Compania Roşia Montană Gold Corporation s-ar putea angaja în realizarea a trei obiective agro-alimentare în judeţul Alba, respectiv un abator şi o fabrică de industrializarea cărnii, o fabrică de industrializarea laptelui şi un centru de achiziţie şi prelucrare a fructelor de pădure. Prefectul judeţului, Gheorghe Feneşer, a înaintat o solicitare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, în care a cerut ca, în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de către Compania Roşia Montană Gold Corporation, să se introducă şi obligativitatea investitorului de a se implica în realizarea acestor trei obiective.
"Toate aceste obiective le-am prezentat ministrului Daniel Constantin şi au fost incluse într-o propunere oficială către RMGC. Mai mult, în discuţiile pe care le-am purtat la Roşia Montană, aceştia s-au arătat interesaţi de astfel de investiţii, precizând că o mare parte din produsele prelucrate acolo vor fi cumpărate de angajaţii RMGC, dar şi de unităţile de cazare pe care compania le va deschide în zonă", ne-a spus prefectul judeţului Alba.
Valoarea celor trei investiţii ar fi de aproximativ la 6-7 milioane de euro, pe lângă cele din sectorul minier. Potrivit lui Gheorghe Feneşer, localnicii din zonă au nevoie de toate cele trei unităţi agro-alimentare, iar cererea de carne şi lapte va fi în creştere, odată cu demararea proiectului minier care va atrage mai mulţi turişti. Domnia sa a adăugat că în zonă nu există nici abator, nici fabrică de procesare a laptelui.
Reprezentanţii RMGC nu au dorit să comenteze pe marginea discuţiilor ce sunt în derulare cu statul român, însă au precizat că îşi vor îndeplini orice obligaţie îşi vor asuma în urma negocierilor. De asemenea aceştia au menţionat că au în vedere dezvoltarea altor investiţii pe lângă cele miniere. "În paralel cu dezvoltarea proiectului minier, compania Roşia Montană Gold Corporation are în vedere şi alte investiţii, inclusiv de dezvoltare a afacerilor locale", ne-au spus reprezentanţii companiei.
În acest moment, autorităţile statului român şi RMGC derulează negocieri pentru a stabili exact obligaţiile care revin fiecărei părţi în implementarea proiectului minier şi a proiectelor conexe.
Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation.