SCANDALUL CORVETELOR Semnarea contractului cu MApN, neconfirmată încă de Naval Group

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 29 aprilie 2022

Semnarea contractului cu MApN, neconfirmată încă de Naval Group

Actualizare - Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale: ""La solicitarea Naval Group s-a acordat o amânare de două-trei luni"

"La solicitarea Naval Group s-a acordat o amânare de două-trei luni, până în luna septembrie. Am înţeles că au venit cu o nouă ofertă care ar corespunde cerinţelor contractuale şi de aceea li s-a acordat un nou termen pentru semnarea contractului", declară Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale.

---

Scandalul privind construirea a patru corvete marine destinate Forţelor Navale Române şi modernizarea a două fregate continuă, atât timp cât asocierea franco-română Naval Group-Şantierul Naval Constanţa nu şi-a dat încă acceptul pentru semnarea contractului cu Ministerul Apărării Naţionale, la preţul ofertat în procedura de achiziţie publică desfăşurată în perioada anilor 2018-2019. Deşi la finalul lunii trecute Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, anunţa că asocierea căreia i-a fost atribuit contractul a solicitat un termen de 30 de zile pentru a lua o decizie, până ieri această decizie nu a fost trimisă către MApN, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de resort, general de brigadă Constantin Spînu.

În legătură cu contractul privind corvetele destinate Forţelor Navale Române amintim că preţul cu care Naval Group a câştigat procedura de achiziţie este de 1,2 miliarde euro, fără TVA, dar este greu de crezut că acesta va fi menţinut prin prisma majorării în ultimul an a preţurilor din energie, problemelor privind lanţurile de aprovizionare cu materii prime şi materiale din statele terţe, precum şi cele privind microcipurile şi alte sisteme bazate pe microelectronică, care au dus la creşteri de preţuri şi termene de livrare atât pentru producătorii de tehnică şi echipamente militare, cât şi pentru beneficiarii finali. De altfel se pare că tocmai modificarea acestui preţ, care ar fi solicitată de către Şantierul Naval Constanţa - partenerul român al asocierii -, ar constitui de fapt motivul pentru care acest contract nu a fost încă semnat. Conform hotărârii de guvern prin care s-a stabilit procedura de achiziţie a corvetelor, preţul ofertat în procedură nu poate fi modificat pe toată perioada derulării contractului.

În acest timp, o subsidiară a Naval Group - DCN International - se confruntă cu acuzaţii serioase privind coruperea unui oficial malaezian.

Pe rolul Curţii de Apel din Paris se află un dosar în care companiile Thales şi DCN International (divizie a companiei Naval Group) sunt acuzate de Parchetul Financiar francez că ar fi corupt mai mulţi oficiali din Malaezia pentru atribuirea în anul 2002 a unui contract de vânzare a trei submarine către ţara asiatică, anunţă Reuters, care citează AFP şi cotidianul francez Le Parisien.

Punerea sub urmărire penală a companiei Thales SA ar fi fost decisă, în 18 ianuarie 2022, la solicitarea autorităţilor din Malaezia. Parchetul francez a confirmat pentru Reuters că firma Thales este pusă sub acuzare pentru "complicitate la corupţia activă a unui funcţionar public străin", dar reprezentanţii companiei contestă faptele de care este acuzată societatea.

În acelaşi dosar, DCNI - subsidiară a Naval Group - este urmărită penal din septembrie 2020 pentru dare de mită unui funcţionar public străin, dar a contestat "săvârşirea oricărei infracţiuni în legătură cu încheierea contractului malaezian".

"Submarinele au fost vândute în Malaezia în 2002 de către DCN International (DCNI), care atunci deţinută în proporţie de 100% de stat. DCNI contestă că ar fi săvârşit orice infracţiune în legătură cu contractul din Malaezia", a transmis Naval Group pentru subsidiara sa.

Sursa citată arată că Naval Group - companie înfiinţată în anul 2003, după evenimentele din Malaezia - nu este implicată în dosarul instrumentat de Parchetul Financiar francez, ci doar subsidiara sa, DCN International.

Conform procurorilor francezi, nouă persoane fizice şi juridice sunt acuzate în acest dosar deschis în urma plângerii depuse la sfârşitul anului 2009 de către asociaţia malaeziană anticorupţie Suaram.

"Acest rechizitoriu şi închiderea cercetărilor fac posibilă luarea în considerare a tragerii la răspundere penală a doi jucători majori din industria de apărare din Franţa, pentru acte de corupţie internaţională", a afirmat, pentrru AFP, William Bourdon, avocat al Suaram.

Potrivit procurorilor francezi, companiile Thales şi DCNI ar fi virat în 2002 aproape 37 milioane euro lui Abdul Razak Baginda, o rudă a lui Najib Razak - ministrul malaezian al apărării de la acea vreme -, bani ce ar fi ajuns la acesta din urmă pentru a alege în procedura de achiziţie oferta companiilor din Hexagon.

Najib Razak, premier între 2009 şi 2018, a fost condamnat în 2020 la 12 ani de închisoare pentru rolul său în scandalul jefuirii a miliarde de dolari din fondul suveran de avere al Malaeziei.

O decizie definitivă cu privire la deschiderea unui proces penal cu privire la acuzaţiile formulate în rechizitoriu de Parchetul Financiar francez va fi luată de judecătorii Curţii de Apel din Paris în 7 iunie.

În Franţa, demararea unei investigaţii oficiale înseamnă că există dovezi serioase sau pertinente cu privire la implicarea probabilă a unui suspect în comiterea unei infracţiuni, dar asta nu înseamnă că cercetarea respectivă se va încheia cu un proces.

Practic acesta este al doilea mare scandal din ultima jumătate de an legat de Naval Group, după ce guvernul Australiei a decis rezilierea contractului cu concernul francez pentru construirea mai multor submarine nucleare destinate forţelor navale ale statului de la Antipozi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb