ŞASE COMPANII - SANCŢIONATE CU PESTE 73 MILIOANE LEI Electrica şi Electromagnetica, amendate de Consiliul Concurenţei cu câte 10 milioane lei

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 ianuarie 2018

Electrica şi Electromagnetica, amendate de Consiliul Concurenţei cu câte 10 milioane lei

Cele două societăţi au anunţat că vor contesta deciziile Consiliului Concurenţei

EnergoBit - amendată cu peste 13 milioane lei

Chiriţoiu: "Practicile de acest gen conduc la prejudicierea consumatorilor, care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate"

Actualizare 17:38 EnergoBit S.A. se consideră nevinovată şi va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei

Referitor la amenda aplicată de Consiliul Concurenţei companiei EnergoBit S.A. pentru o pretinsă înţelegere de împărţire a unor licitaţii pentru echipamente de măsurarea energiei electrice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, EnergoBit S.A. se consideră nevinovată şi îşi declară dezacordul faţă de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurenţă, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

EnergoBit precizează că pe parcursul celor doi ani de investigaţie, compania a furnizat autorităţii toate informaţiile şi explicaţiile solicitate, arătând faptul că Societatea nu a participat la înţelegeri anticoncurenţiale, ci a avut un comportament corect în piaţă.

Compania subliniază că în analiza sa, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăţi investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare şi echipamente de măsurare, ci doar un furnizor şi integrator de soluţii, participarea la licitaţiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice depinzând în mod esenţial de tipurile de contoare şi capacităţile de producţie ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înţelegeri neconcurenţiale, riscându-şi reputaţia, în condiţiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5%) din cifra de afaceri a Societăţii, precizează comunicatul.

În al doilea rând, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de specificitatea pieţei de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România, spun reprezentanţii EnergoBit.

(A.I.)

------

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii, cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 milioane euro), pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Printre cele şase societăţi se numără Electrica şi Electromagnetica, amendate cu 10,8 milioane lei şi, respectiv 10,02 milioane lei. Acestea două au anunţat că vor contesta sancţiunile în justiţie.

O altă companie sancţionată de Consiliul Concurenţei este EnergoBit, care a primit o amendă de 13,11 milioane lei, celelalte trei societăţi sancţionate fiind: ECRO (526.201,11 lei), Elster Rometrics (11,21 lei), Landis+GYR (27,42 milioane lei).

Conform Consiliului Concurenţei, cele şase companii au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ: "Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime.

Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a preţurilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică. Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp".

Autoritatea de Concurenţă a anunţat că AEM S.A., participantă la ambele pratici anticoncurenţiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă.

Amenda Electrica - 2,98% din cifra de afaceri pe 2016

Consiliul Concurenţei a constatat că unii angajaţi ai Electrica, societate organizatoare de licitaţii publice pentru achiziţionarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi în realizarea acestor înţelegeri, consultându-se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică şi facilitând, în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

Conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de compania Electrica, Autoritatea de Concurenţă "constată încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 şi ale art. 101 alin. (1) din TFUE de către mai multe societăţi care au comercializat contoare şi echipamente conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015 şi de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 - 30 septembrie 2015".

Cuantumul sancţiunii aplicate Electrica reprezentintă 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016.

Comunicatul Electrica menţionează: "La stabilirea cuantumului amenzii s-a ţinut cont de faptul (i) că Societatea Energetică Electrica SA a colaborat în mod efectiv şi deplin cu Consiliul Concurenţei pe parcursul procedurii de investigaţie, în afara domeniului de aplicare a politicii de clemenţă şi dincolo de obligaţia legală de a coopera şi (ii) că pentru prima dată se reţine calitatea de facilitator în sarcina unei întreprinderi care organizează proceduri de achiziţie publică. Electrica aduce la cunoştinţa investitorilor şi a tuturor celorlalte persoane interesate că în săvârşirea faptelor reţinute de către Consiliul Concurenţei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societăţii şi nici nu au acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, va proceda la adoptarea măsurilor legale care se impun. Electrica a aplicat şi continuă să aplice o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcări ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislaţiei concurenţei. În acest sens, Electrica a promovat în mod constant atât în regulamentele şi procedurile interne cât şi în relaţia cu partenerii de afaceri, cu titlu de principiu, respectarea normelor de concurenţă, protejarea concurenţei loiale şi corectitudinii în afaceri. În contextul în care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligaţia legală de a coopera, cu Consiliul Concurenţei pe parcursul acestei investigaţii în scopul identificării comportamentelor de natură a afecta societatea, şi având în vedere faptul ca Electrica nu este producător de contoare electrice, consideram că nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, şi în acest sens înţelegem să contestăm în instanţă decizia Consiliului Concurenţei".

Amenda Electromagnetica - 4,23% din cifra de afaceri pe 2016

Amenda aplicată Electromagnetica (ELMA) reprezintă 4,23% din cifra de afaceri realizată de companie în anul 2016.

Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM S.A. şi ELECTROMAGNETICA S.A. constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 - 27 iulie 2012.

Un comunicat transmis BVB de către ELMA subliniază: "Electromagnetica a luat act de minuta Consiliul Concurenţei din data de 20 decembrie 2017, dosar nr 10/2017, prin care acesta decide sancţionarea companiei cu suma de 10.024.824 lei reprezentând 4,23% din cifra de afaceri a anului 2016 pentru o presupusă încălcare a art 5 alin 1 din Legea Concurenţei şi a art 101 alin 1 din TFUE. Investigaţia a fost declanşată prin Ordinul nr. 577/23.09.2015 pe piaţa producerii şi comercializării contoarelor de energie electrică şi a echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei şi pe piaţa prestării serviciilor aferente măsurării energiei electrice. Anunţăm pe această cale acţionarii că, la data la care Electromagnetica va primi comunicarea Deciziei Consiliului Concurenţei motivată, vom contesta în justiţie decizia de sancţionare".

La începutul lui 2016, societatea a mai fost sancţionată de Consiliul Concureţei, cu 9,02 milioane lei, pentru o presupusă încălcare a legislaţiei din domeniu, pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică.

În luna ianuarie 2016, Autoritatea de concurenţă a sancţionat, cu amenzi în valoare totală de 165,8 milione lei (37 milioane euro), Hidroelectrica şi zece parteneri contractuali ai companiei, în principal comercianţi de energie, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de electricitate, prin contractele preferenţiale pe termen lung atribuite "băieţilor deştepţi" din domeniu. Respectiva investigaţie a fost declanşată în anul 2012, din oficiu.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Pe parcursul investigaţiei am transmis autorităţilor competente informaţii referitoare la faptele constatate, continuând astfel buna colaborare între Consiliul Concurenţei şi Parchet. Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să verifice în ce masură preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. pusc arie pe viata pentru asfel de oameni nu poti batjocori o tara intreaga de dragul banilor

    1. Sigur.

      Bancile au fost amemdate modic pentru aceleasi practici. 

    AEM isi poate cere falimentul, nimeni nu va mai lucra cu ei. Companile de stat nu stiu ce vor face, directorii care au facut intelegeri banuiesc ca vor fi concediati; Diviza, interesant este daca vor fi restrictii privind participarea companiilor implicate la licitatii, legea prevede un termen de 3 ani; daca se aplica restrictia companiile private banuiesc ca isi vor cere insolventa sau se vor diviza. paccat de angajatii onesti care nu au nici o vina.

    1. Si directorul de la Electromagnetica ar trebui concediat ... asta intr-o tara "normala"!

    nu vreti sa mai cititi odata raportul din 2012 al Consiliului concurentei sa cunoasca si ciocoflenderii cum ati pus umarul pentru insolventa Oltchim. Oare de ce mentionati in raport ca decizia UE de transformare a datoriilor in actiuni e datata cu 6 Martie in loc de 7 Martie 2012, asa cum a fost confirmat de catre domnul Almunia....

    1. Suntem la mana smecherilor fratilor! Energia este cea mai scumpa. Dispar companii ex. OLT pentru ca nimeni nu apara locurile de munca si interesele Romaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb