Germania a avertizat că va impune măsuri dure vizând turismul şi investiţiile în Turcia, dar şi o "revizuire" completă a relaţiilor dintre Berlin şi Ankara, sugerând că şi-a pierdut răbdarea după arestarea a şase activişti pentru drepturile omului, relatează AFP. Ministerul german de Externe Sigmar Gabriel a anunţat că va revizui garanţiile de stat pentru investiţiile străine din Turcia şi că le va cere companiilor să nu investească bani acolo. Oficialul a sugerat că vorbeşte în numele coaliţiei de guvernare, condusă de conservatoarea Angela Merkel. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a scris pe Twitter că aceste măsuri sunt "necesare şi indispensabile". Gabriel a amintit că Turcia, care s-a văzut mult timp drept un "membru al familiei europene", a acuzat Germania de practici naziste. De asemenea, el l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru deteriorarea relaţiilor cu Berlinul.
Potrivit lui Gabriel, Erdogan încearcă să reducă la tăcere orice voce critică, prin arestări în masă.
Germania a înăsprit, de asemenea avertizările de călătorie pentru cetăţenii săi în Turcia, în urma arestării unui militant pentru drepturile omului german în această ţară.
Ministrul de Externe a insistat că Berlinul vrea în continuare să reconstruiască legaţiile cu ţara aliată, însă a explicat că Guvernul lui Erdogan trebuie să se întoarcă "la valorile europene".
Luna aceasta, Ankara a arestat activişti pentru drepturile omului, inclusiv pe directorul Amnesty International Turcia, Idil Eser, şi pe germanul Peter Steudtner, Ei sunt acuzaţi de terrorism, acuzaţie pe care Berlinul a catalogat-o drept "absurdă".
UE a promis Ankarei asistenţă în valoare de trei miliarde de euro, pentru a ajuta la ţinerea sub control a fluxurilor de migranţi, în special din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, potrivit News.ro.
Acordul a permis reducerea semnificativă a numărului de sosiri în Europa şi a fost salutat în special de Germania, destinaţia preferată de migranţi.
• Turcia dezminte că investighează companiile germane Daimler şi BASF
Informaţiile apărute în presă conform cărora Turcia investighează companiile germane Daimler şi BASF sunt "complet false", a anunţat, ieri, vicepremierul turc Mehmet Simsek, într-o postare pe Twitter, adăugând că Ankara salută investiţiile din Germania, transmite Reuters.
Miercuri, publicaţia germană Die Zeit informa că autorităţile turce au înmânat Berlinului o listă cu 60 de companii din Germania, inclusiv Daimler şi BASF, acuzate că au legături cu clericul Fethullah Gulen, considerat de guvernul de la Ankara vinovat pentru puciul din 15 iulie 2016. "Informaţiile referitoare la investigarea companiile germane Daimler şi BASF de către autorităţile turce sunt complet false. Noi salutăm investitorii germani", a afirmat Mehmet Simsek.
Ministerul german de Externe, Sigmar Gabriel, a precizat că nu vede cum Berlinul ar putea garanta investiţiile companiilor germane în Turcia în actualele condiţii, pe fondul escaladării tensiunilor dintre cei doi aliaţi din NATO.