Şase primării din judeţul Arad refuză să se asocieze într-un proiect pentru accesarea de fonduri structurale

Paula Bulzan, Banat
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 10 aprilie 2007

Un număr de 69 de primării din Arad au decis să intre în asociaţia "Alicans", care reprezintă unul dintre primii paşi într-un proiect privind accesarea de fonduri structurale pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iosif Matula, trei primării, respectiv cele din Olari, Macea şi Zărand, din totalul de 78, vor aproba în decursul lunii aprilie hotărâri de consiliu în vederea participării la acest proiect, după ce alte 60 au aprobat deja proiectul, în consiliile locale. "Şase primării, Chişineu Criş, Ineu, Sebiş, Seleuş, Şilindia şi Ghioroc nu doresc, din diverse motive, să intre în această asociere, deşi este vorba de unul dintre cele mai ambiţioa­se proiecte la nivelul judeţului, respectiv reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare şi implicit, cel mai important lucru, reabilitarea staţiilor de tratare a apei şi a celor de epurare. Un procent de 85% din finanţarea acestui proiect o reprezintă fondurile structurale, 13% sunt fonduri guvernamentale şi doar 2% locale. E un proiect pilot pentru 11 judeţe, iar Aradul a avut norocul să îndeplinească condiţiile de eligibilitate", a declarat Iosif Matula.

Motivele refuzurilor au fost dintre cele mai diverse, însă total nejustificate, în opinia conducerii Consiliului Judeţean Arad. "Unii cred că noi vrem să le luăm staţia de epurare sau serviciul de apă-canal. Unii nu ştiu, de pildă, că trebuie să aibă un serviciu autorizat în aceste cazuri. Mai sunt primării care cred că e suficient dacă au reţea de apă şi canalizare, deşi marile probleme sunt la staţiile de epurare şi de tratare a apei, cazuri în care ar fi nevoie de foarte mulţi bani. Sunt unii care au depuse alte proiecte pentru aceste obiective şi le e frică că noul proiect le va influenţa negativ. Eu pot să le garantez că timp de un an, un an jumătate, nu se va întâmpla nimic de acest gen", a mai precizat Matula.

Acest proiect din fonduri structurale asigură toate componentele din sectorul serviciilor de apă potabilă şi uzată. Din fondurile structurale se vor reabilita, extinde şi construi sisteme de alimentare cu apă potabilă, staţii de tratare a apei, de epurare, reţele de canalizare etc. De asemenea, se va acorda asistenţă tehnică pentru ma­nage­mentul proiectului şi supervizarea lucră­rilor.

"Regret că unii primari nu au înţeles importanţa unei astfel de asocieri. Practic, nici o comunitate locală nu va putea, din fonduri proprii, să execute lucrări de o asemenea amploare", a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iosif Matula.

Termenul limită pentru înscrierea în asociaţie a fost prelungit până la mijlocul lui aprilie, moment de la care cei care au rămas pe dinafară nu vor mai avea nici o şansă la aceste fonduri structurale. Primii bani vor veni deja de la Ministerul Mediului pentru realizarea unui master plan, în timp ce licitaţia pentru lucrările efective de modernizare ar urma să aibă loc la mijlocul anului 2008.

Acest proiect asigură toate componentele din sectorul serviciilor de apă potabilă/apă uzată: reabilitarea, extinderea, construirea sistemului de alimentare cu apă potabilă (captare, staţie de tratare a apei, reţele de alimentare cu apă, staţii de pompare); reabilitarea, extinderea, construirea sistemului de colectare şi epurare ape uzate (reţele de canalizare şi colectare ape pluviale, staţie de epurare apă uzată); asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor.

Fondul de Coeziune este un instrument financiar menit să consolideze coeziunea economică şi socială între ţările europene. Resursele acestui Fond sunt alocate în două sectoare: mediu şi reţele de transport trans-europene. Proiectul privind judeţul Arad este inclus în sectorul pentru protejarea mediului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred că unele primării nu au înţeles mesajul pentru dobândirea de fonduri structurale pentru apă şi canalizare. De exemplu, primăria Ghioroc ar trebui să semneze pentru asociere întrucât comuna Ghioroc şi satele limitrofe: Cuvin şi Miniş au doar apă curentă la reţea dar nu au şi canalizare ceea ce este în dezavantajul locuitorilor. Trimiteţi-le celor de le primăria Ghiroc o somaţie specială care să-i detremine să semneze pentru asociere. va mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb