România şi Republica Moldova elaborează un plan comun de implementare a proiectelor de interconectare energetică

Iulian Maxim
Politică / 6 mai 2017

România şi Republica Moldova elaborează un plan comun de implementare a proiectelor de interconectare energetică

Ministerul Economiei din ţara noastră şi instituţia omonimă din Republica Moldova au convenit să elaboreze şi să pună în aplicare, până la 15 mai, un plan comun de implementare a proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze din cele două ţări, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chişinău.

Conform comunicatului, la Chişinău se desfăşoară consultările moldo-române privind realizarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România.

Potrivit viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, reuniunea de vineri este o continuare a dialogului cu omologul sau român, Mihai Tudose, care a avut loc la 28 aprilie, la Ploieşti, şi unde a fost luată decizia de elaborare şi punere în aplicare, până la 15 mai 2017, a unui plan comun de implementare a proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România, precizează Agerpres.

"Aceste două proiecte sunt de o importantă nu doar naţională, dar şi regională, şi autorităţile Republicii Moldova acordă o atenţie prioritară realizării lor în practică. Sunt convins că în rezultatul consultărilor de azi, experţii de la cele două ministere, cât şi de la companiile de specialitate din două state vor elabora o foaie de parcurs, care ne va permite să avansăm în termen reali în realizarea proiectelor", a declarat vicepremierul Octavian Calmîc, citat în comunicat.

La rândul sau, Petre Iulian Nicolescu, secretar de stat la ministerul Economiei din România, a menţionat că în rezultatul acestor consultări urmează a fi stabilite mai multe obiective concrete pentru activitatea grupelor de lucru pentru ambele proiecte.

"Astăzi trebuie să stabilim obiective concrete pe fiecare proiect în parte, că într-un final ambele proiecte să fie realizate şi funcţionale conform termenilor stabiliţi", a spus oficialul român.

Referindu-se la procesul de implementare a proiectului privind construcţia gazoductului, preşedintele consiliului de administraţie al Transgaz, Ion Sterian, a menţionat că lucrările de proiectare sunt realizate conform graficului, astfel încât pe segmentul gazoductului pe teritoriul României acesta va fi prezentat în luna august curent, iar pe teritoriul Republicii Moldova, pe tronsonul Ungheni - Chişinău, către finele lunii iulie.

În context, Octavian Calmîc a specificat că, până la finele lunii mai, partea moldovenească va adopta Legea privind declararea utilităţii publice a gazoductului Ungheni-Chişinău, care va permite eliberarea certificatului de urbanism pentru construcţia gazoductului.

"După cum am constatat şi la Ploieşti, cu ministrul Tudose, în realizarea proiectului gazoductului suntem în grafic şi sperăm că la începutul anului 2019 acesta să fie funcţional la toate compartimentele pe ambele părţi", a accentuat ministrul Octavian Calmîc.

Referindu-se la proiectul privind interconexiunea reţelelor de transport energie electrică, Calmîc a accentuat că există unele restanţe în timp şi experţii trebuie să stabilească o foaie de parcurs exactă, care ar permite revenirea la graficul prestabilit.

"Noi dorim să avansăm pe partea de proiectare, deoarece este foarte important atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru alte state din regiune, că în 2020 aceste interconexiuni să fie funcţionale", a specificat ministrul Economiei.

În context, Dragoş Zachia-Zlatea, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, a specificat că deja primii paşi în această direcţie au fost realizaţi, fapt ce va permite avansarea în procesul de implementare a proiectului.

"Amintim că în cadrul întrevederii de la Ploieşti, ministrul român al Economiei, Mihai Tudose, a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti vor alocă 1,8 milioane de euro, necesare pentru realizarea acestui proiect şi prezentarea lui până la mijlocul lunii iulie curent", se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb