Scăderi pentru pieţele europene, în debutul sesiunii bursiere

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2020

Scăderi pentru pieţele europene, în debutul sesiunii bursiere

Aurelian Dochia: "Posibil ca pieţele să vadă cu ochi buni alegerile nu neapărat prin prisma câştigătorului, ci ca un moment prin care se deblochează lansarea unui nou pachet de susţinere economică" Marcel Murgoci, Estinvest: "Cred că impactul pandemiei de Covid-19 asupra economiilor are un efect mult mai important şi mai îndelungat asupra pieţelor, decât alegerile din SUA"

Actualizare - Pieţele europene erau preponderent în scădere, în debutul sesiunii de tranzacţionare, la ora 10:30 indicele STOXX600 având un declin de 0,22%, conform datelor afişate de investing.com.

Indicele DAX30, al bursei din Frankfurt, avea o depreciere de 0,86%, în timp ce CAC40 de la Paris era aproape nemişcat, având un declin de 0,03%, iar indicele FTSE 100 al pieţei londoneze avea un avans de 0,02%.

La Bucureşti, după prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, ce include cele mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, afişa o scădere de 0,29%, la 8.676,52 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, avea un declin de 0,27%, până la 774,65 de puncte.

Lichiditatea era modestă, valoarea tranzacţiilor fiind de numai două milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de circa 64 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) aveau o scădere de 0,51%, la 1,948 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 0,57 milioane de lei.

Titlurile Erste Group Bank (EBS), listate secundar la BVB, erau în depreciere cu 0,86%, până la 89,78 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 0,08 milioane lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) cumulaseră un rulaj de numai 0,04 milioane de lei, titlurile producătorului de gaze naturale fiind în declin cu 0,74%, la 26,8 lei.

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), avea o scădere de 0,05%, până la 39.265,84 de puncte.

---

Actualizare - Contractele futures pe indicele Standard & Poor's 500 erau în scădere cu 0,8% astăzi, la ora 9:30 (ora României), într-o piaţă volatilă, în contextul în care se conturează o luptă mai strânsă pentru fotoliul de la Casa Albă decât indicau sondajele, care-i dădeau o marjă bună democratului Joe Biden.

Investitorii sunt în favoarea unui rezultat definitiv şi rapid al alegerilor, ceea ce ar netezi calea către un acord pentru un nou pachet de susţinerea a economiei Statelor Unite, notează Reuters.

Rezultatele parţiale sugerează că şansele ca democraţii să preia majoritatea în Senat de la republicani sunt mult mai reduse decât se aştepta iniţial, ceea ce este posibil să ducă la un pachet de stimulare mult mai redus.

Tom di Galoma, director general la Seaport Global Holdings, a declarat, citat de Reuters: "Şansa unui val albastru (n.r. victoria democraţilor în cursa pentru Casa Albă şi cele două camere ale Congresului) la care în esenţă sperau pieţele a scăzut de la o probabilitate de 90%, la mai puţin de 40%".

Ieri, indicele Dow Jones Industrial Average a închis sesiunea de tranzacţionare în creştere cu 2,06%, în timp ce Standard & Poor's 500 a avut un avans de 1,78%, iar pentru Nasdaq Composite creşterea a fost de 1,85%.

---

Pieţele internaţionale de capital au avut creşteri în ziua alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, unde actualul preşedinte republican Donald Trump se înfruntă cu democratul Joe Biden pentru un mandat de patru ani la Casa Albă, începând din luna ianuarie a anului viitor.

Indicele paneuropean STOXX 600, ce include 600 de companii de dimensiuni mari, medii şi mici din şaptesprezece ţări europene, avea la ora 18:00 un avans de 2%, în timp ce indicele DAX30, al bursei din Frankfurt, era în apreciere cu 2,41%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, avansul era de 2,27%.

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average era în creştere cu 2,45%, S&P 500 avea un avans de 2,39%, iar pentru Nasdaq Composite aprecierea era de 2,28%.

Cu o zi înainte de alegeri, sondajele îl dădeau câştigător pe Joe Biden, o medie a mai multor sondaje naţionale realizată de Real Clar Politics cotându-l pe candidatul democrat cu 51,1% din opţiunile de vot, iar pe Trump cu 43,9%.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat: "În opinia mea, pieţele sunt foarte interesate de stabilitate. Joe Biden vine cu un program ce presupune mărirea taxelor şi alte lucruri pe care, în general, mediul de afaceri nu le agreează. Din acest motiv se presupunea că mediul de afaceri va fi mai mult în favoarea lui Donald Trump. Însă, până la urmă, pe fondul situaţiei sociale din Statele Unite, cred că a început să se aprecieze mai mult plusul de stabilitate pe care-l promite Biden, în comparaţie cu climatul foarte tensionat pe care l-a adus Trump".

Aurelian Dochia a adăugat: "Apoi, pieţele mizează de mai multă vreme pe un nou pachet de susţinere economică. Indiferent dacă va fi cel propus de republicani sau cel propus de democraţi, va avea un impact favorabil asupra economiei în lunile următoare (n.r. implementării). Important este că pachetul va veni indiferent de cine câştigă alegerile. Astfel, este posibil ca pieţele să vadă cu ochi buni alegerile nu neapărat prin prisma câştigătorului, ci ca un moment prin care se deblochează lansarea unui nou pachet de ajutor".

Dar, analistul economic atrage atenţia că niciodată evoluţia pieţelor nu este determinată de unul sau două elemente, ci este vorba de despre un complex de factori, care nu pot fi complet indentificaţi.

"Din punctul meu de vedere, interpretările mişcărilor pieţelor de la o zi la alta au o relevanţă redusă, mai importante fiind evoluţiile pe termen mai lung", a mai ţinut să sublinieze Aurelian Dochia.

Pe lângă reacţia pieţelor faţă de scrutinul din Statele Unite, analistul economic atrage atenţia şi asupra unor riscuri care, în opinia sa, este posibil să le aducă alegerile de la Casa Albă.

"De obicei, în noaptea votului sau în dimineaţa următoare, se putea preciza câştigătorul cu o marjă bună de siguranţă. Dar acum, peste 90 de milioane de americani au votat înainte, prin corespondenţă, ceea ce face ca numărarea voturilor şi anunţarea rezultatelor finale să dureze ceva mai mult. Astfel, cred că există riscul ca susţinătorii unei tabere sau a celeilalte să iasă în stradă şi să nu recunoască rezultatele anunţate iniţial, ceea ce ar putea să ducă chiar la violenţe".

De asemenea, analistul economic a mai punctat că există riscul ca rezultatul alegerilor să fie contestat.

Sâmbătă, în timpul unui miting de campanie din Reading, Donald Trump a lăsat să se înţeleagă că va face acest lucru, mişcare care probabil va avea un efect destabilizator asupra pieţelor şi este posibil să ducă la tulburări civile, conform CNBC.

La rândul său, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a transmis: "Sondajele îl dau câştigător pe Joe Biden cu o marjă mult mai mare decât era situaţia acum patru ani (n.r. când Donald Trump a câştigat împotriva lui Hillary Clinton care era favorită în sondaje) şi se pare că pieţele sunt pregătite şi privesc pozitiv o eventuală alegere a lui Biden. Pe lângă alegeri, creşterile de azi (n.r. ieri) şi de ieri (n.r. alaltăieri) pot să reprezinte şi o revenire a pieţelor după scăderea importantă de săptămâna trecută".

Directorul de la Estinvest a punctat că, în opinia multor analişti, programul lui Donald Trump este mai prietenos cu pieţele decât cel al lui Biden, dar că implementarea depinde de sprijinul de care se va bucura în Camera Reprezentanţilor şi în Senat candidatul ce va fi ales.

"Totuşi, din punctul meu de vedere, impactul pandemiei de Covid-19 asupra economiilor are un efect mult mai important şi mai îndelungat asupra pieţelor decât alegerile din Statele Unite", a conchis Marcel Murgoci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb