Şapte bănci majore - citate în SUA, în cazul manipulării Libor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2012

Dobânzile Libor sunt stabilite zilnic de Asociaţia Bancherilor Britanici, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci.

Dobânzile Libor sunt stabilite zilnic de Asociaţia Bancherilor Britanici, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci.

Şapte dintre cele mai mari bănci din lume au fost citate în New York şi Connecticut, în cadrul anchetei privind manipularea dobân­zii Libor, anunţă presa internaţională.

Cele şapte instituţii creditoare vizate sunt "Citigroup" Inc., "JP Morgan Chase & Co.", "Barclays" Plc, "HSBC Holdings" Plc, UBS AG, "Deutsche Bank" AG şi "Royal Bank of Scotland" Plc. Mass-media din SUA estimea­ză că cele şapte bănci implicate în scandalul privind manipularea Libor ar putea fi amendate cu un total de 20 de miliarde de dolari.

Citarea băncilor vine după ce, luna trecută, reprezentanţii "Barclays" au anunţat că au ajuns la o înţelegere cu autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie, în baza căreia va plăti penalităţi în valoare de 290 milioane lire sterline (450 milioane dolari), în cadrul anchetei internaţionale privind manipularea Libor. În Marea Britanie, autoritatea de reglementare din domeniul serviciilor financiare (FSA) a impus "Barclays" să plătească o amendă de 59,5 milioane de lire sterline, aceasta fiind cea mai mare penalizare acordată vreodată de FSA. În SUA, Commodities Futures Trading Commission a stabilit că "Barclays" trebuie să plătească o amendă de 200 de milioane de dolari. În plus, "Barclays" a acceptat să plătească alte 160 de milioane de dolari Departamentului american al Justiţiei.

După amendarea "Barclays", autorităţile de reglementare din SUA au declarat că anchetează alte bănci pentru potenţiala manipulare a dobânzii Libor.

Scandalul Libor a izbucnit la începutul lunii iulie, în Marea Britanie, după ce "Barclays" şi alte bănci au subevaluat rata dobânzii în timpul crizei financiare din 2008, ca să se prezinte drept "sănătoase" publicului. Preşedintele "Barclays", Marcus Agius, a fost nevoit să demisioneze la începutul lunii iulie, pe fondul acestui scandal.

La finele lunii trecute, Comisia Europeană a propus introducerea de sancţiuni penale, în viitor, pentru angajaţii băncilor care se fac vinovaţi de manipularea dobânzilor interbancare, ca urmare a scandalului Libor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb