SCANDALUL IMPOZITĂRII CU 85% A COMPENSAŢIILOR Ponta îşi contrazice propria ordonanţă

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iunie 2013

Ponta îşi contrazice propria ordonanţă

Premierul Victor Ponta a contrazis, ieri, textul ordonanţei pe care semnat-o cu mânuţa lui, marţea trecută, al cărei articol 2 impune un impozit de 85% pe salariile compensatorii primite de conducerile companiilor atunci când încetează mandatele de muncă.

Impozitul de 85%, numit de Ponta taxa pe "obrazul gros", a apărut în contextul în care unii dintre membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor au încasat câte 19 salarii compensatorii atunci când CSA a fost înglobată în Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de CNVM şi CSSPP.

Însă, în ordonanţa 55/2013, publicată în Monitorul Oficial din 6 iunie, numai primul articol face referire la ASF, în timp ce al doilea precizează clar că veniturile din salarii compensatorii ale angajaţilor cu funcţii de conducere sau ale persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţii şi consilii de conducere sunt impozitate cu 85%.

Această veste a provocat reacţii puternice în mediul de afaceri, mai ales că nu era clar de ce i s-ar cuveni statului cei 85% din salariile compensatorii ale managerilor din companii private.

Raluca Turcan, vicepreşedinte PDL, partid aflat în opoziţie, a trans-mis un comunicat prin care îl acuză pe Victor Ponta de "lipsă de înţelegere economică" şi "desconsiderare totală a sectorului care produce în România pentru a plăti pensii şi salarii".

Mai mult, consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blăncules-cu, a pus paie pe foc, declarând că şi în mediul privat există "obraz gros".

După o zi întreagă de dezbateri în ţară, Victor Ponta a precizat din Germania că taxa de 85% se aplică numai în cazul ASF.

Primul-ministru a spus că Ionel Blănculescu nu ştie ce vorbeşte şi, mai mult, şi-a contrazis propria ordonanţă, adică a admis că nu ştie ce a semnat.

"Nu doar că nu se aplică în mediul privat (n.r. taxa de 85% pe salariile compensatorii), nu se aplică nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplică".

"Dacă, de exemplu, dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Ionel Blănculescu consideră că impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administraţie şi de conducere este normală, deoarece şi în mediul privat există un "obraz gros".

Ionel Blănculescu a spus la un post tv: "Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector. Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii, datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare sau o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat, pentru că nu atinge partea de performanţă, ci o excepţie".

Contactat de ziarul "BURSA", înainte ca premierul Ponta să explice prevederile Ordonanţei, Ionel Blănculescu nu a precizat o destinaţie anume pentru banii respectivi, consilierul subliniind că, odată ajunşi la stat, banii ar fi depersonalizaţi.

Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Impozitul este o sumă obligatorie. Odată ajunşi la stat, banii respectivi se depersonalizează. Ei urmează să fie direcţionaţi unde sunt necesari. Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector".

Victor Ponta a precizat, ieri, că Ionel Blănculescu nu ştia ce a fost adoptat în Guvern.

În final, tot nu este clar cine are dreptate - Victor Ponta, cel care a explicat, ieri, ordonanţa sau Victor Ponta, cel care a semnat-o săptămâna trecută.

Aşteptăm din partea Guvernului şi rectificarea în scris.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. avem exemplul banditilor din conducerile bancilor, care, dupa ce au distrus ecomomia mondiala, si-au tras niste prime de milioane de dolari din banii dati de state ca bail-outs.

    deoarece ar insemna ca daca pentru Oltchim nu se aplica atunci ar fi un ajutor de stat mascat fiindca nu se aplica un impozit. "Dacă, de exemplu, dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%". Daca ar fi propus 75% ar fi putut sa primeasca consiliere de la Cyrano de Bergerac...sau cine stie, poate a vrut sa-si depaseasca maestrul., monsieur Hollande....

    de cand a inceput problema ASF si a salariilor compensatorii avem parte din partea lui ponta doar de diversiuni ieftine ca sa nu intelegem nimic. pana la urma s-au dat s-au nu s-au dat compensatorii ... nu stim... ordonanta nu poate actiona in trecut oricum. dar cred ca asta e intentia e doar de diversiune si populism cu acest impozit. daca n ar fi fost asa lucrurile erau simple si clare... pacat ca si presa musca la acestei diversiuni ieftine si populiste.

    1. URA SI LA GARA, RAMANE CA'N TREN!

    Aceasta ordonanta este o prostie sau o diversiune ordinara. In ambele cazuri nu exista scuze pentru cei care au emis actul normativ.

    Ordonanta este neconstitutionala deoarece nu se pot emite acte normative privind impozitul numai pentru persoanele dintr-o institutie. 

    In plus, compensatiile mari in discutie au fost deja platite la transformarea CNVM in ASF iar ordonanta nu se aplica retroactiv. 

    De fapt, aplicabilitatea ordonantei se limiteaza la cei 5 membrii de la ASF care-si pierd functiile ca urmare a reducerii numarului membrilor de la 17 la 11.

    Din nou este absurd ca pentru 5 oameni sa se faca atata tapaj si sa se incerce ascunderea problemei reale legate de compensatiile monstruase deja platite de CNVM, CSA, CSPP si care nu sunt afectate in niciun fel de aceasta ordonanta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb