Salt pentru acţiunile SIF Oltenia, după reluarea tranzacţionării

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2020

ASF: "Instanţele de judecată au competenţă exclusivă în ceea ce priveşte stabilirea legalităţii hotărârilor AGA" La nivelul Autorităţii este în desfăşurare o investigaţie cu privire la convocarea, organizarea şi desfăşurarea AGA SIF Oltenia

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat ieri cu 2,37%, la 2,16 lei, după ce şapte zile au lipsit de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în condiţiile în care transferurile cu titlurile societăţii de investiţii au fost suspendate începând cu data de 29 aprilie, ca urmare a evenimentelor ce au avut loc cu o zi în urmă la Craiova, cu ocazia adunării de bilanţ a acţionarilor.

În data de 28 aprilie, la Craiova, o serie de acţionari ai SIF Oltenia, între care grupul format din reprezentanţii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi cel al fondurilor Certinvest (care solicitaseră anterior completarea ordinii de zi a AGA cu o serie de puncte privind atragerea răspunderii şi revocarea a patru administratori ai SIF5 în frunte cu Tudor Ciurezu), nu au reuşit să intre în sediul SIF Oltenia, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.

Ieri, ASF a anunţat că, în data de 28 aprilile, la sediul SIF-ului din Craiova indicat în convocator, s-au prezentat şapte acţionari ai SIF Oltenia care votaseră prin corespondenţă, reprezentând circa 20,5% din drepturile de vot valide, care şi-au manifestat intenţia de a participa fizic la lucrările adunării, dar au fost refuzaţi pe motiv că deja îşi exprimaseră votul.

Aceştia, altături de alţi unsprezece acţionari ai SIF Oltenia, care nu votaseră prin corespondenţă sau electronic, prin intermediul unor notificări adresate reprezentanţilor societăţii, au solicitat să li se permită accesul la adunare, pentru a participa şi vota asupra problemelor aflate pe ordinea de zi a adunării sau puse în discuţia adunării.

"În lipsa reacţiilor reprezentanţilor emitentului, au solicitat preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia să se prezinte în faţa sediului societăţii în vederea deschiderii acolo a adunării generale ordinare a acţionarilor, în condiţii de distanţare socială, cu respectarea prevederilor legale aplicabile şi au notificat că adunarea generală ordinară a acţionarilor SIF Oltenia va fi ţinută de acţionarii care au făcut notificarea, în cazul în care administratorii vor refuza să îşi îndeplinească atribuţiile", se arată în notificarea ASF.

Potrivit supraveghetorului pieţei, reprezentanţii SIF Oltenia aflaţi în sediul societăţii, cu excepţia vicepreşedintelui Critian Buşu, nu au dat curs solicitărilor exprimate prin notificările înaintate de cei optsprezece acţionari.

În aceste condiţii, la acea dată au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF5, una în interiorul clădirii SIF-ului, prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu şi alta în afară, condusă de vicepreşedintele Cristian Buşu.

În cazul celei conduse de Ciurezu, ce a avut un cvorum de 46,09%, au fost aprobate toate punctele aflate iniţial pe ordinea de zi, în vreme ce acţionarii ce au participat la adunarea prezidată de Buşu, le-au respins.

În plus, a fost aprobată atragerea răspunderii şi constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian, Radu Hanga (care între timp şi-a dat demisia din funcţia de membru al board-ului societăţii) şi Ana Barbara Bobircă, precum şi încetarea mandatului lui Tudor Ciurezu, din poziţia de director general al SIF-ului.

De asemenea, s-a votat aprobarea atragerii răspunderii lui Cristian Buşu, propunere ce a fost respinsă.

"Votul unor acţionari a fost luat în considerare la calculul cvorumului şi majorităţilor de vot în cazul ambelor întruniri", se arată în raport.

Ieri, ASF a decis reintroducerea acţiunilor SIF Oltenia la tranzacţionare, având în vedere o serie de elemente între care faptul că acţionarii au fost informaţi cu privire la ambele hotărâri ale adunărilor generale, sau că instanţele de judecată au competenţă exclusivă în ceea ce priveşte stabilirea legalităţii hotărârilor AGO.

Alte elemente ce au stat la baza ASF ţin de faptul că părţile implicate s-au adresat instanţelor de judecată competente, şi au solicitat suspendarea/anularea hotărârilor în cauză.

De asemenea, supraveghetorului pieţei a arătat că la nivelul ASF este în desfăşurare o investigaţie cu privire la convocarea, organizarea şi desfăşurarea AGA, raportat la prevederile legale incidente în materie, iar eventualele măsuri de autoritatea ce pot fi dispuse la finalizarea investigaţiei urmează să fie aduse la cunoştinţa acţionarilor SIF Oltenia.

Tot ieri, SIF Oltenia a adus la cunoştinţa pieţei că cererea din 6 mai privind depunerea actului constitutiv actualizat al SIF-ului, cu diminuarea capitalului social al SIF Oltenia în baza autorizaţiei ASF nr. 60/30.04.2020, este înregistrată în registrul comerţului la data de 11 mai 2020 în baza rezoluţiei nr. 6176/08.05.2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb