"Scăderea de taxe - o investiţie pe care statul o face în economie"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2015

"Scăderea de taxe - o investiţie pe care statul o face în economie"

"Tinerii nu se regăsesc ca prioritate pentru noul guvern"

Interviu cu domnul Florin Jianu, Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România şi fost ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism

Reducerea TVA va stimula scoaterea din economia gri a multor activităţi, consideră domnul Florin Jianu, Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România şi fost ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism. În opinia domniei sale, o scădere de taxe nu reprezintă automat o scădere contabilă de încasări, ci o investiţie pe care statul o face în economie.

Domnul Jianu mai susţine că majorarea procentului de impozitare pentru sedii şi puncte de lucru ale companiilor, de la 0,1% din valoarea clădirii, la 0,2%-1,3%, este un minus al noului Cod Fiscal. În sprijinul afirmaţiilor sale, domnul Jianu citează un studiu al consultanţilor fiscali potrivit căruia toate municipiile reşedinţă de judeţ au votat limita superioară de impozitare, creând astfel premisele unui mediu nefavorabil pentru IMM-uri.

Domnul Jianu susţine că foarte multe IMM-uri vor fi afectate de această povară fiscală şi trage un semnal de alarmă pentru amendarea Codului Fiscal aflat încă în Parlament şi revenirea la cota de impozitare de 0,1%.

Pentru creşterea investiţiilor, domnul Florin Jianu propune înfiinţarea unei Agenţii de Atragere de Investiţii realizată în parteneriat public-privat.

Reporter: Credeţi că Noul Cod Fiscal va ajuta mediul de afaceri să se dezvolte sau nu?

Florin Jianu: Noul Cod Fiscal vine cu o serie de măsuri care să susţină dezvoltarea afacerilor, reducerea TVA şi impozitarea cu 5% a dividendelor fiind măsurile care se detaşează în această nouă abordare fiscală. Alte puncte forte ar fi impozitarea primei firme cu 1% pe o perioadă de 2 ani de zile, această măsură venind în completarea Legii Întreprinzătorului Debutant (SRL-D), precum remarc şi abordarea inovativă privind impozitarea micro-întreprinderilor, având cote de 3% - dacă nu ai niciun angajat, 2% - dacă ai un angajat, 1% - dacă ai minim 2 angajaţi.

Minusul major pentru Codul Fiscal îl reprezintă creşterea procentului de impozitare pentru sedii şi puncte de lucru ale companiilor, de la 0,1% din valoarea clădirii, la 0,2%-1,3%, un studiu recent realizat de consultanţii fiscali arătând faptul că toate municipiile reşedinţă de judeţ au votat limita superioară de impozitare, creând astfel premisele unui mediu nefavorabil pentru IMM-uri.

Foarte multe IMM-uri vor fi afectate de această povară fiscală şi trag un semnal de alarmă în acest sens pentru amendarea Codului Fiscal aflat încă în Parlament (ordonanţă de urgenţă cu privire la scăderea la 5% a impozitului pe dividende se află încă în Parlament) şi revenirea la cota de impozitare de 0,1%.

Reporter: Cât de mult va influenţa reducerea TVA creşterea investiţiilor şi a consumului?

Florin Jianu: Reducerea TVA va stimula, în primul rând, scoaterea din economia gri a multor activităţi, aşa cum ca ministru am realizat scăderea TVA la 9%, încasările la bugetul de stat crescând, numărul de turişti raportaţi crescând, realizând astfel o nouă abordare, o abordare bazată pe ideea că o scădere de taxe nu reprezintă automat o scădere contabilă de încasări, ci o investiţie pe care statul o face în economie, mediul de afaceri reacţionând imediat prin scoaterea din zona gri a afacerilor, prin consum ridicat, prin investiţii, locuri de muncă etc.

Reporter: Ce speranţe aveţi de la Guvernul de aşa-zis tehnocrat, în condiţiile în care în programul de guvernare nu se regăseşte niciun obiectiv privind IMM-urile? Credeţi că vor beneficia acestea de finanţare de la buget anul viitor?

Florin Jianu: Într-adevăr, în programul de guvernare nici măcar nu se găseşte sintagma "Întreprinderi Mici şi Mijlocii", nemaivorbind de vreo măsură în acest sens. În egală măsură nici turismul nu are obiective şi acţiuni clare, regăsindu-se ca o adresare generală precum că se constată o creştere a numărului de turişti străini, acest trend nefiind o noutate, industria având însă nevoi stringente şi clare de susţinere. Ca om tânăr, dar şi ca preşedinte al singurei organizaţii care reprezintă tinerii antreprenori, am fost atent să văd dacă tinerii se regăsesc ca prioritate pentru noul guvern, în primele trei versiuni ale programului de guvernare nefiind nici măcar amintiţi, în cea de-a patra versiune apărând cu o sintagmă la fel de lipsită de consistenţă, de tipul: ne dorim mai multe programe pentru tineri.

Un guvern serios, o politică publică serioasă pleacă de la obiective cuantificabile, de la resurse, de la lucruri de substanţă. În acest moment acestea lipsesc, mi se pare că se ratează şansa oferită prin ieşirea în stradă a zeci de mii de tineri, şansă care ar fi însemnat o reformă profundă a administraţiei.

Reporter: Ce măsuri importante credeţi că ar trebui luate pentru încurajarea investiţiilor şi creşterea numărului locurilor de muncă?

Florin Jianu: Pentru creşterea investiţiilor mi-aş dori realizarea unei Agenţii de Atragere de Investiţii cu valenţe pe investiţiile interne, dar şi pe cele externe, agenţie realizată în parteneriat public-privat, după modelul francez, german sau austriac, în care partenerii sociali, patronatele în speţă, să aibă un rol activ şi să contribuie în parteneriat cu statul la atragerea de investiţii în economie, construirea de programe de ajutor de stat etc.

Cu privire la locurile de muncă, eu cred că trebuie să folosim intens fondurile europene în susţinerea directă a salariilor noilor angajaţi, în acest sens programul pe care l-am construit ca ministru - "Locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţi" - să continue, sub forma "Primul Loc de Muncă".

Reporter: Ce ar trebui făcut pentru ca IMM-urile să fie motorul dezvoltării economice?

Florin Jianu: Să continuăm politicile curajoase de susţinere a dezvoltării acestui sector, prin debirocratizare (Raportul Doing Business fiind un prim punct de plecare foarte util în acest sens), prin finanţare adecvată din fonduri naţionale (vă reamintesc că, prin legea pe care am susţinut-o ca ministru, IMM-urilor trebuie să li se aloce 0,4% din PIB pentru programe), din fonduri europene (fonduri care nici până în acest moment nu au început), prin ajutor pentru internaţionalizare, printr-o administraţie reactivă şi care să aibă IMM-urile în centrul politicilor publice.

Reporter: Cum apreciaţi uşurinţa de a deschide o afacere, în ţara noastră? Sunt tinerii din România întreprinzători? Cum am putea creşte apetitul/educaţia acestora pentru business?

Florin Jianu: În România nu este dificil să îţi deschizi o firmă, dificil este să o menţii şi să o dezvolţi. Tinerii români sunt creativi, inovativi şi au acel "drive" privind antreprenoriatul. Apetitul îl creştem prin educaţie, eu susţin de o vreme crearea de licee de antreprenoriat, după modelul liceelor de informatică, înfiinţate în anii '70, ale căror produse educative plasează România în primele 3 ţări la nivel global cu privire la deprinderile IT. Avem şansa ca prin licee de antreprenoriat să devenim un hub regional privind antreprenoriatul.

Reporter: Unele voci susţin că în Noul Cod Fiscal sunt avantajate companiile mari, în detrimentul IMM-urilor. Cum comentaţi?

Florin Jianu: Nu cred că sunt susţinute companiile mari din moment ce avem în Codul Fiscal încă un impozit pe clădiri speciale sau o supra-acciză la combustibili, prin aceste două impozite fiind afectate în principal marile companii.

Reporter: Cum percep IMM-urile anul electoral 2016 (aplicarea noului Cod Fiscal, alături de aşa-zisele "pomeni" electorale)? Cum credeţi că va influenţa dezvoltarea localităţilor faptul că primarii au primit mână liberă să majoreze impozitele? Ar putea acest lucru să influenţeze dezvoltarea IMM-urilor din zonă?

Florin Jianu: Nu cred că un an electoral sau alte acţiuni politice influenţează, de fapt, un lucru care lipseşte în profunzime din mediul public: înţelegerea trendurilor economice, a globalizării, a concurenţei acerbe în care ne găsim la nivel regional, european sau global. De fapt, greşeala pe care o facem e aceea că votăm în continuare oameni care sunt rupţi de modernitate, de ce se întâmplă în lumea reală şi, dacă vom continua în acest sens, vom pierde cu totul lupta cu concurenţa altor ţări cu politici publice smart, care îşi susţin creativitatea propriilor cetăţeni, inovarea şi le creează un cadru relaxat în care focusul să fie pe crearea de plus-valoare, nu pe plata impozitelor sau drumuri nesfârşite la administraţie.

Reporter: Cât au ţinut cont autorităţile de propunerile IMM-urilor în scrierea noului Cod Fiscal?

Florin Jianu: Am avut un dialog bun cu guvernul, scăderile de taxe fiind agreate în parteneriat. Ceea ce însă, mărturisesc, în acel moment a scăpat atenţiei mediului de afaceri a fost acest regim de impozitare, care riscă să închidă foarte multe IMM-uri. Sper ca printr-un dialog bun şi în continuare, împreună cu Parlamentul, să corectăm acest neajuns.

Reporter: Aveţi semnale că legea Business Angels a început să fie folosită? În ce domenii? Care este profilul Business Angel-ului?

Florin Jianu: Eu am scris, susţinut Legea Business Angel şi atunci când nu am mai fost ministru am mers în Parlament pentru a mă asigura că legea va trece. Ea este în vigoare, din păcate neaplicabilă, pentru că, timp de un an de zile, defunctul Minister al Energiei şi IMM-urilor nu a reuşit să decidă dacă legea intră sub incidenţa ajutorului de stat sau nu. În opinia mea este o bilă neagră pentru fostul guvern şi o dovadă a faptului că în ultimul an IMM-urile au fost neglijate.

Reporter: Sunteţi mulţumit de predictibilitatea autorităţilor?

Florin Jianu: Această întrebare în România anului 2015 are un rol retoric, nimic sau aproape nimic din ce se întâmplă în sfera publică nu dă semnalul unei predictibilităţi. Vă dau un singur exemplu, acela al fondurilor europene, România a primit un avans de aproape 800 milioane de euro şi nu a reuşit să cheltuiască niciun euro în acest an, într-un moment în care mediul de afaceri, partenerii sociali, ONG-urile, actorii economici în ansamblul lor se găsesc la un pas de colaps financiar.

Reporter: Cum putem să beneficiem de la multe fonduri europene? Cum ar putea creşte gradul de absorbţie?

Florin Jianu: Fondurile europene trebuie să reprezinte supapa economiei româneşti, însă, din păcate, perioada 2014-2020 va deveni perioada 2016-2020 şi nu aduce nicio schimbare majoră de abordare. Arhitectura instituţională a rămas aceeaşi, alocarea fondurilor nu respectă nevoile reale ale economiei, iar birocraţia a continuat să crească. Soluţiile pe care eu le văd vizează transferul de competenţe din partea statului spre mediul asociativ, lansarea de global grants, lansarea de programe destinate rezolvării unor probleme punctuale din economie (ex: România creativă, Programul Primul Job, Programul Naţional de Ucenicie, Programul Naţional de Internship, etc.), introducerea de criterii de performanţă pentru cei care lucrează în administraţie cu fonduri europene etc.

Reporter: Cum apreciaţi relaţia bănci-IMM-uri?

Florin Jianu: Relaţia nu s-a schimbat în ultimii ani, economia modernă, însă, a deschis noi tipuri de finanţări alternative, finanţări la care şi noi trebuie să ne aliniem. Ca ministru, am trimis în Parlament o lege crowdfunding, a finanţărilor participative, cred de asemenea utilă şi necesară crearea Băncii de Dezvoltare, care să fie o punte pentru finanţarea IMM-urilor care au acces la fonduri europene, consider stringentă crearea unor fonduri de capital de risc care să susţină start-upurile innovative. În concluzie, avem nevoie de tipuri noi de finanţări în acord cu trendurile noii economii în care modelul economic se schimbă radical, în care accentul se pune pe economia circulară, pe companii start-up listate la bursă etc.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb