, asigurarea unui acces mai larg la formarea profesională continuă şi asigurarea accesului la prestaţii şi servicii sociale într-o manieră care să nu afecteze atractivitatea muncii.

În intervenţia sa, Adina Drăgotoiu, director în cadrul MMFPS, a insistat asupra necesităţii promovării ţintei referitoare la creşterea gradului de incluziune socială prin intermediul obiectivului de reducere a riscului de sărăcie. Reprezentantul MMFPS a arătat că în România, la nivelul anului 2008, rata sărăciei relative (persoane care au un venit echivalent disponibil mai mic de 60% din venitul median disponibil) era de 18,2%, cele mai afectate categorii fiind şomerii (37,6%), lucrătorii pe cont propriu (40,8%), familiile monoparentale (30%), familiile cu mai mult de trei copii (47%), tinerii (20,9%) şi copiii (25,9%).

Pornind de la această realitate, România îşi poate asuma ca ţintă pentru anul 2020 reducerea cu 586.000 a numărului persoanelor aflate în risc de sărăcie, faţă de anul 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb