SCANDALUL IA PROPORŢII Martin Winterkorn a demisionat de la Volkswagen

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 23 septembrie 2015

Martin Winterkorn a demisionat de la Volkswagen

Actualizare 18:30

Martin Winterkorn, directorul general al grupului Volkswagen, a anunţat în după-amiaza aceasta că demisionează, asumând responsabilitate în scandalul emisiilor izbucnit în Statele Unite, relatează Bloomberg.

"Fac acest gest în interesul companiei, deşi nu am fost conştient de nicio neregulă de care să fiu eu responsabil", a declarat Winterkorn.

"Volkswagen are nevoie de un nou început, inclusiv la nivel de personal. Eu deschid drumul pentru un nou început prin demisia mea", a mai adăugat Winterkorn.

(S.G.)

-----------

Compania îşi constituie provizioane de 6,5 miliarde euro pentru remedierea neregulilor descoperite în SUA

Investigaţiile se extind în Asia şi Europa

Directorul executiv al companiei auto germane "Volkswagen" AG, Martin Winterkorn, va fi nevoit să îşi prezinte demisia săptămâna aceasta, în urma acuzaţiilor autorităţilor din SUA privind trişarea la testele de poluare ale maşinilor diesel, prin instalarea unor sisteme electronice speciale, scrie publicaţia Tagesspiegel, citând surse apropiate situaţiei.

Conform acestora, Martin Winterkorn va fi înlocuit cu şeful diviziei de autoturisme sport "Porsche", Matthias Müller, iar decizia în acest sens urmează să fie anunţată la şedinţa de vineri a board-ului de supraveghere al "Volkswagen".

Un purtător de cuvânt al "Volkswagen" a catalogat informaţiile din Tagesspiegel drept "ridicole", în timp ce un reprezentat "Porsche" a anunţat că Matthias Müller se afla, ieri, la reuniunea board-ului "Volkswagen", în Wolfsburg.

Amintim că grupul "Volkswagen" este acuzat că a trişat la testele autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate pe piaţa americană, prin instalarea unui software care le permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale, conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA). EPA a subliniat că producătorul auto a urmărit, astfel, să arate că motoarele diesel ale vehiculelor sale emit un nivel mai scăzut de noxe decât în realitate.

Aproximativ 482.000 de vehicule diesel produse în perioada 2008 - 2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi (inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3) au software-ul menţionat, potrivit EPA.

Compania, care este obligată să recheme autoturismele în cauză la service, ar putea fi amendată cu până la 18 miliarde de dolari.

Reparaţiile vor fi efectuate de "Volkswagen", ceea ce va majora costurile companiei.

Reprezentanţii societăţii au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA şi au anunţat că ar putea fi afectate 11 milioane de vehicule vândute în întreaga lume.

"Volkswagen" intenţionează să-şi constituie provizioane de 6,5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) în trimestrul al treilea, pentru acoperirea costurilor remedierii neregulilor legate de emisiile poluante ale motoarelor diesel instalate pe cele 11 milioane de vehicule.

"Lucrăm la viteză maximă ca să clarificăm neregulile referitoare la soft-ul utilizat la motoarele diesel", a informat compania, care îşi va ajusta în mod corespunzător estimările de profit pentru 2015.

În situaţia dată, mai multe ţări au anunţat, ieri, că vor investiga informaţiile potrivit cărora compania auto germană s-a folosit, în SUA, de soft-ul în cauză.

Guvernul sud-coreean a informat că va testa aproximativ 5.000 de modele VW Jetta, Golf şi Audi A3, fabricate în perioada 2014 - 2015. Investigaţia va fi extinsă la toate maşinile diesel germane, dacă vor fi găsite nereguli.

La rândul său, "Volkswagen" Australia a contactat sediul central din Germania, dorind să afle dacă există posibilitatea ca şi maşinile vândute pe piaţa australiană să fie afectate. Departamentul de Infrastructură de la Canberra a anunţat că monitorizează evoluţiile şi i-a cerut "Volkswagen" Australia să clarifice dacă au fost instalate pe maşinile vândute pe piaţa locală sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor de poluare.

Totodată, Autoritatea Rutieră din Elveţia verifică dacă modelele diesel investigate în SUA au fost vândute şi pe piaţa locală, iar rezultatele urmează să fie publicate zilele viitoare.

La rândul său, ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, a cerut o anchetă la nivelul UE privind scandalul în care este implicată compania, avertizând că şi producătorii auto francezi ar putea fi verificaţi.

"Deşi ancheta ar urma să se concentreze pe activitatea Volkswagen, cred că, pentru a reasigura cetăţenii, va trebui să verificăm şi companiile auto franceze, dar nu am niciun motiv să cred că aceştia ar fi comis fraude", a spus oficialul francez.

Amintim că, luni, Guvernul de la Berlin le-a cerut constructorilor de automobile informaţii tehnice suplimentare, ca să verifice dacă în Germania sau în Europa există probleme privind respectarea normelor de poluare, în contextul scandalului generat de "Volkswagen".

Reprezentanţii landului german Saxonia Inferioară, care deţine o participaţie de 20% la "Volkswagen", au anunţat că investigaţiile lansate de autorităţile SUA au sporit îndoielile referitoare la acurateţea datelor privind poluarea publicate de toţi producătorii auto.

Olaf Lies, ministrul economiei din Saxonia Inferioară, membru al board-ului "Volkswagen", a cerut extinderea investigaţiilor. "Sunt convins că toată lumea este interesată dacă nivelul emisiilor măsurate a fost cel real. Această problemă nu va afecta doar Volkswagen, ci şi alte companii", a apreciat Lies.

Şi cancelarul german, Angela Merkel, a cerut, ieri, deplină transparenţă în elucidarea acuzaţiilor aduse de autorităţile SUA companiei "Volkswagen".

"Ministerul Transporturilor este în strânsă legătură cu Volkswagen şi sper că toate informaţiile vor fi prezentate cât mai rapid posibil", a declarat oficialul de la Berlin.

De menţionat că, potrivit unor surse citate de presa străină, Departamentul de Justiţie al SUA a iniţiat, la rândul său, o investigaţie penală împotriva companiei germane.

Furnizorul german de piese auto "Bosch" a anunţat, ieri, că a livrat componente (sisteme de injecţii common rail) pentru maşinile diesel "Volkswagen" care au generat scandalul în SUA.

"Noi producem componente conform specificaţiilor primite de la Volkswagen. Responsabilitatea pentru aplicarea şi integrarea componentelor este de competenţa Volkswagen", a informat Bosch.

Acţiunile "Volkswagen" (simbol VOW) au scăzut cu 19% ieri, pe piaţa din Frankfurt, la ora locală 15.05, ajungând la 108,95 euro.

Soft-ul pe care grupul "Volkswagen" l-a folosit ca să păcălească testele de poluare derulate în SUA a fost descoperit şi la alte modele diesel ale producătorului, după cum reiese dintr-un comunicat al grupului. Reprezentanţii "Volkswagen" au precizat: "Soft-ul în cauză nu influenţează nici caracteristicile dinamice şi nici consumul sau emisiile (...) Din investigaţiile interne adiţionale efectuate până în prezent, a rezultat că respectivul soft este instalat şi la alte autovehicule diesel ale Grupului Volkswagen. La majoritatea acestor motoare, acest soft nu are niciun fel de efecte". (P.B.)

Registrul Auto Român (RAR) verifică toate maşinile provenite de pe pieţele externe, însă în România nu a intrat niciun autovehicul din SUA marca Volkswagen, produs în perioada 2008 - 2015, potrivit Agerpres.

"În România, constructorul nu poate să spună că îndeplineşte (standardele de noxe n.r.), pentru că trebuie să vină la autoritate să îi confirme că le îndeplineşte. Dacă ar fi venit maşini din SUA, acestea ar fi trebuit să facă testul dinamic la RAR, care este obligatoriu. Acolo se remăsoară maşina. Degeaba avea trecut în acte un nivel de noxe, pentru că aici s-a remăsurat. La testul dinamic, asta se face, se face măsurătoarea de noxe", au precizat reprezentanţii RAR.

Potrivit RAR, în SUA fiecare constructor îşi face propriile măsurători. "Acolo este self-certification. Fiecare constructor îşi face, el ştie ce standarde trebuie să îndeplinească. Producătorul zice că le îndeplineşte, că îşi face singur măsurătorile, iar când apare un control de la stat, atunci se dovedeşte dacă sunt sau nu reale", au arătat sursele citate.

Comisia Europeană ar putea lua în discuţie situaţia apărută în SUA cu maşinile comercializate de "Volkswagen" numai în cazul în care suspiciunile referitoare la falsificarea datelor privind emisiile poluante se confirmă, au precizat, ieri, reprezentanţii Ministerului Mediului, conform Agerpres.

"În eventualitatea în care se confirmă suspiciunile apărute în SUA, în cazul Volkswagen, se poate lua o decizie şi la nivelul Comisiei Europene, pe normele de poluare europene, nu pe cele de peste Ocean", au menţionat sursele citate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb