Rusia a amplasat rachete Iskander la graniţa cu UE

F.A.
Internaţional / 16 decembrie 2013

Rusia a amplasat circa zece rachete 9K720 Iskander (SS-26 Stone) în vestul ţării, aproape de graniţa cu Uniunea Europeană, ca răspuns la instalarea, de către SUA, a unui scut anti-aerian, a declarat, luni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.

Rachetele, instalate în ultimul an în exclava Kaliningrad (între Polonia şi Lituania), au rază scurtă de acţiune (până la 500 de kilometri), sunt capabile de a transporta focoase nucleare şi au rolul de a distruge radarele şi interceptoarele de sol ale scutului NATO.

PurtătoruI de cuvânt al ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că gestul Kremlinului, anunţat încă din 2011, nu încalcă niciun tratat internaţional şi, de aceea, nu ar trebui să suscite proteste în Occident.

NATO a anunţat că scutul antiaerian nu este îndreptat către Rusia, ci împotriva eventualelor ameninţări venite din partea aşa-numitelor "state eşuate" (caracterizate prin eroziunea autorităţii de stat, regimuri autoritare incapabile să satisfacă nevoile populaţiei, corupţie şi represiune generalizate, sărăcie extremă, criminalitate ridicată etc.). Totuşi, Moscova şi-a exprimat temerile că sistemul defensiv anti-rachetă al NATO ar putea fi transformat într-unul ofensiv împotriva Rusiei.

Un raport al agenţiei americane de studii de securitate Stratfor arată că majoritatea rachetelor Iskander fusese, anterior, amplasată în Siberia şi în Caucazul de Nord. Stratfor mai estimează producerea şi implementarea a maximum 60 de astfel de proiectile până în 2015, un număr prea mic pentru a pune probleme de securitate Vestului.

Cu toate acestea, specialiştii occidentali sunt de părere că Rusia ar putea folosi rachetele ca ameninţare, în scopul influenţării opiniei publice din ţări central-europene (precum Polonia şi Cehia) împotriva scutului NATO. În acest sens, analistul militar rus Pavel Felgenhauer, critic la adresa guvernului, a dat ca exemplu Cehia, care şi-a anunţat deja ieşirea din programul scutului anti-rachetă al NATO în 2011, temându-se de un posibil atac rusesc.

Pe de altă parte, Aleksandr Konovalov, membru al Institutului pentru Evaluare Strategică din Moscova, şi-a exprimat opinia că dispunerea proiectilelor Iskander în vecinătatea Europei lasă Rusia descoperită în regiuni mult mai periculoase, din sud şi din est.

Iskander-M, varianta avansată a rachetelor, este una dintre armele majore ale Rusiei post-sovietice. Analiştii militari ruşi susţin că proiectilele nu au fost folosite până acum decât în număr mic, din motive pecuniare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb