"Romgaz" refuză parteneriatele cu "Petrom" şi "Gazprom" pentru modernizarea depozitelor de gaze

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 aprilie 2007

"Romgaz" refuză parteneriatele cu "Petrom" şi "Gazprom" pentru modernizarea depozitelor de gaze

Producătorul de gaze "Romgaz", societate cu capital majoritar de stat, intenţionează să modernizeze, din surse proprii, depozitele de gaze pe care le operează, refuzând parteneriate în acest sens cu "Petrom" şi "Gazprom". Directorul general al societăţii, Alexa Iakob, a declarat, citat de NewsIn: "În urmă cu o săptămână, pe 4 aprilie, am discutat cu reprezentanţii despre oportunitatea ca aceştia să participe la modernizarea depozitelor de gaze operate de . Nu am fost de acord cu această propunere, întrucât pentru modernizarea şi extinderea acestor depozite este nevoie de un efort financiar mic, pe care noi îl putem susţine din propriile resurse".

Domnia sa susţine că "Petrom" nu a renunţat la ideea de a construi un depozit nou de gaze, în parteneriat cu societatea de stat. "Am discutat şi despre oportunitatea construirii unui nou depozit, însă reprezentanţii au insistat pe ideea colaborării pentru modernizarea celor existente", a subliniat reprezentantul "Romgaz".

Conducerea companiei nu este de acord nici cu propunerea "Gazprom", similară cu cea a "Petrom", privind modernizarea depozitelor, tot din aceleaşi considerente.

Alexa Iakob a precizat că decizia finală în acest sens aparţine Ministerului Economiei. A fost transmis ministerului, în urmă cu trei săptămâni, punctul de vedere al "Romgaz" privind propunerea de parteneriat de la "Gazprom". Însă, din cauza schimbărilor din ultimele săptămâni, documentul nu a fost încă discutat. "Sperăm ca, în perioada imediat următoare, să avem un răspuns de la minister în privinţa modului în care se vor extinde depozitele", a spus Iakob.

Documentul trimis Ministerului Economiei conţine şi propunerea "Romgaz" ca ministerul să finanţeze un studiu sumar privind oportunitatea construirii depozitului de gaze de la Roman-Mărgineni, în judeţul Neamţ. În urma unor discuţii dintre "Romgaz" şi "Gazprom", care au avut loc în perioada 6-7 martie, gigantul rus a propus să finanţeze modernizarea celor şase depozite ale companiei româneşti şi să primească o cotă parte din profitul adus de acestea.

În privinţa depozitului de gaze care ar urma să fie construit în judeţul Neamţ, "Romgaz" a solicitat ruşilor înfinţarea unei companii mixte care să finanţeze studiul de fezabilitate, propunere care a fost respinsă de aceştia. Varianta de compromis la care s-a ajuns a fost să finanţeze "Romgaz" un studiu sumar.

Dacă ministerul va fi de acord, producătorul român de gaze naturale va organiza o licitaţie pentru a găsi o companie care să efectueze acest studiu asupra depozitului de gaze. În funcţie de rezultatele acestuia, cele două companii vor decide dacă înfiinţează o societate care să facă un studiu de fezabilitate sau tot proiectul eşuează.

"Romgaz" operează, în prezent, şase depozite de gaze proprii, la Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca (toate trei în apropierea Bucureştiului), Sărmăşel (aproape de Cluj), Gherceşti (în proximitatea Craiovei) şi Cetatea de Baltă (în vestul ţării).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb