Saxo Bank: Creşterea globală se îndreaptă spre o încetinire a ritmului

F.A.
Macroeconomie / 9 octombrie 2013

Creşterea globală se îndreaptă spre o încetinire a ritmului, cu sau fără sprijinul infuziei monetare venită din partea băncilor centrale, susţin analiştii Saxo Bank în raportul financiar al băncii pe trimestrul al IV-lea 2013.

Aceştia nu se aşteaptă la un reviriment al dezvoltării economice până când politicienii nu vor renunţa la sprijinirea acelor părţi ale economiei care nu necesită susţinere şi vor începe să sprijine adevăratul motor al creşterii economcie şi creării de locuri de muncă: întreprinderile mici şi mijlocii.

"Cu o necesitate în creştere de a ajusta aşteptările legate de nivelul dobânzilor după ce Banca Federală a SUA a amânat renunţarea la achiziţia de bonduri, se anunţă o furtună la orizont", potrivit unui comunicat remis redacţiei. Aceasta ar trebui să fie o veste bună, după cum se arată în raportul trimestrial Saxo Bank tocmai dat publicităţii. Singura modalitate de a opri experimentul monetar fără precedent este propriul său eşec de a demonstra că generează ceea ce ar fi trebuit să genereze de la început: locuri de muncă şi salarii crescute, precizează analiştii.

Saxo Bank crede că o economie slăbită, în special una cu o piaţă a muncii care abia răzbate, va forţa mâna Băncii Federale care, în loc să renunţe la infuzia monetară, va fi nevoită să crească nivelul achiziţiilor, din moment ce economia este prea lispită de vigoare pentru a se pune pe picioare fără sprijinul celor de la Fed. "În timp ce pieţele îşi ajustează aşteptările raportându-se la această situaţie, am putea vedea o continuare a alimentării speranţei cu tactica "ne facem că facem", ceea ce ar duce valoarea asseturilor şi mai sus. Totuşi, undeva pe la începutul lui 2014, ciclul infuziilor monetare - sau cel puţin răspunsul pieţei la ele - va începe să îşi piardă din efect pentru că politica Băncii Federale îşi va pierde şi ea din credibilitate. Până la urmă, toate mişcările istorice majore în politică au venit doar ca rezultat al căderilor pieţei sau al creşterii ratei şomajului până la un nivel greu de tolerat", potrivit sursei citate.

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank, comentează: "Începem să mergem cu rezervorul gol în 2014 şi întrevăd o mare dezbatere privind care va fi adevărata strategie de exit din această paradigmă < să ne facem că facem >. Acum, sunt doar două modalităţi: pomparea economiei pentru a reduce povara datoriei (ceea ce nu se va întâmpla) sau anularea datoriei dintre trezorerii şi băncile centrale. Dar cred că există o a treia cale, ca în 1940, ultima dată când Banca a fost implicată în aşa-zisa salvare a pieţei. A fost ea salvată, în final, de deflaţie şi recesiune, aduse de aceeaşi politică prin care încetinim azi ritmul de dezvoltare, prin infuzia de easy money. Istoria e aproape de a se repeta doar pentru că nu am învăţat din greşeli şi ne e teamă de schimbare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb