Salutări din Canada

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 30 iunie 2010

Cornel Codiţă

Cam aşa ceva trebuie să fi stat scris pe vederile trimise acasă, dintr-o frumoasă pădure canadiană, de participanţii la reuniunea G8. Imaginaţia epistolară rareori mai depăşeşte, astăzi, acest prag.

Unde se află, mai precis, Muskoka, localitatea în care mai marii lumii s-au retras două zile, 25 şi 26 iunie, pentru a hotărî drumul capabil să ducă economia globală către "Refacere şi un nou început", vă las dumneavoastră plăcerea de a descoperi.

Interesul nostru, al muritorilor de rînd, pentru asemenea "conclavuri," este hrănit de speranţa că vom afla mai repede, cu o secundă măcar, ultimele noutăţi despre viitor.

Viitorul pe care ei au puterea să şi-l aştearnă dinainte (aşa pretind, cel puţin!), iar noi, inevitabilul des-tin de a le lua urma, cu cîteva zile, decenii sau secole întîrziere, (asta o ştim cu certitudine istorică!).

Spre deosebire de alte ocazii, reuniunea a produs un document final extins; nu mai puţin de 43 de paragrafe, plus două anexe.

Care este şi cum arată, deci, viitorul?

Starea de spirit dominantă este una de optimism, reţinut. "Reuniunea noastră anuală are loc în momentul în care lumea începe o fragilă revenire din cea mai mare criză economică, de generaţii".

De aici înainte, încep semnele de întrebare.

Cel mai important este legat de lipsa oricărei definiţii a acestei noi mari crize. Nimeni nu poate pretinde că are soluţia unei probleme, dacă mai înainte nu a definit-o, dacă nu i-a formulat datele esenţiale. Altminteri, nu putem şti niciodată dacă o propoziţie sau o cale de acţiune propusă este sau nu o soluţie la problema noastră.

Pe de altă parte, ştim sigur că abordările aces-tor mari 8 actori ai lumii şi a celorlalţi 10-12 care, împreună cu ei, contează în marele joc economic global sunt departe de a fi convergente. Fiecare are propria perspectivă asupra crizei, a cauzelor, a evoluţiilor posibile şi a eventualelor remedii!

E ca şi cînd 8 doctori ar sta la căpătîiul bolnavului, fără să se poată pune de acord asupra diagnosticului, iar la sfîrşitul consultului ar da o declaraţie din care reiese că au găsit tratamentul care-l face bine!!! Chiar l-au găsit? Să vedem ce spune textul!

După ce aflăm, foarte filosofic, că boala a scos la iveală slăbiciunile bolnavului, "criza economică a scos la iveală vulnerabilităţile deja exis-tente în economiile integrate global, în eforturile lor de dezvoltare şi în securitatea colectivă", textul sare gardul în grădina vecinului, unde, o ştim cu toţii, iarba este mereu mai grasă!

Adică, începe să se ocupe de tema Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) care, desigur, sunt minunate şi trebuie atinse, deşi criza ne-a cam pus beţe în roate. Fiţi însă liniştiţi: "Noi, G8, suntem hotărîţi să demonstrăm lidership şi să ne îndeplinim obligaţiile"!!!!

Încă şi mai curios, iluştrii membri ai G8 sunt mai preocupaţi de ceea ce crede lumea despre transparenţa activităţii lor, decît de conţinutul deciziilor şi fundamentarea acestora, aşa că mai consumă un paragraf şi jumătate ca să se laude cu un raport al experţilor G8, care salvează problema transparenţei. Ok!

De aici încolo, paragrafele 8-15, textul alunecă într-o temă desprinsă din ODM, teribil de importantă social, dar care în contextul crizei economice globale, orice s-ar spune, este una colaterală: ajutoarele pentru îmbunătăţirea sănătăţii materne şi reducerea mortalităţii infantile, la nivel global. După care "locurile particulare" se succed inexorabil: securitatea alimentară - fără nicio referire la implicaţiile viitoare ale marii crize care este departe de a-şi fi consumat consecinţele în periferiile subdezvoltate ale "satului global", problema exploatării resurselor naturale ca sursă de conflict în plan internaţional.

După care, mortul este tras uuuşooor, pe Academiei şi în loc de economie ne ocupăm de politică în Africa, de fîşîita problemă a schimbărilor de mediu, în corelaţie cu emisiile de carbon, de pacea şi securitatea internaţională - frecţie cu Diana, la piciorul de lemn - şi alte "specialităţi", la desert, cum ar fi neproliferea nucleară, dezarmarea, terorismul internaţional, Afganistan, Pakistan, Myanmar, Haiti, piraterie, criminalitate în spaţiul cibernetic şi etc.

De aici încolo eşafodajul aşteptărilor noastre se ruinează complet. Iar textul declaraţiei nu face decît să confirme această realitate. G8 nu are soluţii la criză şi nici nu propune soluţii. Face, însă, frumoase exerciţii de "imagine publică" şi "injecţii cu veşti pozitive", doar-doar mersul lumii va prinde o buclă de aşteptări care se auto-realizează. În rest, toate speranţele lor şi ale noastre rămîn legate de marea strategie: ""om trăi şi "om vedea"!

Sau pe scurt, tot ceea ce rămîne din ultimul G8 este conţinutul atît de bogat în idei şi sentimente al vederilor expediate din Muskoka: "Salutări din Canada".

Opinia Cititorului ( 8 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. incercati sa adaptati articolelel dvs care din pct meu de vedere sunt

    excelente si pentru o generatie mai 

    tanara care nu cunoaste bancul

    cu mortul din academiei 

    ECCE HOMO ! 

     

    Citez din articol: " ...nimeni nu poate pretinde ca are solutia unei probleme, daca mai inainte nu a definit-o, daca nu i-a formulat datele esentiale."

    Definitoriu pentru autorul articolului, caruia i se reproseaza de ceva vreme ca "doar formuleaza", adica scrie, arata cu degetul dar nu propune nimic. Adica, dl Codita preia stiri, comunicate, etc., etc si apoi filozofeaza in fata noastra problemele si destinul natiunii ...de data aceasta, iata ! chiar ale... 

    1. Chiar crezi ca l-ai adus - il poti aduce "acasa" ? 

    Ar fi foarte naiv sa credem ca se doreste sa se gaseasca solutii..cand acesta criza este chiar una generata de acest sistem care se bazeaza pe atributele ştiinţei clasice, mecanice. Este o lume rece, calculată, dură, guvernată de “legi” înguste.

    Pe scurt criza prin care trece umanitatea este o criza interioară, psihologică şi spirituală, dar care a generat o criza exterioară atât de gravă, încat pune în pericol existenţa noastră ca specie. Umanitatea aflată în criză îşi... 

    1. O iei razna Salomeo ! il intreci si pe Codita ( in exagerari) ; altfel ipoteza si ideile sunt laudabile ; atata doar ca fiind simple speculatii iti pui singur patalamaua de naiv(a) dupa cum singur(a) o afirmi. 

      "Iubirea, respectul, toleranta, a imparti cu altii, recunostinta, iertarea. Nu este ceva prea complicat sau prea greu.”

      Adevarata cunoastere este gratuita. Este codificata in AND-ul tau. Tot ceea ce ai nevoie se gaseste inauntrul tau.  

      Marii mentori au spus-o de la bun inceput. Gaseste-ti inima si iti vei gasi drumul.

    "Traim intr-o lume a polaritatilor, zi si noapte, barbat si femeie, pozitiv si negativ. Lumina si intunericul au nevoie una de alta. Ele reprezinta un echilibru. Chiar acum, partea de intuneric este foarte puternica si este foarte clar ce doresc cei din acea parte. Au viziunea lor si prioritatile clar stabilite si, de asemeni, ierarhia lor. Ei actioneaza in multe feluri, pentru ca sa nu fim capabili sa ne conectam cu a 5-a Lume din spirala in 2012. Pe partea de Lumina, fiecare crede ca este...

    1. Sa intelegem ca dl Codita este dintre cei care nu doresc sa ne conectam cu acea " a 5-a Lume din spirala in 2012" ??!. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb