"RWE" şi-a reconfirmat interesul faţă de gazoductul Nabucco

f.a.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 13 august 2007

"RWE" şi-a reconfirmat interesul faţă de gazoductul Nabucco

Compania germană RWE şi-a reconfirmat interesul de a participa la proiectul gazoductului Nabucco, care se va întinde din Turcia până în Austria, traversând Bulgaria, România şi Ungaria, transmite AP, citată de Rompres. "Suntem al şaselea partener care aplică pentru acest proiect şi dorim ca în trimestrul financiar curent să fim acceptaţi de ceilalţi cinci participanţi ca partener cu drepturi egale", a declarat recent directorul executiv al RWE AG, Harry Roels, într-o conferinţă de presă. RWE a anunţat că profitul său pentru al doilea trimestru a crescut cu aproximativ 73%, pe fondul preţului ridicat al energiei în Germania şi în restul Europei. Profitul a fost de 1,06 miliarde euro în perioada aprilie-iunie, faţă de 611 milioane euro, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul RWE din primul semestru a crescut cu 58% faţă de perioada similară a lui 2006, cifrându-se la 2,63 miliarde euro.

Nabucco este un proiect în valoare de 4,6 miliarde de euro (6,14 miliarde dolari), vizând construcţia unui gazoduct care ar urma să transporte gaze naturale din Turcia către Austria (tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria), în ideea reducerii dependenţei Europei de gazul natural rusesc. Consorţiul care se ocupă de realizarea proiectului, condus de grupul austriac OMV, include companiile Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Mol (Ungaria) şi Transgaz Mediaş (România). În baza estimărilor curente este posibil ca func­ţionarea conductei să poată începe în anul 2012. Decizia finală asupra cons­trucţiei conductei ar trebui luată în 2007/2008. În acest caz, construcţia ar începe în 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc în 2012. Cu excepţia Turciei, toate celelalte ţări implicate în proiectul Nabucco au aprobat deja participarea Gaz de France la proiectul Nabucco. La sfârşitul lunii februarie, acţionarii Transgaz Mediaş au aprobat o operaţiune prin care compania românească va ceda Gaz de France (GDF) o parte din participaţia sa la firma care va realiza proiectul Nabucco, compania franceză urmând să deţină cote egale cu ceilalţi acţionari.

La începutul lunii aprilie însă, autorităţile din Turcia au suspendat discuţiile cu grupul Gaz de France (GDF) pe tema participării companiei franceze la proiectul Nabucco, ca reacţie la un document în care Franţa a acuzat Imperiul Otoman de implicare în genocidul armenilor din 1915. La începutul lui august, Turcia şi-a manifestat susţinerea cu privire la desemnarea RWE, în defavoarea grupului francez Gaz de France, drept al şaselea partener în proiectul gazoductului Nabucco. Turcia doreşte să obţină calitatea de ţară membră a Uniunii Europene însă res­pinge cu vehemenţă cererile Armeniei de condamnare oficială a Imperiului Otoman pentru genocid împotriva armenilor. Aproximativ 1,5 milioane armeni au fost ucişi în Imperiul Otoman în cursul primului război mondial. Ankara susţine că aceste cifre sunt exagerate, dând vina pe luptele inter-etnice, foamete şi boli pentru faptul că un număr mare de creştini armeni şi turci musulmani şi-au pierdut viaţa în 1915.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb