Actualizare 18:55 Şocul francului elveţian a afectat considerabil sau închis definitiv unii brokeri
Brokeri internaţionali au suferit pierderi considerabile, unii dintre ei fiind chiar forţaţi să iasă din afaceri, după ce Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a hotărât să lase liberă cotaţia monedei monedei naţionale, informează Reuters.
Brokerul de retail Alpari UK a depus ieri cererea de insolvenţă, după ce clienţii au suferit pierderi ca urmare a deciziei SNB.
"Recenta mişcare asupra francului elveţian cauzată de politica neaşteptată a SNB de plafonare a francului elveţian faţă de euro a dus la o volatilitate excepţională şi lipsă extremă de lichiditate", a transmis Alpari, sponsor al clubului English Premier League West Ham.
"Acest lucru a dus la o situaţie în care majoritatea clienţilor a suferit pierderi care au depăşit contul de capital. Alpari (UK) Limited a fost forţată, astfel, să confirme că a intrat în insolvenţă".
Furnizorul de servicii de tranzacţionare online London Capital Group Holding a suferit pierderi care ar putea ajunge la 1,7 milioane de lire sterline.
Autorităţile reglementatoare din Noua Zeelandă şi Hong Kong au transmis că au început verificaera brokerilor şi băncilor care tranzacţionează cu franci elveţieni, după anunţarea volatilităţii şi pierderilor.
(Elena Deacu)
---
Creditorul danez Saxo Bank, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de schimb valutar pentru sectorul de retail, ar putea stabili rate diferite pentru tranzacţiile efectuate după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a eliminat pragul de 1,20 euro/CHF, impus în 2011, scrie Reuters, citând un comunicat al băncii.
Saxo a transmis că a îndeplinit ordinele clienţilor pe o piaţă "cu o lipsă extremă a lichidităţilor", pe fondul mutării-şoc a BNS de ieri, despre care analiştii consideră că ar fi generat deja pierderi uriaşe pentru unii investitori.
"De îndată ce vom putea să stabilim lichiditatea pieţei, toate ordinele îndeplinite vor fi modificate, ca să atingă niveluri mai precise. Aceasta ar putea avea ca rezultat o rată de execuţie mai slabă decât cea iniţială", a anunţat Saxo Bank.
Şi brokerul inter-dealer IG Group, din Londra, a transmis că mulţi dintre clienţii săi şi-au putut modifica poziţiile pe franci mai repede decât a putut brokerul însuşi să îşi închidă poziţiile pe CHF acoperite prin hedging pe pieţele valutare. IG estimează că impactul ar fi de aproximativ 30 de milioane de lire sterline.
În ceea ce unii traderi denumesc "carnagiul de pe piaţă", fondurile de hedging, mai ales, au suferit pierderi uriaşe. Pe EBS (principalul sistem de tranzacţionare între băncile majore), euro a fost cotat, la un moment dat, la 0,0015 franci, după ce, în ultimii câţiva ani, moneda unică europeană a oscilat între 1,2 şi 1,21 franci.
Şi platforma de trading valutar Forex.com şi-a suspendat, ieri, pentru scurt timp, tranzacţionarea pe CHF, din cauza valului de volatilitate.
Până la această oră, acţiunile IG au înregistrat scăderi chiar şi de 4,4% pe bursa din Londra (LSE).