Salariile au scăzut, în mai, cu 0,6%

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iulie 2010

Câştigul salarial mediu nominal brut a scăzut cu 0,6%, în mai faţă de aprilie, acest an, ajungând la 1.962 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). În aceste condiţii, câştigul salarial mediu nominal net a fost, în mai, de 1.428 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 8 lei (-0,6%).

Nicolae Chidesciuc, economist şef în cadrul ING, ne-a precizat că aceste reduceri nu sunt spectaculoase, în contextul actual, subliniind că adevăratele scăderi salariale vor fi înregis­trate începând cu luna iunie.

La rândul său, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a menţionat că tăierea salariilor în sectorul bugetar va conduce la un consum redus şi, ulterior, la scăderea salariilor şi în sectorul privat. "Salariile vor scădea şi în continuare, într-un mod mult mai accelerat. Faptul că şi înainte de adoptarea noilor măsuri au scăzut salariile arată că economia era în criză, în recesiune", a conchis Liviu Voinea.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net au fost înregistrate în activităţile de intermedieri financiare (3.783 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (792 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,3%. În cursul anului se înregis­trează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Nivelul câştigurilor salariale medii lunare nete din perioada analizată a înregistrat uşoare diferenţe faţă de luna precedentă, în funcţie de specificul activităţilor economice. Astfel, creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost semnalate ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic. Potrivit INS, câştigurile au crescut cu 11,4% în domeniul fabricării produselor din tutun, între 5% şi 10% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive, între 3% şi 5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru trans­port, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, transporturi aeriene.

Scăderile câştigului salarial mediu net în luna mai 2010 faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea, în lunile martie-aprilie 2010, de premii ocazionale (inclusiv premii anuale, prime de Paşte), de nerealizările de producţii ori încasări mai mici, de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare.

Cele mai semnificative scăderi au avut loc în telecomunicaţii, cu 13,8% şi în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 12%, în tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor mijloace de transport, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, între 6% şi 10%, în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, învăţământ, fabricarea de mobilă, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare), între 2% şi 4%.

În sectorul bugetar, au fost înregistrate uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net, în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (0,4%) şi administraţie publică (0,3%), urmare a acordării în luna mai, în unele unităţi, a primelor ocazionale (prime de vacanţă pentru anul 2010) şi a sumelor din alte fonduri (stimulente). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a fost cu 2,4% mai mic în luna mai faţă de luna aprilie, din cauza acordării, în lunile precedente, în unele unităţi, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar şi ca urmare a participării salariaţilor la grevă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb