Românii, cei mai expuşi din UE să-şi piardă locurile de muncă din cauza automatizării activităţilor

E.D.
Macroeconomie / 23 iulie 2014

Aproape 62% dintre locurile de muncă din România sunt în pericol să dispară din cauza automatizării activităţilor, rata fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană (UE), unde media se situează la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel.

În rândul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de muncă variază de la 46,69% în Suedia la 61,93% în România, arată studiul, publicat de economistul Jeremy Bowles.

În comparaţie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey şi Michael Osborne de la Universitatea Oxford a arătat că 47% dintre americani se aflau în categoria celor care riscă să-şi piardă posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activităţii lor în următorii 10 sau 20 de ani.

Ţările din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania şi Franţa au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirmă Bowles, care lucrează la Centrul Internaţional pentru Creştere de la London School of Economics.

Deloc surprinzător, ţările de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, având în vedere că dezvoltarea capacităţii roboţilor de a învăţa şi creşterea mobilităţii acestora vor afecta în principal locurile de muncă cu salarii mici şi cerinţe reduse în privinţa calificării, imune în trecut la automatizare.

Impactul ar putea fi moderat de faptul că ţările de la periferia zonei euro au adoptat, de-a lungul istoriei, noile tehnologii mai lent decât vecinii din nord, a spus Bowles.

"Dacă ne aşteptăm ca tehnologia să depăşească piedicile tradiţionale reprezentate de sarcinile cognitive nerepetitive, atunci trebuie să pregătim următoarea generaţie de lucrători cu abilităţi care să ajute tehnologia, în loc să fie ameninţate de aceasta", a afirmat cercetătorul.

În Europa Centrală şi de Est, Croaţia are un risc de automatizare a locurilor de muncă de 57,91%, Bulgaria - 56,56%, Polonia - 56,29%, Ungaria - 55,34%, Austria - 54,1%, Cehia - 53,65% şi Slovenia - 53,19%.

În rândul ţărilor baltice, procentajul locurilor de muncă vulnerabile la automatizare este uşor mai scăzut decât media la nivelul UE. Cel mai mare risc este consemnat în Estonia - 53,94%, urmată de Lituania - 51,85% şi Letonia - 51,8%.

În rândul ţărilor scandinave din UE, sunt în pericol să dispară 46,69% din locurile de muncă în Suedia, 49,54% în Danemarca şi 51,3% în Finlanda.

Multe dintre locurile de muncă din ţările din sudul Europei sunt, de asemenea, ameninţate de informatizare, cu 58,94% în Portugalia, a doua rată din UE după România, 56,47% în Grecia, 56,18% în Italia, 55,32% în Spania şi 51,27% în Malta.

În vestul Europei, Germania are o rată a locurilor de muncă în pericol de 51,12%, Belgia de 50,38%, Luxemburg de 49,6%, Franţa de 49,54%, Olanda de 49,5%, Irlanda de 48,51%, iar Marea Britanie de 47,17%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca urmare a acestei axiome,orice patron prefera sa automatizeze acele activitati care ,facute de oameni,sunt supuse greselilor,care inseamna produse neconforme specificatiilor.

    Noi,in Romania,avem de suportat ,tot timpul,produse neconforme,mai ales dintre cele din sfera politicului.Fie suntem martori unor certi continue intre presedinte si primul ministru,fie vedem ca ce s-a promis in campania electorala s-a uitat ulterior,fie vedem parlamentari vanzandu-si votul cand unui partid,cand altuia,uitand ca electorii l-au votat in cadrul unui partid.Automatizarea ar fi benefica la aceste locuri de munca.Visez la ziua cand voi deschide calculatorul,voi comunica doleantele mele de cetatean onest unui parlamentar robot,iar apoi voi astepta ca acesta sa legifereze,de comun acord cu majoritatea robotilor,si in acord cu doleantele majoritatii cetatenilor.Un asemenea sistem ar fi muuult,muuult mai ieftin(robotii nu au nevoie de masini cu sofer,cazare platita,etc,etc)iar casa republicii ar putea fi folosita,cu foarte mare randament,de artistii tarii,fara chirie.Si am scapa si de talk show-urile care au spalat creierele tuturor cetatenilor . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb