• Alexander Churilin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti: "România este o poartă a Uniunii Europeane către Răsărit"
Centrul Cultural Rus a fost deschis, vineri, la Bucureşti, la festivitatea de inaugurare participând membri ai diplomaţiei Rusiei în România, reprezentanţi ai oamenilor de afaceri autohtoni şi ruşi, dar şi profesori. Centrul Cultural Rus reprezintă un spaţiu distinct în cadrul Bibliotecii Academiei de Studii Economice, aici putând fi consultate publicaţii, documente şi materiale reprezentative pentru cultura rusă.
Alexander Churilin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, consideră că deschiderea noului centru este un eveniment foarte important pentru relaţiile dintre cele două state, deschizând o nouă direcţie de colaborare.
Domnia sa a spus: "Putem înţelege pe deplin interesul românilor faţă de Rusia în condiţiile în care limba rusă este limba culturii de excepţie, a lui Puşkin şi Soljeniţîn, dar şi o limbă foarte importantă de comunicare la nivel internaţional. Popoarele noastre sunt legate prin relaţii foarte strânse, dacă vă uitaţi, vedeţi că avem foarte multe lucruri în comun, chiar dacă suntem diferiţi. Secolul al XX-lea ne-a legat şi ne-a despărţit foarte mult, dar suntem pregătiţi să asistăm la un nou moment de cotitură în relaţiile noastre. În prezent sunt foarte nemulţumit de modul în care decurge dialogul dintre noi: Câţi
dintre noi ştim, în Rusia, care sunt realizările românilor şi câţi români ştiu care sunt realizările ruşilor acum? România este o poartă a Uniunii Europene către Răsărit, este un avantaj natural, însă, ca să ne putem folosi de acest atu, trebuie să cunoaştem limba rusă".
Mihai Ionescu, preşedintentele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, a declarat, vineri, că Rusia a fost stabilită drept ţintă strategică pentru exporturile României pentru următorii cinci ani, începând cu 2010. Domnia sa a spus: "Piaţa Rusiei este extrem de concurenţială, iar marfa românească trebuie să fie competitivă din punctul de vedere al preţurilor şi al calităţii, ca să fie acceptată în Federaţia Rusă. Eu cred, totuşi, că va avea un plus faţă de alte mărfuri, datorită amintirii pe care ruşii o au faţă de produsele româneşti exportate".