Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au depreciat cu 15,6%, de la începutul anului, ajungând la 27,39 de lei/unitate, mult mai mult comparativ cu indicele principal BET, care a pierdut numai 0,57%.
Analiştii din piaţă spun că titlurile BVB au fost influenţate mai mult decât piaţa de contextul internaţional, care a determinat retrageri de capital. În plus, cotaţia BVB a fost afectată de incertitudinile legate de planul de listări ale statului, după ce Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă, potrivit surselor citate.
Titlurile BVB au atins maximul anului, pe 7 ianuarie (32,39 lei/unitate), iar minimul pe 21 martie (24,7 lei/unitate).
În condiţiile în care seceta de oferte publice private pare fără sfârşit la Bursa de Valori Bucureşti, listarea Electrica, programată pentru luna iunie, pare să fie singurul motiv de optimism pentru brokeri.
• Magda Sirghe, "Tradeville": "Ajutorul oferit de BNR prin reducerea ratei dobânzii de referinţă s-ar putea concretiza în transferul unor sume din depozitele bancare către ringul bursei"
Potrivit Magdei Sirghe, analist "Tradeville", cotaţia BVB reacţionează mai puternic decât piaţa la influenţa unor factori externi, generali.
"Pe termen scurt, apreciem că Bursa de Valori Bucureşti SA (BVB) va reuşi, în trimestrul al doilea 2014, să obţină o majorare a veniturilor din tranzacţii, pe de o parte pe baza programelor de listare a companiilor de stat (Electrica SA) şi, pe de altă parte, prin implementarea unora dintre măsurile destinate îmbunătăţirii accesului investitorilor şi emitenţilor la piaţă şi îmbunătăţirii lichidităţii (de exemplu, reducerea blocurilor de tranzacţionare pentru majoritatea emitenţilor listaţi, reconfigurarea şedinţei de tranzacţionare)", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Pe termen mai lung, conform bugetului pe anul 2014, BVB estimează o majorare a profitului operaţional cu 10% şi a profitului net cu 5%. În plus, ajutorul oferit de BNR prin reducerea ratei dobânzii de referinţă s-ar putea concretiza în transferul unor sume din depozitele bancare către ringul bursei. Mediana preţului ţintă agregat de Reuters este 30,60 lei".
• Dragoş Manolescu, OTP Asset Management: "Aşteptările mari de la începutul anului legate de listările ce urmau să aibă loc în 2014 nu s-au materializat"
Contextul internaţional a avut o influenţă majoră asupra cotaţiilor principalilor indici bursieri internaţionali şi locali, apreciază Dragoş Manolescu, Director Investiţii OTP Asset Management, care ne-a declarat: "Criza din Ucraina a transmis unde de şoc pe principalele pieţe financiare".
În opinia sa, contextul local a avut o influenţă negativă asupra cotaţiei acţiunilor BVB: "Aşteptările mari de la începutul anului legate de listările ce urmau să aibă loc în 2014 nu s-au materializat - listarea Hidroelectrica fiind amânată şi puţin probabilă în 2014".
Pe termen mediu şi lung, domnia sa are aşteptări pozitive legate de evoluţia acţiunilor BVB, pe termen scurt, cuvântul de ordine fiind incertitudinea, atât la nivel local (eventuale listări), cât şi la nivel internaţional.
Dragoş Manolescu consideră ca fiind pozitivă prestaţia noului CEO al BVB, Ludwik Sobolewski.
• Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "În momentele în care asistam la ieşiri de capital, nici acţiunea BVB nu rămânea imparţială"
Mihai Mureşian, Director Tranzactionare SSIF Intercapital Invest, consideră că evoluţia acţiunilor BVB s-a încadrat, în prima parte a anului, în mişcarea generalizată a pieţei, mai ales în trendul evoluţiei titlurilor financiare. "Nu cred că această evoluţie poate reprezenta un factor negativ pentru companie, ci mai degraba o putem considera o mişcare generalizată a pieţei din care acţiunea BVB nu a făcut excepţie", ne-a spus domnia sa.
În opinia domnului Mureşian, evoluţia preţului titlurilor BVB a fost strâns legată de activitatea generalizată a pieţei, din perspectiva tranzacţiilor efectuate în piaţă: "Investitorii au încercat să anticipeze momentele în care, în piaţă, se aştepta o creştere a lichidităţii datorită listărilor programate, şi de aceea asistam la o creştere a preţului acţiunii BVB. În momentele în care asistam la ieşiri de capital, cum este şi cel de la începutul anului, nici acţiunea BVB nu rămânea imparţială. Din punctul meu de vedere, din prisma evenimentului pe care îl aşteptăm în această vară, respectiv listarea Electrica, cred că putem fi optimişti în sensul aşteptării unei uşoare redresări a preţului acţiunii BVB".
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 1,38 milioane lei, cu 10% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cifra de afaceri a BVB a crescut cu 14%, de la 4,06 milioane în primul trimestru al anului trecut, la 4,64 milioane lei în primul trimestru al anului curent.
Veniturile din tranzacţionare ale BVB au atins un nivel de 3,87 milioane lei, cu 14,2% mai ridicate faţă de T1 din 2013, datorită evoluţiei veniturilor generate de piaţa reglementată de acţiuni.
1. corectie!
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 08:35)
Maximul anului pe actiunea BVB a fost 32,5 si nu 32,39 RON/unitate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 10:23)
bvb.ro/TradingAndStatistics/Hi storyTranzEmit.aspx?s=BVB (pagina 5)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ion în data de 27.05.2014, 11:41)
Asteptam ca domnul director general sa mai cumpere niste actiuni, pote le mai creste pretul....