SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ Intrări record de sume la nivel global în fondurile de acţiuni

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2021

Intrări record de sume la nivel global în fondurile de acţiuni

Sume record de 58,1 miliarde de dolari au intrat săptămâna trecută în fonduri de acţiuni la nivel global, potrivit datelor Bank of America (BofA) citate de Reuters. Realocarea vine în contextul în care optimismul cu privire la redeschiderea economiilor şi trecerea peste pandemia Covid-19 a început să împingă toate cotaţiile în sus, fie că este vorba de mărfuri, criptomonede sau acţiuni. Conform datelor săptămânale ale BofA, investitorii au retras la nivel global sume din fondurile monetare şi şi-au redus şi expunerea pe obligaţiuni.

Cotaţiile din pieţele de acţiuni au atins la nivel internaţional noi maxime în ultima săptămână şi în debutul acesteia (Nikkei 225 - maxim al ultimilor mai bine de 30 de ani înregistrat ieri). Perioada ultimelor două săptămâni a fost una stabilă pentru indicii majori, cu noi maxime pentru indicii principali din Statele Unite şi o retragere uşoară a dolarului (DXY Index). Perioada de risk-on din piaţa americană a fost în consens şi cu raportările solide (peste aşteptările analiştilor) din partea a mai bine de două treimi din companiile din S&P 500.

Intrările pe fondurile de acţiuni au fost atât de masive (cele mai ridicate la nivel săptămânal din istorie - vezi grafic) încât poziţionarea clienţilor diviziei de investiţii şi administrare de active a băncii americane a fost catalogată de agenţia Reuters drept "extremă". Alocarea "extremă" este de 63,1% pe acţiuni - cel mai ridicat nivel din istorie - şi 19,1% pe instrumente de datorie - cel mai scăzut nivel din istorie.

Conform datelor BofA, cea mai mare parte din intrările record pe acţiuni de săptămâna trecută au fost pe companii listate în Statele Unite. Acţiunile americane au înregistrat per total intrări de asemenea record de 36,3 miliarde de dolari, în timp ce fondurile large-cap (care cumpără acţiuni/companii cu capitalizare mare) au atras 25,1 miliarde de dolari din intrările pe piaţa americană.

Pe piaţa americană acţiunile big tech au condus raliul post-scăderea Covid-19 din februarie-martie 2020, iar investitorii continuă să intre în masă pe aceste companii (Google, Facebook, Amazon, Apple, mai nou Tesla care a ajuns la o capitalizare de 783 miliarde de dolari).

Indicatorul Bull & Bear (taur vs. urs - indică poziţionarea investitorilor în piaţa americană) al Bank of America a atins săptămâna trecută valoarea 7,7 puncte, la mică distanţă de nivelul indicat de BofA drept "extreme bullish" care indică exuberanţă în piaţă.

Atingerea nivelului respectiv poate fi considerat în general drept un semnal de lichidare a poziţiilor, potrivit analiştilor BofA. Nivelul respectiv a fost atins ultima dată în ianuarie 2018, la câteva luni după aprobarea tăierilor de taxe anunţate de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump, pachet fiscal care a generat un raliu puternic în pieţele de acţiuni începând cu a doua jumătate a lui 2017 şi o corecţie de asemenea puternică în februarie 2018.

La baza raliului din ultimele două săptămâni a stat şi mini-corecţia prilejuită de funcţionarea "defectuasă" a pieţei din ianuarie când un grup de investitori de retail organizaţi pe Reddit au realizat short-squeeze-uri pe o serie de acţiuni cu poziţii short mari (Gamestop (GME) în special). Fondurile de hedging prinse în short-squeeze-ul respectiv au fost nevoite să lichideze din deţinerile lichide pe care le aveau ca să acopere poziţiile short, iar piaţa americană a fost în general destul de volatilă pe finalul lunii ianuarie existând temeri cu privire la un "market accident".

Totodată, pieţele de acţiuni au fost destul de solide la nivel global (în special în SUA) în aşteptarea pachetului de stimulare fiscală de 1,9 trilioane de dolari anunţat de administraţia noului preşedinte american Joe Biden. Conform FMI, pachetul fiscal respectiv ar putea aduce un plus de 5% la PIB-ul Statelor Unite în următorii trei ani, ceea ce ar susţine în general cererea şi redresarea economică la nivel global. Liderii ţărilor G7 au dat şi ei indicaţii la finele săptămânii trecute că se discută în prezent noi măsuri de sprijin pentru economii şi o strategie la nivel global pentru eficientizarea campaniilor de vaccinare. Un alt factor pentru raliul global din pieţele de acţiuni este şi randamentul scăzut oferit la nivel global de obligaţiuni, randament scăzsut ce forţează o alocare mai generoasă pe active de risc în căutarea de randamente.

În comparaţie cu intrările pe acţiuni, fondurile monetare au înregistrat ieşiri de 10,6 miliarde de dolari săptămâna trecută, în timp ce fondurile ce urmăresc cotaţia aurului au consemnat prima săptămână de ieşiri nete de bani din ultimele două luni (800 de milioane de dolari). Fondurile de obligaţiuni au înregistrat intrări de 13,1 miliarde de dolari săptămâna trecută. De menţionat şi faptul că fondurile de acţiuni ce urmăresc pieţele emergente au consemnat intrări de 5,4 miliarde de dolari săptămâna trecută.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Aceste cifre arată dileala la care s-a ajuns pe planetă și reprezintă bani murdari, scoși din economie, care alimentează bulele speculative.

    Creșterile recente la bursă nu au ca motiv rezolvarea virusului ci sunt pur speculative. Fiecare mic investitor e in sufletul lui un gambler dar nu știe asta. 

    Criptomoneda e dileală totală, o bulă nenorocita care, când se va sparge, va arunca economia mondială într-o nouă criză financiară de proporții.

    Noua economie nu are deocamdată niciun fundament credibil, nici măcar la nivel de filozofie, de concept. 

    1. Cristiane, aia care iti spun semidoct au perfecta dreptate. Stii ce pondere au cryptomonedele in tranzactiile mondiale? Nu stii. E de ordinul zero virgula. Cum ar putea zero virgula sa "arunce economia mondială într-o nouă criză financiară de proporții"? Nu ar putea. Stai jos! Nota patru.

      Mă bucur mult dacă anonim are dreptate. .. ca nu trebuie cripto. .. sa deregleze. .banii adevărați. ..si economia lumii...

      Îngrijorările nu sunt legate de pondere ci de rata de creștere (criptomonedele au doar cativa), de lipsa de reglementare si transparenta a sursei banilor utilizați pentru achizitionarea lor. Asa ca mai usor cu aroganta ...nu esti asa destept precum crezi :)

    the fat lady has started to sing ...

    urmariti maximul pe sp500 undeva pana la 4800-4900 dupa care cascada rosie vine peste noi toti ....  

    incepand de acum, pentru urmatoarea mie de puncte pe sp500 o sa toti vedeti volume si participare dinn ce in ce mai mari .... pentru ca acum la final intra toti retailerii , toti fraierii.  

    de aici cresterile care vor fi din ce in ce mai accelerate,mai parabolice pe volume din ce in ce mai ridicate.  

     

    cand si ultimul fraier va fi cumparat actiuni extrem de supraevaluate.... tacerea va fi zdrobitoare.  

    Si in acea tacere zdrobitoare o sa inceapa caderile.  

    cum care caderi ?  

    caderile superciclului 4, cele de dupa terminarea superciclului 3 (care a tot durat din 2009/2010 pana acum).  

    Gonna be fun! V-o garantez! :)  

    1. titlul de mai sus era :

      follow 4900 (+/-) sp 500 - maximul superciclului 3  

      finalizare superciclu 3: aprilie 2021, septembrie 2021 sau martie 2022 la aprox 4850-4950 puncte pe sp 500

      va tatuati asta pe portofel si faceti bani!  

      Vad ca iti depasesti propriul record de postari cu autoreplici!

      Se plateste mai bine? 

      In rest vad ca nu ai iesit din transa, ca un adevarat Nostradamus ce te crezi!

      Nu cred ca apuca 4800 și apoi cadere, va fi mult mai repede, maxim 4100...

      tu ce mortii tai ai cu viata mea ma? ce-i cu replicile alea , gen "nu ai iesit din transa"?

      nu poti posta de mine?  

      postez reply-uri pt ca imi mai vin idei dupa ce am postat primul comentariu

      mars inapoi in galeata de gunoi , la maica-ta in brate!  

      nu stiu Mariane...

      Eu am calculat 4850-4950 puncte pe sp500 pornind de la cea mai mare extensie tehnica pe care o poate atinge valul 5 al superciclului 3 (pe o formula 0.618 x val 1 + val 3 = e o formula in neo.wave - o versiune noua de Elliott waves).  

      Ia cifrele astea "with a grain of salt" - cu o profesionista neincredere. Neignorandu-le, dar neuitandu-le.  

      Reprezinta maximul pana unde se poate intinde sarpele asta catarator de sp500 pana sa crape in jos.  

      Poate sa inceteze inainte de 4900 puncte pe sp500 urcarea ?  

      Evident da. Dar experienta de pana acum a aratat ca riscurile bursiere sunt mai degraba "in sus" decat in jos.  

      take care.

      si tine minte cifrele zise de mine.  

      inca ceva:

      secventele fiboancci aplicate la factorul timp , nu pret indica un varf bursier (pt sp500) in unul dintre aceste puncte :  

      - aprilie 2021 

      - septembrie 2021 

      - martie 2022 

      Deci intr-unul dintre aceste puncte se va atinge o valoare maxima (pe sp500) de pana la 4850-4950 puncte.  

      NU SHORTA! Tine de bani.  

      Retailerii sunt ucisi de piata cand shorteaza pe ultimul val ascendent (practic alimentandu-l cand isi inchid shorturile) !

      Ai grija de tine! Si tine de bani!  

      Stai calm sa nu faci implozie (ca ai capul vidat).

      Mai daunazi te faleai ca ai cultura, idei si valoare! Dar ca te inghhesuie ideile si te imping mereu din spate nu ai spus! 

      Ori, dupa ce citesti ce ai postat, te minunezi si-ti dai "like"?

      Se contorizeaza undeva? 

      Atentie la limbaj!

      E un semn cate lasa nervii. Mai ia un sedativ, ceva, sau mergi la o reevaluare, poate ca te-ai decompensat... 

      lame trolls alert

      E clar, te-au resetat! Acum o sa te intoarca din nou cu cheita si ai sa repornesti de la zero, dar cu aceleasi date initiale! Un geniu ratacitor neinteles!

      Nu este cazul sa te superi! Sunt atatia postaci frustrati care nu pot lega doua vorbe care nu cuprind si o injuratura incat te cuprinde mila...

      e uneori obositor sa vad atacuri goale, fara continut, la persoana

      Ei nu aduc nimic, nici un argument, nici o cifra, nici o inferenta logica, nimic.  

      dar ataca.  

      exact ca ciupercile sau lichenii in natura - scopul lor e de a deconstrui si atat. Ei stau in anonimat si arunca cu rahat.  

      Vezi ca era vorba de injuraturi...Nu mai pune botul, ca iar cazi de fazan!

      Esti obosit. Nici ironiile nu la mai percepi ca atare...

      cei care se poarta astfel sunt mici fie ca varsta , fie la minte 

      doar atunci cand ai un grad de subdezvoltare nu ai capacitatea sa enunti ceva dar ataci orbeste fara sa poti sa pui ceva in loc.  

      in general starile de retard si nereusita sociala sunt asociate cu un astfel de comportament. 

      nu ai ce enunta, nu ai ce aduce in fata lumii (pentru ca nu ai pur si simplu) si atunci ataci pe altii care pot sa o faca , sa aduca ceva in fata lumii , eventual dand vina si pe ei sau altii pentru propriile nereusite.  

      E comportamentul imatur tipic pentru un subdezvoltat mental, emotional si material, pentru un ratat social, pentru un neincadrat pe un drum in viata.  

      Eu promovez un dialog real.  

      Tu promovezi o caterinca totala si absoluta, goala de continut (asa, cum e si capul tau, gol de continut).  

      Pun pariu ca nu ai realizat nimic in viata.  

      Esti un om complet vidat de sens.

      Curand ai sa mori de altfel.  

      E asa cum zici Vali. Chiar de aceea ar trebui sa-i ignori pe astia. Atata pot ei. E clasic romanesc. Nu stiu multe, dar de ofensat si injurat stiu. Ca niste animale. Dar au si ei dreptul la viata si opinie. Misiunea unora e sa faca din zero ceva, altora e sa faca din ceva zero. Asta-i viata. De aceea cei care seamana se aduna. De-aia traiesc unii in ghetto-uri, altii in Beverly Hilss.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb