Salariul mediu net a scăzut la 1.436 de lei, în aprilie

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iunie 2010

Cei mai recompensaţi sunt angajaţii din societăţile de intermediere financiară, cărora le intră, lunar, în buzunare, circa 850 de euro

Câştigul mediu salarial în luna aprilie s-a situat la 1.436 lei, fiind în scădere faţă de luna martie cu aproape 75 de lei, pe fondul creşterii şomajului şi a dificultăţilor financiare, potrivit datelor publicate, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic faţă de luna precedentă.

"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (803 lei)", se arată în comunicatul transmis de INS.

Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,9%.

În majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere în martie faţă de luna martie 2010, când s-au acordat prime ocazionale, respectiv premii anuale, al 13-lea salariu pentru anul trecut şi primele de Paşte, sume din profitul net şi din alte fonduri (tichete cadou).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 31% , respectiv în intermedieri financiare, cu 17%.

Şi activităţile miniere şi petroliere au consemnat scăderi consistente, salariile în aceste sectoare coborând cu până la 14%.

Totodată, s-au înregistrat scăderi cu între 8% şi 10% în captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, colectarea şi epurarea apelor uzate, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de asigurări, reasigurări şi la fondurile de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi semnificative ale câştigului salarial mediu net în activităţile de administraţie publică, res-pectiv de 8,6%, şi învăţământ - 10,7%, urmare a acordării în luna martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri şi a primelor ocazionale (n.r. al 13-lea salariu pentru anul 2009). În schimb, în activităţile de sănătate şi asistenţă socială s-au înregis-trat scăderi mai mici ale câştigului salarial mediu net, sub 4%.

Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de editare, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, au adus însă creşteri cuprinse între 4% şi 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb