ROMPAN: "Preţul grâului a crescut cu 25% de la începutul perioadei de recoltare"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 august 2018

ROMPAN: "Preţul grâului a crescut cu 25% de la începutul perioadei de recoltare"

"Făina şi pâinea se vor scumpi", după cum anticipează ROMPAN

Baciu, LAPAR: "La grâu şi la rapiţă, producţiile au fost mult mai mici în 2018 faţă de 2017, dar am putea să avem un nou record al producţiei la porumb"

Ioan Benea, agricultor: "În sectorul agricol, forţa de muncă este tot mai greu de găsit"

Seceta din această primăvară, urmată de ploi însemnate cantitativ, creează multe probleme sectorului agricol din ţara noastră, conform preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, care anticipează că făina şi pâinea se vor scumpi în perioada următoare.

Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, cel cantitativ, dacă avem grâu suficient, şi eu cred că avem. Avem şi disponibil pentru export. Apoi trebuie să avem în vedere şi aspectul calitativ al grâului, pentru care aşteptăm să vină raportul din teritoriu cu privire la analizele care se fac pe judeţe. În ceea ce priveşte preţul grâului, este clar că acesta a crescut, chiar şi cu 25%, faţă de începutul recoltării, de la 650 lei/tonă, am ajuns la 850 lei/tonă, deci o majorare foarte mare, ceea ce ne induce ideea că, foarte curând, făina se va scumpi pentru că s-a scumpit grâul, ceea ce va duce la scumpirea pâinii. O majorare de preţ este necesară, nu că ne aşteptăm la ea. Altfel nu poţi să exişti. Deocamdată nu putem şti cu cât va creşte preţul, dar este sigur că se va întâmpla".

Situaţia din prezent nu este, însă, cea mai gravă, a mai precizat domnul Popes­cu, adăugând că cel mai grav context de acest fel a fost în anii 2003-2004, când ploile au distrus şi din punct de vedere cantitativ, nu doar calitativ, grâul şi au fost necesare importurile.

"Noi aşteptăm acum analizele care stabilesc calitatea grâului produs şi recoltat anul acesta, dar eu spun că o să mâncăm pâine din grâu românesc", a conchis Aurel Popescu.

La rândul său, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ne-a declarat că producţia agricolă a ţării noastre este mai slabă, anul acesta, decât anul trecut, la grâu şi rapiţă, însă 2018 este doar un an cu o recoltă mai redusă faţă de 2017, şi nu poate fi comparat "nici pe departe", cu ani precum 2015, 2004 sau 1997-1996.

Totodată, domnul Ioan Benea, fermier din judeţul Braşov, ne-a spus că anul acesta recolta la cereale este redusă şi de slabă calitate pentru că a fost secetă foarte puternică în prima perioadă a sezonului agricol, apoi în perioada de recoltare s-au înregistrat cantităţi mari de precipitaţii.

Baciu, LAPAR: "Producţia de grâu - cu aproximativ 20% mai mică anul acesta decât în 2017, iar cea de rapiţă cu circa 40%"

Cel puţin la grâu şi la rapiţă - cele două culturi de bază, semănate în toamnă - producţiile au fost mult mai mici în 2018 faţă de 2017, din cauza factorilor naturali care s-au manifestat pe teritoriul ţării noastre (secetă, apoi precipitaţii abundente) la care se adaugă şi influenţa unor factori, precum grindină, vijelii sau inundaţii, ne-a spus domnul Baciu.

Preşedintele LAPAR a afirmat: "Dacă vorbim în procente, producţia de grâu ar fi cu aproximativ 20% mai mică, anul acesta decât în 2017, iar producţia de rapiţă ar fi mai redusă cu circa 40%, în 2018 faţă de anul trecut".

În baza acestor considerente, Laurenţiu Baciu vede posibilă o majorare a preţurilor cu aproximativ 20%.

În ceea ce priveşte culturile de floarea-soarelui şi porumb, domnia sa susţine că este, încă, devreme pentru a face un bilanţ, întrucât perioada de recoltare încă nu s-a încheiat, explicând: "La floarea - soarelui şi la porumb nu ne putem pronunţa, încă. La floarea - soarelui abia a început recoltatul, iar la porumb va mai dura, probabil, încă puţin până începe. Din ceea ce vedem acum, însă, s-ar putea ca producţia de floarea - soarelui să rămână undeva în preajma celei de anul trecut, iar la porumb, dacă nu mai intervine nimic până la recoltare, s-ar putea să avem un nou record al producţiei".

Benea, fermier: "La mazăre, producţia a fost de 1300 de kg/hectar, faţă de 4000kg/hectar în 2017"

Producţia de cereale va fi, anul aces­ta, la jumătatea recoltei din 2017, şi chiar mai slabă în unele locuri, iar calitatea la fel, mai slabă decât cea obţinută anul trecut, consideră domnul Benea.

Agricultorul ne-a declarat, ieri: "La mazăre, spre exemplu, am făcut 1300 de kg/hectar, faţă de 4000kg/hectar în 2017, iar la rapiţă producţia este la jumate faţă de anul trecut. Asta este situaţia în judeţul Braşov, dar nu cred că la nivel naţional sunt diferenţe mari. Poate ne salvează puţin porumbul, care deşi a răsărit cu întârziere în primăvară, pentru că a fost secetă, acum după ploi şi-a mai revenit şi poate face o recoltă ceva mai bună, poate chiar la 60-70% din producţia de anul trecut. Nu acoperă, însă, pierderile de la cereale, de la mazăre, de la rapiţă, care anul trecut au avut şi preţuri bune".

Domnia sa este de părere că este posibil ca şi preţurile să mai crească, în acest context, adăugând că agricultorii de la noi din ţară se confruntă şi cu problema forţei de muncă, care este tot mai greu de găsit.

"În acest an, 50% dintre fermierii români, din toată ţara, vor falimenta dacă statul nu va interveni ca să îi ajute. Ei nu au cum să îşi acopere costurile pentru că producţia a fost mică, mai este şi epidemia de pestă porcină, care a lovit şi în crescătorii de porci", a mai afirmat fermierul din Braşov.

Domnul Benea susţine că şi Uniunea Europeană ar trebui să intervină şi să acopere pierderile agricole generate de fenomenele meteo capricioase care s-au manifestat anul acesta în ţara noas­tră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb