S&P a revizuit perspectiva de rating la negativă

A.B.
Macroeconomie / 25 ianuarie

S&P a revizuit perspectiva de rating la negativă

După ce luna trecută agenţia de rating Fitch a schimbat la negativă perspectiva României, vineri S&P Global afăcut acelaşi lucru: a confirmat ratingurile României la "BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor fiscale şi externe ridicate, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, tranmite HotNews.ro. De asemenea, Reuters a avertizat vineri într-o analiză dedicată României că riscăm să fim retrogradaţi la "junk", ţară nerecomandată investiţiilor.

S&P avertizează că mediul politic fragmentat şi incert din România ar putea întârzia planurile noului Guvern de consolidare fiscală. Cheltuielile mari din perioada preelectorală au dus deficitul fiscal aproape de 8,7% din PIB în 2024, mult peste estimările agenţiei, indicând dificultăţi în controlul costurilor într-o economie în declin. Politicile fiscale relaxate vor menţine deficitele mari ale contului curent, finanţate tot mai mult prin împrumuturi, expunând astfel România la riscuri legate de încrederea investitorilor străini.

"Prin urmare, ne-am revizuit perspectiva de la stabilă la negativă şi am confirmat ratingurile noastre de credit suveran "BBB-/A-3' pentru România", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, perspectiva negativă reflectă opinia S&P privind sporirea riscurilor la adresa finanţelor publice ale României în următorii ani. Aceste evoluţii urmează după deficite medii de 7,6% din PIB începând din 2020, în timp ce ponderea datoriei în PIB a crescut cu peste 15%.

S&P ar putea revizui în jos ratingurile în scenariul negativ, dacă politicile Guvernului şi creşterea economică modestă conduc la deficite mai mari decât estimările pe termen mediu. Aceasta ar putea duce la o creştere semnificativă a datoriei publice şi a poverii dobânzilor, afectând şi deficitele de cont curent ale României. În schimb, în scenariul pozitiv, agenţia ar putea schimba perspectiva la stabilă dacă deficitele externe şi fiscale se reduc considerabil, notează HotNews.ro.

Agenţia a înrăutăţit perspectiva la negativă pentru a reflecta riscurile la adresa finanţelor publice ale României. În opinia S&P, livrarea planului de consolidare al Guvernului ar putea fi dificilă, nu în ultimul rând din cauza sporirii fragmentării politice, evidenţiată de rezultatele alegerilor de anul trecut, precum şi de perspectivele de creştere economică mai lentă.

"În absenţa unor măsuri suplimentare, ne aşteptăm ca deficitele să nu scadă sub 6% din PIB înainte de 2028. Datoria publică va depăşi 60% din PIB până în 2027 iar nota de plată cu dobânzile a Guvernului se va situa probabil în jur de 8% din venituri pe termen mediu. Deficitele fiscale ale României din ultimii ani, în special deficitul din 2024 de aproape 8,7% din PIB, au depăşit substanţial şi consistent aşteptările agenţiei. Depăşirile persistente de buget au avut ca rezultat creşterea datoriei publice nominale cu un factor de 2,5x începând din 2020 şi costurile cu dobânzile au crescut cu peste 3.0x, majorând necesităţile de rostogolire a datoriei guvernamentale. Politicile fiscale prea laxe au agravat, de asemenea, dezechilibrele economice existente, cum ar fi unul dintre cele mai ridicate deficite de cont curent de pe pieţele globale emergente, în medie aproape de 7% din PIB în următorii ani", se mai arată în comunicat.

Eforturile de consolidare fiscală ale noii administraţii se desfăşoară într-un context politic polarizat, după anularea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024 şi în faţa unei creşteri economice mai slabe, agravate de stagnarea economiei principalelor parteneri comerciali, cum ar fi Germania. Întârzierea consolidării va menţine dezechilibrele macroeconomice ridicate şi ar putea întârzia accesul la fonduri UE, dacă nu se îndeplinesc cerinţele fiscale minime impuse de reglementările europene.

România se află în procedura de deficit excesiv (EDP) din 2020. În 2024, creşterea economică a fost sub aşteptările S&P, iar agenţia estimează perspective dificile pentru 2025, având în vedere majorarea importurilor cauzată de cererea internă solidă, notează HotNews.ro.

Economia României continuă să se confrunte cu dificultăţi structurale, inclusiv tendinţe demografice adverse, care vor persista pe termen lung. Scăderea populaţiei aptă de muncă ar putea afecta creşterea economiei, alături de absenţa eforturilor de reformă pentru rezolvarea lipsei de competenţe sau îmbunătăţirea mediului de afaceri. În ultimul deceniu, populaţia aptă de muncă a României a scăzut cu aproximativ 1,1% pe an, iar S&P se aşteaptă ca tendinţa să se modereze doar marginal în următorii ani.

Cheltuielile preelectorale au împins deficitul general guvernamental la aproape de 8,7% din PIB în 2024, iar S&P nu se aşteaptă să scadă sub 6% din PIB înainte de 2028.

Politica fiscală prociclică a adâncit deficitul de cont curent, care va rămâne ridicat, la peste 7% din PIB, în medie, între 2025-2028. Totuşi, agenţia crede că influxurile de fonduri europene vor modera creşterea datoriei externe între 2025-2028.

Politica fiscală a dus parţial la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din Europa Centrală şi de Est (CEE). În opinia S&P, creşterile de preţuri vor rămâne probabil peste intervalul ţintă al Băncii Naţionale a României, cel puţin în următorii doi ani.

Deficitele generale guvernamentale ale României au depăşit substanţial aşteptările anterioare ale agenţiei, şi, per ansamblu, deficitele se vor situa probabil în 2024 la 8,7% din PIB în termeni cash, comparativ cu previziunea anterioară a S&P, de 7,3% din PIB. Aceasta va face consolidarea fiscală în următorii ani mai dificilă decât se aştepta agenţia.

Autorităţile au anunţat o serie de măsuri de consolidare, inclusiv măsuri pe partea de venituri. Dar, deşi autorităţile încearcă să consolideze mai rapid finanţele publice, S&P se aşteaptă ca deficitele să rămână peste 7,5% din PIB în 2025 şi să scadă uşor sub 6% din PIB până în 2028, în absenţa unor ajustări fiscale suplimentare.

A agenţia de rating ne-a dat un semnal cât se poate de clar prin schimbarea perspectivei din stabil în negativ, acela că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, de un buget cumpătat şi un stat mai suplu, a transmis ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

"Avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar şi întări credibilitatea fiscală a ţării"

"Schimbarea perspectivei, din stabil în negativ, reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenţia de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar şi întări credibilitatea fiscală a ţării. Prin evaluarea anunţată în această seară, S&P nu modifică ratingul de ţară. România este în continuare recomandată investitorilor, ca fiind sigură. Deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar şi consolidarea creşterii economice trebuie implementate în ritm alert, în forma deja convenită cu partenerii noştri europeni", a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că bugetul pentru 2025, care va fi prezentat Guvernului şi trimis spre aprobare Parlamentului în zilele următoare, întăreşte "această viziune echilibrată" privind gestionarea banului public. În plus, a menţionat că măsurile necesare pentru reducerea deficitului trebuie să fie înţelese şi respectate de toţi conducătorii instituţiilor publice, companiilor de stat, liderii sindicali, primari, preşedinţi de consilii judeţene, precum şi de consilierii locali şi judeţeni.

"Nici măsurile de reducere a cheltuielilor, nici reformele de eliminare a deficienţelor structurale din economie nu pot fi întârziate, pentru că fiecare zi în care aplicăm aceste măsuri ne aduce mai aproape de ţinta de deficit asumată. ANAF şi Autoritatea Română a Vămii au pornit pe drumul digitalizării şi a creşterii capacităţii instituţionale, au deci datoria să crească gradul de colectare a impozitelor şi taxelor. Aşa cum au confirmat partenerii noştri de la Bruxelles săptămâna aceasta, ne putem baza pe o economie robustă, o creştere constantă, care va fi susţinută, în 2025, prin investiţii publice masive. Atât agenţiile de rating, cât şi investitorii care se uită cu atenţie la aceste semnale vor regăsi în traiectoria fiscal-bugetară şi în evoluţia noastră economică efectele măsurilor asumate la nivel guvernamental. Ratingul de ţară depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele', a punctat ministrul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. Romania a sărit calul cu deficitul din 2019

    Anul asta vor fi 7 ani la rând de deficite de 6, apoi 8 -7 la sută din pib 

    Fara război, fara calamități , fara crize globale. 

    Doar corupție și un model de economie de consum bazată pe salarii bugetare și pensii nesustenabile. 

    FALIMENT 

    Nu exista in istorie o țară fără resurse, cu o populație îmbătrânită și fără colonii care să poată trăi pe picior mare.

    Bâlciul a luat sfarsit 

    1. Și având în vedere că NU s a generat nicio dezvoltare cu aceste deficite în acești ani, ele nu se vor reduce ...natural.

      Ceva investiții în infrastructură e-au făcut.

      Bineînțeles puteau face mai mult. 

      E de vină Rusia lu Putin .. Romania duduie sub Ciolacu ...da ne sapă rușii !

      Nu ne pot sapa rusii cum ne sapa coalitia psd-pnl-udmr-minoritati.

      Tehnica Whataboutism, atat de draga rusnacilor

      Rusii tai doar faceau niste sabotaje in Romania. Nevinovati totali 

    Nasol, se adună norii de furtună.

    Luni bondurile RO vor scadea din nou iar yield 10y peste 8% cu potential de 9% pe termen scurt. Deci, nu imprumutati statul corupt sub 8% !!!

    1. Guvernul pare o găină fara cap

      Mi se pare că așteaptă să fie împins spre un acord, inevitabil oricum, cu FMI și CE , ca apoi sa justifice mari ajustări nepopulare ca fiind...impuse .

      Vor incerca sa mai amâne pâna după alegeri 

      dc ajng la 14% ca-n 2008 vor trebui sa taie cheltuieli ca boc si base.

      adica taieri reale nu ce fac azi pistol cu apa. 

      dada , numai obligat fortat.

      Doar piata va obliga statul sa intre la cura de slabire, astora nu le pasa de UE, rating, FMI, etc. Degeaba incearca sa abureasca lumea pana la alegeri, piata ii va demola !

      Stai sa vezi când titlurile de stat nu se vor mai plati:)))))

    Incerc si eu sa vad pe ce lume traiesc: aveti filtru pe CCR?

    Deci gasca Johannis (PSD-PNL-UDMR) a facut

    un imprumut de stat de 100 miliarde euro, 

    si tot ei sunt pro-europeni si tot ei vor la conducerea tarii, 

    si prin multe ordonante trenulet si taxe incearca sa 

    plateasca macar dobanda anuala,

    mai fratilor, suntem luati de prosti si fraieri  

    1. care e planul comunistilor in frunte cu cg pt reducerea deficitelor?

      CG cum va reduce deficitul, ii cere bani lui Putin?

      Printarea la pușcărie a proștilor!

      P.S. tu ești unul din ei 

      La cum a ajuns situatia din cauza "pro-europenilor", mai ai tupeu sa amintesti de Putin si CG?

      da pt ca poate fi si mult mai rau.

      poate fi ca-n ceausism, ca de fapt asta le promite cg la votanti pe tic tok.

      reintoarcerea la comunismul ceausit urss ist, intelepciunea sovietica plus dictatura. 

      Un tampit ca Georgescu nu are cum sa ajungă președinte. Din fericire romanii nu sunt atât de prosti.

    Sa vedem cum va reactiona bvb luni

    1. ce mai conteaza cum ba reactiona luni bvb, Sr pare ca jumatate de tara e inconstienta si ca sa se razbune pe psdpnl il vor vota pe CG. Deci junk e foarte aproape. Cine mai cumpara acum actiuni....

      mi-e mila. 

      Mie mi e mila ca ești prost..dar atât poti:)))

      Sa te uiti la bvb in luna iunie. punct.

    "mediul politic fragmentat şi incert din România ar putea întârzia planurile noului Guvern de consolidare fiscală" :)))

    Guvernul e principalul vinovat. Studiile in economie ale lui Ciolacu se fac simtite. Important e ca au inteles mesajul de la alegeri. :))) 

    1. e prea tarziu, ordonanta trenulet, desi induficienta, da apa la moara votantilor CG. Dumnezeu sa ne apere. Toate tarile Europei sunt amenintate de populisti si extremists, dar no pe deasupra avem de-a face si cu un ticnit.

      Unul se manifesta obsesiv, dar la cum e condusa tara... nu e numai unul.

    Ciolacu nu va rezista in functie pana in vara,mi-e ca nici alegerile prezidentiale nu il vor mai prinde

    inca un argument puternic pentru sucombarea sistemului global.

    Ban.Cher.Vali

    1. Neputinta noastra sa avem conducatori cinstiti/scoliti/nepopulisti?

      Până să se schimbe sistemul global vin note de plata : și proști și hori și fără resurse -gen petrol-. Nici măcar mulți și tineri că în Turcia, Egipt etc

      Iaca ne am păcălit singuri.

      Ne am sucombat singuri din 2017 incoace, de cand am imprumutat 114 miliarde euro la zi...a venit scadenta!

    Anul trecut dupa unii politicieni Romania era tigrul europei, cresteam ca altii in 10 ani, ca anul asta sa ne trezim la realitate. De vina desigur este "conducerea anterioara", dar hopa, ei sunt si actualii conducatori.

    Tara s-a ingropat in datorii, dar "administratorii" au facut averi imense. 

    1. e bine ca vedem barna din ochii altora, si suntem vigilenti, dar politicienii din opozitie, de ex goergescu, nu declara cheltuieli in campanie, nu plateste taxe, plateste tot la negru?

      chiar si-n ziua de azi, avocatii, mercenarii de paza, aparitii la realitatea si alte emisiuni , alea-s sunt pe bani, iau amenzi pe banda rulanta, nu conteaza, bani sunt, tuca a facut n reclame pe fb cu interviul lui cg, etc, zilnie face ceva. 

      unde-i declaratia de venit, unde-s taxele platite pe venituri? cine inghite gogoasa aia cu cheltuieli zero, venituri zero, taxe zero, e prost, deja nu mai e nici naiv.

      iar unii-s smecheri si altii fraieri. cine declara venituri si da taxe e prost, cand politicienii declara zero. 

      Probabil acolo unde e declaratia de venit dupa meditatiile date de Iohanis din care a cumparat casele, dar nimeni nu e interesat cat impozit a platit.

      deci hotul striga hotii

    Sa nu va demoralizeze scaderile de luni, marti si miercuri pe bursa. Vor fi masive. Nu vindeti sub imperiul stresului.

    Iar Trump vrea să dăm 5% la apărare.

    O devalorizare semnificativă a leului este iminentă. 

    Urmează mărirea cotei unice și a taxelor pe propietate.

    Scapă cine (mai) poate. 

    1. Vezi ca etnia aia nu are nicio vina. Vinovatii sunt romani adevarati, aia de se bat cu pumnu-n piept.

    In Romania nu faci evaziune fara spate politic, sau de la ambasade.

    Daca doresti sa sabotezi o tara, faci exact ce au facut actualii guvernanti din 2013 incoace, prin scumpirea energiei, inchideri de unitati productive si cresterea datoriei, iar acum ne apropiem de faza finala cu vanzari de active publice. Mai discutam prin trimestrul doi ... 

    1. tot ce s-a inchis sau se inchide era falimentar.

      vrei sa dai tu bani din casa sa tii in piciaore sandramale ce nu-si scot macar cheltuielile, da-i . 

      tot ce s-a inchis din industria lui ceausescu, a falit.  

      vrea georgica sa redeschida aceste falimente , noroc, cine raspunde pt banii cheltuiti cand vor fali din nou? 

      Ești total pe dinafară!

      Totul a fost că un holding! 

      Acum,s a terminat industria pt că interesul a fost sa se închidă totul și să cumperi tot din afara și a reușit,acum supermarketurile au distrus industria alimentara românească și zootehnia românească,in care noi eram exportatori Neti ,aveam 23 milioane! 

      Acum pt 15 cat mai sunt in tara,import prod alim peste 80,%dar ne lăudăm cu Exportul de Cereale,Subdezvoltare endemică,! 

      Acum nu ai oameni pregătiți profesional sa de dezvolți industrial,in 89 capitalul cel mai mare erau oamenii care știau o meserie,acum avem habarniști si inteligenți cu teancuri de masterate și doctorate!

      Sa ți spun că exportăm îngrășăminte chimice in Eu,Turcia,țările arabe până și în Japonia,acum importam totul,doar iobagii mai sunt ai noștrii,pământul al străinilor,utilajele ,îngrășămintele și pesticidele ale străinilor,doar Iobagii Moderni dunt români! 

      asa e piata vezi-ti de treaba.

      superarketurile cumpara si de la romani. a ca se poate mai mult ok, dar romanul suveranist nu alege deliberat marfa romaneasca ca de-aia avem atatea importuri. vrea banane nu pere , vrea ulei de masline nu floarea soarelui samd. nu alege pastrav, cu somon. asa e si la masini, pun pariu ca n-ai dacia dar behai ca de ce nu mai producem aro, pai ia duster, bigster, de ce nu iei? 

      pt ca preferi giaorse second din germania. de-aia nu mai avem o parte din industrie. 

      pt ce e piata avem productie interna privata, inclusiv ingrasaminte, azomures merge in prezent. da nu face fata la export din cauza rusiei. si ce poti sa faci, mergi in pierdere? 

      "holdingul" lui ceasca era FALIMENTAR, nu putea macar da mancare la oameni, lucrau si n-aveau mancare pe masa, caldura in case, curentul era 2 ore /zi, benzina pe cartela, si distractii zero , ceausescu pcr , bine ca s-a dus dracului.

      Chestia e ca "s-a dus dracului" exact dupa ce am platit datoriile si in sfarsit putea sa fie mai bine un pic. Exact cand se putea lua alte impeumuturi pentru investitii, retehnologizare, etc. Este exact ca si cand o familie a platit ultima rata la banca pentru casa sau orice altceva si in sfarsit poate sa cumpere si altceva decat strictul necesar pentru supravietuire. Acum depinde si gradul de indatorare, 20-30% deobicei este acceptabil, dar la ce grad de indatorare a ajuns tara si fara perspective reale ca sa-si mareasca veniturile fara a mari taxele, impozitele, etc.,asta nu mai este sanatos. Macar daca am putea sa "inghetam" deficitul si inflatia la valoarea actuala, dar deficitul se asteapta undeva la 7-8%, inflatia 5-10%, deci gaura se tot mareste, pe cand veniturile nu prea se maresc. Este matematca elementara, poti castiga salariul minim 2400 RON sau 100 000 RON, dar daca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, si se tot maresc, fara ca sa fie investiti in alte active care sa produca plus valoare, atunci la capatul tunelului te asteapta falimentul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb