"Rulmentul" se vinde "în bloc" pentru 70 de milioane de euro

Ovidiu Vrânceanu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 21 decembrie 2007

"Rulmentul" se vinde "în bloc" pentru 70 de milioane de euro

Andrei Cionca, membru în conducerea Casei de Insolvenţă Transilvania, ne-a declarat că în cadrul întâlnirii cu lichidatorii societăţii Rulmentul SA a fost aprobată strategia de valorificare a activelor companiei braşovene "în bloc". Licitaţiile urmează să aibă loc în a doua parte a lunii ianuarie 2008.

"Noi am propus ca licitaţia să plece de la preţul de evaluare a bunurilor societăţii, care este de 70 de milioane de euro, dar creditorii nu s-au pus încă de acord cu această sumă, aşa că urmează să ne întâlnim din nou cu aceştia pentru a stabili preţul de pornire al licitaţiei", a explicat Cionca.

Un consorţiu de lichidatori

Instanţa a stabilit, pe 4 octombrie, falimentul societăţii Rulmentul SA Braşov, desemnând ca lichidator provizoriu consorţiul format din RVA Insolvency Specialists SPRL şi Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL. Aceasta din urmă s-a ocupat şi de lichidarea societăţii Tractorul SA, companie care va fi radiată de la Registrul Comerţului luna viitoare.

Tribunalul Braşov a stabilit data de 29 noiembrie 2007 ca termen limită pentru depunerea creanţelor şi data de 14 decembrie pentru verificarea creanţelor şi afişarea tabelului preliminar.

Falimentul societăţii Rulmentul SA a fost decis în urma cererilor a doi dintre creditorii companiei - Prointermed SRL Piteşti şi firma cipriotă Dalpinia Trading Co. Limited, furnizorul de oţel al uzinei braşovene. Lichidatorul provizoriu desemnat de Tribunalul Braşov, la începutul lunii octombrie, pentru Rulmentul Braşov va primi 8% din valoarea contractelor de valorificare a activelor producătorului de rulmenţi. De asemenea, lichidatorii vor primi şi 8% din contravaloarea creanţelor recuperate şi acelaşi procent din dobânzi.

Faliment de 6 milioane de euro

Cei doi creditori care au cerut în instanţă falimentul uzinei braşovene sunt Prointermed SRL Piteşti, care are de recuperat o creanţă de 14.000 de lei, şi furnizorul de oţel al companiei, Dalpinia Trading Co. Limited din Cipru. Ciprioţii au de recuperat peste şase milioane de euro.

Compania piteşteană a cerut falimentul societăţii încă din 17 mai, acuzând starea de insolvenţă a societăţii braşovene, care nu mai făcuse niciun fel de plăţi de mai bine de patru luni. Pe 14 iunie, administratorul de atunci al companiei, Victor Apostol, a recunoscut datoria pe care uzina o avea faţă de societatea Prointermed SRL, dar a susţinut că falimentul nu poate fi declanşat din cauza protecţiei oferite de legislaţie în acel moment.

Dorită de miliardarul Buffet

Compania braşoveană a fost cel mai mare producător de rulmenţi şi lagăre din România. De-a lungul timpului, de societate a fost interesat chiar cel de-al doilea miliardar al lumii, Warren Buffet, dar şi companii mai mici ca ZKL Cehia, o companie din Turcia şi omul de afaceri Ştefan Vuza.

Valoarea activelor imobilizate ale societăţii Rulmentul Braşov erau, la data de 28 februarie 2007, de 158,71 milioane lei, iar valoarea datoriilor totale este de 245,63 milioane lei. AVAS deţine 50,89% din capitalul social al societăţii, iar SSIF Orizont Oradea - 13% din acţiuni. Cei peste 2.000 de angajaţi de la Rulmentul au fost disponibilizaţi în luna mai a acestui an.

O parte din micii acţionari susţin că interesele la Rulmentul SA sunt de transformare a terenului pe care se întinde societatea, o suprafaţă de 45 de hectare, într-un imens parc rezidenţial, care se va învecina cu cel care va fi dezvoltat pe platforma Tractorul SA. Valoarea preliminată a activelor imobilizate ale Rulmentul este de 158,7 milioane de lei, iar valoarea preliminată a datoriilor totale se ridică la 245,63 milioane de lei. Autoritatea deţine 50,8924% din capitalul social al uzinei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb