Vânzările de acţiuni ale investitorilor instituţionali au atins maximul anului, pe fondul temerilor legate de inflaţie care a urcat cu mult peste ţinta Rezervei Federale, conform S&P Global Market Intelligence, scrie Business Insider.
Instituţionalii, care includ fonduri de pensii şi companii de asigurări, au vândut acţiuni în valoare de 51,2 miliarde de dolari în cele cinci săptămâni anterioare datei de 7 septembrie, potrivit unui raport publicat de firma de cercetare. Suma reprezintă aproximativ 25% din vânzările lor totale de la începutul anului, până la începutul perioadei menţionate.
Conform raportului, vânzările efectuate de investitorii care pot să ia numai poziţii long (în care se mizează pe creştere) apar pe fundalul îngrijorărilor legate de inflaţia în creştere. Costurile ridicate ale energiei, alimentelor şi ale altor bunuri şi servicii au dus inflaţia în Statele Unite la peste 8%, în 2022, nivel nemaiatins din anii 80. Fed-ul a răspuns printr-o serie de creşteri ale dobânzii de politică monetară. Dar, creşterea costurilor împrumuturilor şi temerile privind intrarea economiei Statelor Unite în recesiune au dus piaţa americană în teritoriul "bear", în acest an.
Instituţionalii au vândut majoritatea sectoarelor din S&P 500, în frunte cu sectorul industrial şi imobiliar, conform raportului. "Amploarea vânzărilor a fost relativ uniformă în majoritatea sectoarelor, ieşirea agresivă a grupului (n.r. fonduri de pensii şi companii de asigurări) din acţiuni conducând probabil la tot mai multe vânzări nediscriminate", scris S&P Global MI.
Şi fondurile speculative au fost vânzători, cu ieşiri de 8,6 miliarde de dolari în acest an, dar au şi achiziţionat acţiuni de 5,5 miliarde de dolari, în ultima lună.
În schimb, investitorii de retail au fost singurii cumpărători neţi de acţiuni în acest an, dintre cele trei grupuri. Practic, investitorii individuali au cumpărat acţiuni în valoare totală de 18 miliarde de dolari, dar în august au vândut în valoare de 6,7 miliarde.
Retailerii au "urmărit raliul" sectorului energetic şi au vândut nume din industrie şi high-tech. Energia şi utilităţile sunt singurele din cele unsprezece sectoare ale S&P 500 care au creşteri în acest an, respectiv 41% şi 3% (de procente calculate de la finele lui 2021 până luni, 19 septembrie).
"De remarcat că, fondurile speculative au folosit profiturile din cele două sectoare (n.r. energie şi utilităţi), pentru alimentarea unei rotaţii către nume ce au mers mai slab, magnitudinea strategiilor buy-the-dip (n.r. în care se cumpără pe scădere) depăşind operaţiunile de marcare a profiturilor", conform firmei de cerecetare.
Indicele S&P 500 a scăzut în acest an cu 18%, dar în ultimele luni a schiţat o revenire de la minimele din iunie. Nasdaq Composite are un declin de 27%, fiind cel mai afectat de inflaţie şi înăsprirea politicii monetare. Anumiţi strategi de pe Wall Street au avertizat că este posibil ca indicii majori să retesteze minimele atinse în acest an, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zeT în data de 21.09.2022, 07:06)
Ce inseamna "vânzări nediscriminate" in limba romana? Doar intreb...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2022, 07:11)
Ce urmează oare?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2022, 07:50)
Pe termen lung preturile acțiunilor urmează politica monetara și profitabilitatea companiilor. Inflația da semne de ameliorare și ușor, ușor va scădea. Fed-ul nu doar că va lua piciorul de pe pedala de accelerație, dar se va opri din creșterea dobânzilor anul viitor pentru a reuși un soft landing. Greu de crezut că va merge peste 5 la sută cu federal funds rate. Așa ca din punctul asta de vedere probabil că mare parte din acțiune este deja inclusa in preturi. Rămâne parte de profitabilitate a companiilor. Probabil economia SUA va evita recesiunea sau va intra într-o recesiune ușoară. Rezultatele companiilor vor fi afectate, dar din datele de acum nu prea sever. In schimb vor exista diferențe mari între performante. Indicii vor fi duși în sus de câteva nume mari, dar o privire mai i detaliu va arata alta poveste. Oricum, creșteri ca după pandemie nu vor mai exista, pentru că mediul și piețele au fost puternic distorsionate de politica prea relaxata a Fed-ului. Acum se revine ușor, ușor la normal.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2022, 09:43)
Mulțumesc mult! Totuși, de ce vând institutionalii că pare o problemă!
2.3. Titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 21.09.2022, 12:55)
Urmeaza picajul DAX pana la 8.000 pts in maxim 12 luni.