SCANDALUL NETCITY Bătrâneanu, ANISP: "Vom face plângere la DNA împotriva preşedintelui ANCOM"

Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 20 iunie 2014

Bătrâneanu, ANISP: "Vom face plângere la DNA împotriva preşedintelui ANCOM"

Furnizorii de internet acuză ANCOM că nu îşi asumă avizul dat pentru proiectul Netcity

ANCOM spune că nu are atribuţii în verificarea implementării măsurilor prevăzute în aviz

ANISP a făcut plângere la DNA, în toamna anului 2013, şi împotriva lui Sorin Oprescu

Directorul din cadrul PMB, Mădălin Dumitru, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în urma unor cercetări DNA legate de activitatea acestuia

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) va depune plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva preşedintelui Autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, dacă Autoritatea nu îşi asuma avizul dat anul trecut, în cazul contractului Netcity. În mai 2013, ANCOM a avizat condiţiile tehnice şi economice privind accesul operatorilor telecom la reţeaua Netcity, aviz condiţionat de implementarea anumitor măsuri în termen de patru luni.

Mihai Bătrâneanu, preşedintele ANISP, a declarat, ieri: "Săptămâna viitoare notificăm ANCOM, ca în cazul în care nu îşi asumă avizul dat şi nu vor lua măsuri în privinţa acestuia, vom face plângere penală la DNA împotriva preşedintelui Autorităţii, Cătălin Marinescu, şi a consilierului juridic. ANCOM ar putea să îi someze pe cei de la Netcity, să îi amendeze sau să le suspende activitatea. Ne întrebăm dacă nu este cumva un semn de întrebare faptul că ANCOM nu s-a sesizat de bunăvoie pentru că avizul nu le este respectat. Pasivitatea asta este suspectă". ANISP specifică într-un comunicat că a trecut un an de zile de când ANCOM a emis un aviz prin care reglementează preţurile ce pot fi percepute de reţeaua subterană Netcity, realizată în Bucureşti de către UTI Grup, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Reprezentanţii ANCOM au declarat, ieri, că Autoritatea nu are atribuţii în verificarea implementării măsurilor prevăzute în avizul emis, potrivit Mediafax. Asfel, ANCOM specifică faptul că situaţia "poate fi atacată de orice persoană interesată la instanţa de contencios administrativ competent". Totodată, oficialii ANCOM au mai declarat că în luna septembrie a anului 2013, "instanţele de judecată au stabilit fără echivoc legalitatea avizului conform acordat de ANCOM în prima parte a aceluiaşi an".

Totodată, Mihai Bătrâneanu a specificat că ANISP a câştigat cinci procese definitive în instanţă împotriva reţelei subterare Netcity, dar că acestea nu sunt luate în considerare de PMB: "Avem de-a face cu un grup infracţional organizat. Primăria Generală a Capitalei nu respectă cele cinci hotărâri judecătoreşti. Ce te face pe tine să nu respecţi cinci hotărâri judecătoreşti definitive şi un aviz de la o autoritate a statului dacă nu ai intenţii ascunse?", a adăugat preşedintele ANISP. Domnia sa a specificat că avizul dat de ANCOM a fost remis în urma numeroaselor plângeri din piaţă şi că documentul a confirmat, practic, neregulile găsite în contractul Netcity. Potrivit lui Mihai Bătrâneanu, tarifele percepute de Netcity companiilor furnizoare de internet sunt mai mari cu 40% faţă de ceea ce era stipulat, iniţial în contractul de concesiune dintre PMB şi UTI. "În ceea ce priveşte Netcity a fost vorba despre o vânzare forţată. Nu am putut discuta nicio virgulă. Cu toate acestea, nu am cerut nicio negociere sau reducere de costuri. Am cerut doar să fie respectat contractul de concesionare iniţial şi tarifele de acolo. PMB a considerat aceste cereri ca fiind inoportune. Am considerat răspunsurile PMB de rea credinţă şi ne-am adresat instanţei. Totodată, inclusiv PMB s-a adresat instanţei pentru a anula avizul dat de ANCOM. Domnul Oprescu a cerut anularea unui document bazat pe o lege. În cinci procese, instanţa ne-a dat dreptate, argumentând că acesta nu poate fi anulat dacă este bazat pe o lege în vigoare", a explicat preşedintele Asociaţiei, care a continuat: "Sorin Oprescu, ca primar general, ar trebui să ajute industria, să pună la dispoziţie infrastructura aferentă. Primăria are obligaţia de a oferi servicii de calitate şi ieftine pentru cetăţeni. Cu toate acestea, ei ţin în braţe Netcity care a dublat tarifele. O companie medie care oferă servicii de internet ajunge să plătească 80-90.000 de euro lunar către Netcity".

Potrivit lui Bătrâneanu, Consiliul Concurenţei are deschisă o cercetare legată de Netcity, întrucât s-a creat monopol pe piaţă, companiile neavând alternativă la acest proiect. "Consiliul Concurenţei are nevoie de termenul recomandat de UE, de doi ani, pentru a se pronunţa. Au toate documentele de care au nevoie. Dar dacă ţie, ca autoritate de concurenţă, îţi trebuie doi ani să decizi ceva ce este evident, păi ce să mai vorbim de alte situaţii, când chiar este nevoie de o analiză serioasă şi complicată?", a explicat şi Sorin Manea, consilier juridic în cadrul ANISP.

Pe lângă Sorin Oprescu, potrivit lui Mihai Bătrâneanu, ar fi implicat şi Mădălin Dumitru, director în cadrul PMB. Mădălin Dumitru a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în urma unor cercetări DNA legate de activitatea acestuia din cadrul PMB. "În cazul anchetei DNA asupra lui Mădălin Dumitru scrie negru pe alb că, printre altele, este vorba şi despre luare de mită în cazul Netcity. El este mâna dreaptă a lui Sorin Oprescu. Prin el trece totul, toate marile proiecte. Nu ştim dacă ancheta DNA a început în urma solicitărilor noastre, este posibil ca instituţia să fi ştiut dinainte".

Potrivit oficililor ANISP, facturile ar scădea în jur de 40% pentru furnizorii de internet dacă tarifele practicate de Netcity ar fi cele specificate în avizul ANCOM. "România are cea mai competitivă piaţă de telecomunicaţii din lume. La vremea lor, Bucureştiul avea cele mai multe internet-café-uri din lume, apoi au apărut micii furnizori de internet, cei de cartier. Concurenţa este extraordinară datorită micilor întreprinzători", a explicat Mihai Bătrâneanu, care a atras atenţia că micile companii nu pot "supravieţui" în actualele condiţii tarifare impuse de Netcity. "Numărul clienţilor Netcity s-a redus la mai puţin de jumătate faţă de câţi erau", au conchis oficialii ANISP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb