Scădere puternică a profitului Prefab, la jumătatea anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2023

Scădere puternică a profitului Prefab, la jumătatea anului

Piaţa este afectată de lipsa proiectelor mari de infrastructură naţională şi a forţei de muncă suficient calificate", conform companiei "Deşi investiţiile din fonduri europene sunt vitale pentru economia românească, absorbţia este sub nivelul optim", potrivit raportului societăţii Pierdere financiară de circa un milion de lei pentru Prefab, în primele şase luni ale anului

Producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH) a realizat un profit net de 0,1 milioane lei, pentru primele şase luni ale acestui an, cu 75% sub cel din primul semestru al anului trecut, chiar dacă cifra de afaceri netă a urcat cu 39%, la 58,2 milioane lei, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"În primul semestru al anului 2023, economia naţională a continuat să se confrunte cu multiple provocări legate de stabilitate şi predictibilitate, ce au fost amplificate de inflaţia foarte mare cât şi de implicaţiile economice ale conflictului armat de la graniţă", se menţionează în raport.

Potrivit documentului, la data de 30 iunie 2023, se constată menţinerea blocajului în piaţa materialelor pentru construcţii, cauzat de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, piaţa imobiliară fiind semnificativ afectată. "Criza energetică declanşată în anul 2021, resimţită puternic începând cu anul 2022, a cauzat involuţii economice atât la nivel mondial cât şi naţional, care au condus la creşterea semnificativă a costurilor de producţie şi implicit a contractării cererii în piaţa materialelor pentru construcţii. Majorările de costuri au fost determinate de ascensiunea preţurilor la nivel internaţional şi naţional pentru gaz natural, energie electrică şi combustil, care au cauzat la rândul lor majorări în lanţ pentru toate produsele".

Conform raportului, piaţa de prefabricate din beton armat şi precomprimat, stâlpi electrici, elemente de autostradă, piese prefabricate pentru hiper sau supermarketuri, grinzi pentru poduri rutiere, este afectată de lipsa proiectelor mari pentru infrastructură naţională şi a forţei de muncă suficient calificate, menţînându-se la un nivel scăzut din cauza blocajelor financiare în domeniul investiţional naţional. "Deşi investiţiile din fonduri europene sunt vitale pentru economia românească, absorbţia acestora este sub nivelul optim. Implementarea PNRR şi absorbţia fondurilor europene ar trebui să fie un obiectiv major pentru România".

Conform raportului, fenomenul cel mai îngrijorător este inflaţia, care a determinat scăderea cererii în piata materialelor pentru construcţii, din cauza scăderii puterii de cumparare şi orientarea consumatorilor către produse existentiale.

În acest context, Prefab Bucureşti a raportat, pentru primele şase luni ale anului, veniuri din exploatare de 63,2 milioane de lei, cu 60% peste cele din perioada ianuarie - iunie 2022, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 61,9 milioane lei, în creştere tot cu 60%. Cheltuielile materiale au fost de 39,9 milioane lei, cu 68% peste cele din primul semestru al anului trecut, în timp ce cheltuielile cu personalul aproape s-au dublat, de la 6,7 milioane în primele şase luni ale anului trecut, la douăsprezece milioane în primle şase luni ale lui 2023.

Câştigul din exploatare s-a ridicat la aproape 1,3 milioane lei, cu 11% peste cel din primele şase luni ale anului trecut, rezultat care a fost erodat de o pierdere din activităţile financiare de circa un milion de lei.

Prefab Bucureşti este controlată de Marian Miluţ prin Romerica International, ce deţine 69,6% din compania, în timp ce societatea Celco Constanţa, a fraţilor Duşu, are 26,4% din producătorului de materiale de construcţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb