Producătorul de gaze "Romgaz", societate cu capital majoritar de stat, intenţionează să modernizeze, din surse proprii, depozitele de gaze pe care le operează, refuzând parteneriate în acest sens cu "Petrom" şi "Gazprom". Directorul general al societăţii, Alexa Iakob, a declarat, citat de NewsIn: "În urmă cu o săptămână, pe 4 aprilie, am discutat cu reprezentanţii
Domnia sa susţine că "Petrom" nu a renunţat la ideea de a construi un depozit nou de gaze, în parteneriat cu societatea de stat. "Am discutat şi despre oportunitatea construirii unui nou depozit, însă reprezentanţii
Conducerea companiei nu este de acord nici cu propunerea "Gazprom", similară cu cea a "Petrom", privind modernizarea depozitelor, tot din aceleaşi considerente.
Alexa Iakob a precizat că decizia finală în acest sens aparţine Ministerului Economiei. A fost transmis ministerului, în urmă cu trei săptămâni, punctul de vedere al "Romgaz" privind propunerea de parteneriat de la "Gazprom". Însă, din cauza schimbărilor din ultimele săptămâni, documentul nu a fost încă discutat. "Sperăm ca, în perioada imediat următoare, să avem un răspuns de la minister în privinţa modului în care se vor extinde depozitele", a spus Iakob.
Documentul trimis Ministerului Economiei conţine şi propunerea "Romgaz" ca ministerul să finanţeze un studiu sumar privind oportunitatea construirii depozitului de gaze de la Roman-Mărgineni, în judeţul Neamţ. În urma unor discuţii dintre "Romgaz" şi "Gazprom", care au avut loc în perioada 6-7 martie, gigantul rus a propus să finanţeze modernizarea celor şase depozite ale companiei româneşti şi să primească o cotă parte din profitul adus de acestea.
În privinţa depozitului de gaze care ar urma să fie construit în judeţul Neamţ, "Romgaz" a solicitat ruşilor înfinţarea unei companii mixte care să finanţeze studiul de fezabilitate, propunere care a fost respinsă de aceştia. Varianta de compromis la care s-a ajuns a fost să finanţeze "Romgaz" un studiu sumar.
Dacă ministerul va fi de acord, producătorul român de gaze naturale va organiza o licitaţie pentru a găsi o companie care să efectueze acest studiu asupra depozitului de gaze. În funcţie de rezultatele acestuia, cele două companii vor decide dacă înfiinţează o societate care să facă un studiu de fezabilitate sau tot proiectul eşuează.
"Romgaz" operează, în prezent, şase depozite de gaze proprii, la Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca (toate trei în apropierea Bucureştiului), Sărmăşel (aproape de Cluj), Gherceşti (în proximitatea Craiovei) şi Cetatea de Baltă (în vestul ţării).