Rusia a declarat ilegală moneda virtuală bitcoin

Ziarul BURSA #Internaţional / 11 februarie 2014

Procuratura din Rusia a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune bitcoin, arătând că este ilegală folosirea monedei virtuale, întrucât poate fi utilizată pentru spălarea de bani sau finanţarea terorismului.

"Sistemele pentru plăţi anonime şi monedele virtuale care au dezvoltat o circulaţie considerabilă - inclusiv cea mai cunoscută, bitcoin - sunt înlocuitori ai banilor şi nu pot fi utilizate de persoane fizice sau juridice", a transmis Biroul Procurorului General al Rusiei, citat de cotidianul New York Times.

Legea din Rusia prevede că rubla este singura monedă oficială şi introducerea oricărei alte monede sau înlocuitor este interzisă, a precizat instituţia.

Banca centrală din Rusia a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că tranzacţiile cu bitcoin sunt speculative, din cauza riscului mare ca moneda să piardă foarte mult din valoare într-un timp scurt. Biroul Procurorului General a informat că lucrează, împreună cu banca centrală şi alte agenţii, la înăsprirea reglementărilor şi prevenirea delictelor comise prin utilizarea pseudo-monedelor. În SUA, unde comunitatea bitcoin este mult mai dezvoltată decât cea din Rusia, autorităţile investighează mai multe cazuri de activităţi ilegale comise utilizând bitcoin.

La sfârşitul anului trecut, China a interzis portalurilor de tranzacţionare a bitcoin din ţară să mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodată băncilor să efectueze tranzacţii cu bitcoin, care nu are statut legal de monedă. Totodată, Banca Centrală a Estoniei le-a recomandat consumatorilor să evite utilizarea Bitcoin, avertizând că acest software şi altele similiare s-ar putea dovedi a fi o "schemă Ponzi". Bitcoin "este un sistem problematic", a declarat Mihkel Nommela, şeful departamentului de plăţi şi sisteme de decontare al Băncii Centrale a Estoniei. "Toate riscurile sunt asumate de utilizator, care nu are cui să îi ceară ajutorul", a mai spus el. "Sistemele de monedă virtuală sunt o inovaţie care merită un pic de prudenţă, având în vedere lipsa de garanţii şi a părţilor responsabile care să le susţină pe termen lung sau a dovezii că acest lucru nu este doar o schemă Ponzi", a precizat Nommela.

De partea cealaltă, la sfârşitul lunii trecute, Benjamin Lawsky, şeful departamentului pentru servicii financiare al statului New York, a spus că bitcoin a ajuns într-un moment de cotitură, în care posibilele beneficii sunt mai mari decât riscurile activităţilor ilegale.

Departamentul de servicii financiare condus de Lawsky vrea ca New York să fie primul stat din SUA care să emită reglementări clare referitoare la companiile care efectuează operaţiuni cu monede virtuale, informează presa din străinătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb