Standard & Poor"s Ratings Services a confirmat ratingurile de credit pe termen lung şi scurt "A+/A-1" atribuite băncii italiene Intesa Sanpaolo SpA, cu perspectivă stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Confirmarea ratingurilor vine după ce la mijlocul săptămânii trecute, conducerea Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă de retail din Italia, a aprobat un plan de afaceri ce prevede creşterea cu 55% a profitului net până în 2013 şi o emisiune de acţiuni de 5 miliarde de euro (7,09 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului. "Apreciem în mod pozitiv decizia Intesa de majorare a capitalului", a explicat analistul Renato Panichi, citat de Agerpres. Majorarea capitalului va permite băncii să îndeplinească cerinţele Basel III în cazul în care autorităţile de reglementare consideră Intesa o bancă de importanţă sistemică, prin urmare sunt eliminate şi anumite incertitudini privind evoluţia capitalului băncii în timpul perioadei de tranziţie către implementarea cerinţelor Basel III, apreciază agenţia.
S&P estimează că Intesa se va concentra pe activitatea din Italia, unde banca are un avantaj competitiv semnificativ faţă de principalele rivale. În afara Italiei, agenţia se aşteaptă ca Intesa să se concentreze mai mult pe acele ţări din Europa Centrală şi de Est cu cel mai atractiv potenţial, cum ar fi Polonia, Turcia şi Cehia.
Intesa vrea să-şi reducă costurile cu aproximativ 770 milioane de euro până în 2013 printr-o eficienţă mai ridicată, inclusiv prin concedierea a 3.000 de angajaţi.
Profitul net al Intesa Sanpaolo, prezentă şi în România, ar urma să crească la 4,2 miliarde de euro în 2013, faţă de 2,7 miliarde de euro anul trecut. În urma majorării capitalului, Intesa Sanpaolo are ca obiectiv acordarea de dividende în valoare de 5,3 miliarde de euro până în 2013 şi de 13,5 miliarde de euro până în 2015. Intesa Sanpaolo urmează decizia altor bănci privind majorarea capitalului, pe baza noilor reglementări Basel III. La sfârşitul lui 2010 Intesa avea o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de 7,9% la sfârşitul lui 2010 iar după majorarea de capital va înregistra o rată de adecvare a capitalului de aproximativ 10%. Emisiunea de obligaţiuni ar urma să fie finalizată până în iulie.
Băncile italiene au unele dintre cele mai scăzute rate de adecvare a capitalului din rândul instituţiilor de creditare europene, susţin analiştii. Băncile italiene sunt afectată de decizia Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară ce vizează creşterea nivelui minim al fondurilor proprii (core Tier 1) de la 2 la 7% din activele riscante ale băncilor, până în 2019.