SCANDALUL IANCU - OMV PETROM IA AMPLOARE Iancu acuză OMV şi Gazprom că vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 octombrie 2017

Iancu acuză OMV şi Gazprom că vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze

Iancu: "Dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a ţării"

Virgil Popescu: "Este inadmisibil ca România, unul din puţinii producători de gaze din Europa, să nu aibă şi o Casă de Compensare a tranzacţiilor bursiere cu petrol şi gaze"

Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul să fie platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, iar această situaţie i-ar avantaja pe cei de la Gazprom şi OMV, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, prezent la o conferinţă de profil.

Această acuzaţie vine, după ce, săptămâna trecută, OMV Petrom a respins alegaţiile de manipulare a pieţei de energie din acest an, afirmaţii făcute, indirect, în cadrul Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, de deputatul PSD Iulian Iancu.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, săptămâna trecută, retrimiterea la Comisii a proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) nr. 64/2016, în condiţiile în care deputaţii din Comisie au adus mai multe amendamente, potrivit cărora 70% din gazele româneşti trebuie tranzacţionate obligatoriu pe bursa OPCOM, excluzând, astfel, Bursa Română de Mărfuri (BRM), ceea ce a dus la proteste din partea conducerii BRM.

În opinia domnului Iancu, citat de Agerpres, în spatele nemulţumirilor declanşate de BRM se află de fapt OMV şi Gazprom, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti.

Iulian Iancu a precizat: "Eu trebuie să pun anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să fie platforme de tranzacţionare a gazelor. Dacă pun aceste criterii, sunteţi siguri că Gazprom nu îndeplineşte aceste criterii în secunda doi şi vine cu o societate din Viena şi în acel moment tranzacţiile din România vor fi făcute pe platforma ruşilor? Atunci cine e avantajat? Este o mare capcană. Bursa (BRM - n.r.) ne este introdusă în faţă pentru că din spate noi avem deja două solicitări ale Bursei din Viena să fie ei cei care tranzacţionează. Şi atunci o să vedeţi combinaţia Gazprom - OMV cum face tranzacţia gazelor la Viena, pentru că eu nu pot să impun producătorului să facă neapărat pe OPCOM sau pe Bursa Română. El face pe ce piaţă vrea şi o va face pe cea din Viena. De ce ne-au scris? De ce ei au o singură bursă, impusă prin lege, şi vor neapărat să fie şi la noi?".

El a mai spus că licenţa deţinută în prezent de BRM este discriminatorie faţă de OPCOM, care este obligat să fie transparent şi să respecte anumite reguli, iar responsabil de această situaţie este reglementatorul pieţei, adică ANRE.

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, ne-a declarat: "După cum se ştie, săptămâna trecută, la cererea PNL, proiectul de aprobare a OUG 64 a fost retrimis la Comisie. Nu am ajuns, încă, să discutăm în Comisie, din nou, despre această Ordonanţă, nu am văzut până acum nici o hârtie de la Bursa din Viena, dar am auzit, pe surse, că ar exista o hârtie de la Federaţia Burselor Europene din Gaz către Comisia de Industrie, prin care oficialii instituţiei susţin că există posibilitatea existenţei mai multor platforme de tranzacţionare şi că România este pasibilă de infringement, din cauza amendamentelor aduse legii de aprobare a OUG 64 privind piaţa gazelor, care impun obligaţia de tranzacţionare a 70% din producţie prin bursa OPCOM.

Referitor la OMV şi Gazprom, personal, pe mine nu mă interesează atât de mult OMV, care este o companie austriacă, ci mă refer la Petrom, o firmă românească, unde statul român mai deţine 20,6% din capitalul social. Petrom este partener strategic al americanilor de la Exxon în exploatările de gaze din Marea Neagră.

Acum, referindu-mă la o situaţie ipotetică, ce s-ar întâmpla dacă, aşa cum era iniţial proiectul, 100% din gaze s-ar tranzacţiona pe platforme de tranzacţionare din România? Asta ar însemna că preţurile ar fi transparente pentru absolut toată lumea, inclusiv pentru Gazprom. Astfel, Gazprom ar şti cu ce preţ cumpără gaze orice consumator din România, i-ar face foarte uşor o ofertă de dumping şi ar prelua clienţii. Astfel, producătorii români ar avea de suferit, respectiv Romgaz unde statul este acţionar majoritar şi Petrom unde statul are 20%.

Şi la o tranzacţionare de 70%, ar însemna că aproape toată cantitatea de gaze de pe piaţa românească ar fi transparentă din punct de vedere al preţului, inclusiv pentru Gazprom.

Fiind un monopol, fiind un gigant al gazelor, Gazprom poate oricând, având acces la informaţii publice, să bulverseze piaţa.

Stau să mă întreb pentru cine vrem să facem această super - transparentizare a preţului gazelor, în condiţiile în care îi dau dreptate domnului Iancu care spune că nu avem încă o piaţă de gaze, fiind, de fapt, un oligopol, unde activează Romgaz şi Petrom, plus Gazprom care este peste tot.

Cred că trebuie să fim foarte precauţi în a impune o capacitate mare de tranzacţionare pe piaţă. De asemenea, ştim foarte bine de la Exxon, că obligativitatea de tranzacţionare a unei cantităţi mari de gaze pe Bursă presupune, implicit, dificultăţi la finanţarea exploatărilor de gaze din Marea Neagră.

Deja s-a investit peste un miliard de dolari în Marea Neagră, decizia de exploatare trebuie luată anul viitor, iar acest lucru înseamnă alte miliarde de dolari investiţi. Ori dacă nu te poţi finanţa prin contracte bilaterale pe termen lung pentru noi investiţii ca să scoţi gazele, nu vine nimeni ca să aştepte să le vindem pe termen scurt, pe Bursă.

Cu ocazia aceasta, pierdem oportunitatea investiţiilor americane pentru a scoate gazele româneşti din Marea Neagră şi câştigă Gazprom, de care rămânem în continuare dependenţi. Trebuie să fim foarte atenţi. Îi dau dreptate domnului Iulian Iancu când spune că OMV are o relaţie privilegiată cu Gazprom, prin exploatările comune din Rusia, dar pe mine mă interesează Petrom, o companie românească, cu management autohton, şi cu 15 mii de salariaţi în România. Repet, Petrom, împreună cu Transgaz, sunt parteneri strategici ai americanilor în exploatările din Marea Neagră. Mihai Busuioc, actualul preşedinte al Curţii de Conturi, o persoană foarte respectabilă, era în Consiliul de Supraveghere al Petrom. Sunt curios cu ce persoană îl va înlocui actuala coaliţie de guvernământ, pentru că nu aş vrea să fie un caz similar cu Gabriel Gheorghe (n.r. fost preşedinte Romgaz, actualmente în conducerea ANRE) şi în Consiliul de supraveghere la Petrom. Lucrurile sunt foarte delicate la Petrom, mai ales că vorbim de o societate listată".

Iancu: "Dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, vom fi nevoiţi să importăm mai mult gaz de la Gazprom"

Iulian Iancu a mai spus, ieri, că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom. Domnia sa a precizat: "Cine câştigă dacă eu scot din ţară 50% din gazele României, unde mă duc să mă adresez? La Gazprom. Iată cum este întoarsă ecuaţia. Avem pe masă obligaţia de a fi transparenţi, la care ţinem foarte mult. Înţelegem că este nevoie de un contract şi de investiţii foarte mari, dar haideţi să găsim soluţia prin care aceste contracte să fie transparente", a mai arătat Iancu.

La rândul său, Virgil Popescu a menţionat: "Gazele din Marea Neagră nu pot fi exportate la Bursa din Viena. Orice platformă care vrea să tranzacţioneze în România trebuie să aibă o licenţă dată de ANRE din România. Eu mai degrabă m-aş gândi - şi văd că aici guvernul actual nu face nimic - să fac un proiect de lege pentru o Casă de Compensare. Este inadmisibil ca România, unul din puţinii producători de gaze din Europa, să nu aibă şi o Casă de Compensare a tranzacţiilor bursiere cu petrol şi gaze, în condiţiile în care ungurii, polonezii şi nemţi au asemenea instituţii.

Eu cred că este imperativ un astfel de proiect de lege pentru crearea unei Case de Compensare sub autoritatea BNR şi a ASF.

Această instituţie trebuie să fie în spatele tranzacţiilor de pe piaţă, acolo trebuie să ne uităm mult mai bine, nu prin ce platformă se tranzacţionează gazele.

Securitatea naţională va fi afectată dacă vor fi împiedicate exploatările de gaze din Marea Neagră şi să rămânem în continuare dependenţi de gazele ruseşti".

Comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, a transmis o scrisoare autorităţilor române prin care arată că oficialii de la Bruxelles nu sunt de acord cu aceste amendamente. În replică, Iancu a afirmat că, în opinia sa, scrisoarea transmisă de comisar se referă la altceva. Tot săptămâna trecută, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a scris pe Facebook că amendamentele aduse de Comisia de industrii avantajează Gazprom şi din acest motiv nu au fost acceptate de Comisia Europeană.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. De data asta trebuie sa-i dau dreptate domnului Iancu. Exista un risc ca noi sa avem surplus de gaze si sa exportam totusi mai mult decat ne putem permite si la un pret mai mic decat importurile. Nu ne ajuta cu nimic daca noi avem un surplus de productie fata de consum si totusi importam gaze scumpe din cauza unui export prost calibrat.

    In acelasi timp nu stiu daca solutiile si mecanismele pe care le propune dl Iancu sunt cele mai bune. Cred ca ar trebui sa avem o discutie mai larga pe aceasta tema in care sa fie implicati mai multi specialisti. 

    iar dubiosul asta de Iancu? cu ce inversunare lupta

    Jocul PREȚULUI interesează. Restul bla-bla...incompetență !

    1. Inca nu e clar

    ...bursa aia. dar sa nu se vanda nimic [nici de catre gazprom] DECAT prin bursa aia, si gazul romanesc si ala rusesc, si ala...austriac :) , in aceleasi conditii.

    asa cum am mai scris si in alte dati nu trebuie sa se mai exporte nimic din resursa energetica epuizabila , pe noi ,ROMANIA , nu ne intereseaza ce zic cei de la bruxelles, noi trebuie sa ne vedem interesul nostru , as vrea sa vad la toti oficilaii romani ca nu se feresc sa rosteasca numele propriu al tarii in care traiesc si caruia au jurat credinta, nu vreau sa mai aud ca rostesc UE , in timp ce restul tarilor din acest imperiu urmas al romei isi vad de propriul interes noi sintem defazati si mereu cu capul plecat ,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb