Profiturile bancherilor, avocaţilor şi specialiştilor în comunicare din Londra sunt puse în pericol de sancţiunile impuse Rusiei de SUA şi UE, potrivit Bloomberg.
Legăturile Rusiei cu sistemul financiar global includ, printre altele, companii ruseşti controlate de stat sau de miliardari apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, astfel că sancţiunile ar putea să le afecteze operaţiunile internaţionale.
Miza este scoasă în evidenţă de un acord anunţat ieri, prin care L1 Energy, compania miliardarului rus Mihail Fridman, a convenit preluarea Dea, divizia de petrol şi gaze a grupului german RWE, pentru 7,1 miliarde dolari, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie încheiată în acest an de o companie din Rusia.
Dominic Sanders, partener la firma de avocatură Linklaters din Moscova, a afirmat: "Afacerile între Occident şi Rusia, în ambele sensuri, sunt uriaşe. Cu cât sancţiunile şi reacţiile vor fi mai mari, cu atât mai mare va fi impactul".
Miliardari ruşi cu legături în Europa, au afaceri încorporate în Luxembourg şi Cipru şi deţin locuinţe în Elveţia şi sudul Franţei, însă cel mai mare impact va fi în capitala britanică, unde consultanţii din City of London, supranumit "Londongrad", au avut un rol esenţial în tranzacţiile financiare ruseşti.
Fuziunile şi achiziţiile în care au fost implicate companii ruseşti, au totalizat circa 181 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, potrivit datelor Bloomberg.
Cele mai mari tranzacţii au fost în sectorul energiei, printre care şi cea privind compania mixtă TNK-BP în 2012, urmată de acordul Dea.
RWE a accelerat vânzarea Dea din cauza temerilor legate de introducerea sancţiunilor, potrivit surselor citate de Bloomberg, care au precizat că RWE s-a consultat cu guvernul de la Berlin înainte de a încheia acordul, pentru a se asigura că tranzacţia nu va fi blocată.
Un purtător de cuvânt al RWE a declarat că momentul efectuării tranzacţiei a fost doar o coincidenţă.
Pe de altă parte, ofertele publice iniţiale, efectuate de companii ruseşti precum operatorul de telefonie mobilă MegaFon şi producătorul de fertilizatori Phosagro, au reprezentat circa 13% din ofertele de 63 de miliarde de dolari efectuate la Londra în ultimii cinci ani, potrivit datelor Bloomberg.
Instabilitatea geopolitică provocată de criza din Ucraina începe să afecteze acest tip de activităţi.
Vânzătorul cu amănuntul de produse pentru copii Detsky Mir Group al miliardarului rus Vladimir Evtuşenkov, va amâna o ofertă publică la Londra din cauza tensiunilor din Crimeea, au declarat surse citate de Bloomberg.
Vânzătorul cu amănuntul german Metro a anunţat, astăzi, că va amâna listarea diviziei din Rusia, din cauza turbulenţelor din piaţă.
Oamenii de afaceri ruşi, pentru care posibila îngheţare a activelor este "deosebit de iritantă", se pregătesc pentru un nou stil de management al afacerilor, a spus Jonathan Fisher, avocat la Devereux Chambers în Londra, citat de Bloomberg. El consideră că este posibil ca cei mai abili dintre aceşti oameni de afaceri să fi transferat deja o parte din banii din Londra, în anticiparea sancţiunilor.