Rezervele valutare ale băncilor centrale au scăzut la 11.600 de miliarde de dolari în martie, de la nivelul record de 12.030 miliarde de dolari atins în luna august 2014, întrerupând astfel un deceniu de creştere, potrivit agenţiei Bloomberg.
Analiza Bloomberg arată că, deşi scăderea rezervelor valutare este determinată şi de aprecierea din ultimele luni a dolarului, care a redus valoarea deţinerilor în alte monede (inclusiv în euro), evoluţia evidenţiază o schimbare în politica băncilor centrale, după o perioadă de zece ani în care aceste instituţii şi-au majorat rezervele valutare în medie cu 824 miliarde de dolari pe an.
Printre potenţialele implicaţii ale scăderii nivelului rezervelor valutare globale se numără o dificultate sporită pentru economiile emergente în majorarea lichidităţilor şi stimularea creşterii, accelerarea deprecierii euro faţă de dolar şi scăderea cererii pentru obligaţiunile emise de Trezoreria SUA, scrie Bloomberg.
Dacă nu se iau în calcul fluctuaţiile de curs valutar, băncile centrale din ţările emergente, care deţin împreună aproape două treimi din rezerva mondială de valută, au cheltuit 54 de miliarde de dolari din rezervele valutare proprii în ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind cea mai mare sumă din 2008 până în prezent, potrivit estimărilor "Credit Suisse Group" AG.
China, care deţine cele mai mari rezerve valutare din lume, a contribuit cel mai mult la scăderea rezervelor globale. Potrivit datelor Băncii Chinei, rezervele valutare ale instituţiei au scăzut de la 4.000 de miliarde de dolari în iunie anul trecut, la 3.800 de miliarde de dolari la finele lui 2014.
Rezervele Arabiei Saudite au coborât la 721 de miliarde de dolari în martie anul acesta, de la 731 miliarde de dolari în august 2014, în timp ce rezervele Rusiei s-au redus cu 25% în ultimul an, la 361 miliarde de dolari.
Băncile centrale au vândut valută ca să limiteze impactul ieşirilor de capital şi să sprijine monedele naţionale, iar analiştii "Deutsche Bank" estimează că tendinţa va continua, pe fondul scăderii cotaţiilor petroliere şi al creşterii economice slabe din ţările emergente, care limitează intrările de dolari, conform Bloomberg.
O asemenea evoluţie va afecta şi euro, care, în ultimii ani, a beneficiat de pe urma achiziţiilor făcute de băncile centrale pentru diversificarea deţinerilor în valută.
Ponderea deţinerilor în euro în totalul rezervelor valutare globale a scăzut la 22% în 2014, cel mai redus nivel din 2002, în timp ce rezervele în dolari au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 63%, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Anul acesta, euro s-a depreciat în raport cu 29 dintre principalele 31 de monede naţionale ale lumii, pe fondul lansării a programului de relaxare cantitativă de către Banca Centrală Europeană (BCE).