Actualizare 16:10 Grecia a finalizat plata ratei de 750 milioane euro către FMI
Grecia a finalizat, azi, plata ratei de 750 de milioane de euro către FMI, au declarat oficiali ai Ministerului de Finanţe şi ai Băncii Greciei, anunţ care a contribuit la aprecierea euro faţă de majoritatea valutelor importante, transmite WallStreetJournal.
Un oficial al Băncii Greciei a spus că banii au fost plătiţi dintr-un cont de urgenţă al băncii centrale, după două întâlniri care au avut loc săptămâna trecută între guvernatorul instituţiei Yannis Stournaras, vicepremierul Giannis Dragasakis şi secretarul de stat în Ministerul de Externe Euclid Tsakalotos, care conduce negocierile Greciei cu creditorii internaţionali.
"Pentru ca banii din acest cont să fie folosiţi a fost nevoie de acordul FMI, care a fost dat", a arătat oficialul Băncii Greciei.
Euro s-a apreciat astăzi în raport cu majoritatea valutelor, pe fondul vânzărilor care au loc pe piaţa europeană de obligaţiuni şi a informaţiei referitoare la plata de către Grecia a ratei către FMI. Astfel, euro este în urcare cu 0,75%, la 1,124 dolari pe unitate.
------------
Actualizare 11:44 Varoufakis: "Guvernul Greciei nu are în plan organizarea unui referendum privind planul de salvare"
Guvernul elen nu intenţionează în prezent să organizeze un referendum referitor la programul internaţional de salvare, a declarat luni ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis, după ce omologul său german a sugerat că un astfel de vot ar putea contribui la încheierea unui acord privind reformele.
"În acest moment nu avem în vedere acest lucru", a spus Varoufakis. El a subliniat însă că un referendum este o posibilă măsură prin care guvernul grec să obţină sprijinul populaţiei, relatează Reuters.
Germania a semnalat, luni, că ideea organizării unui referendum în Grecia pe tema aplicării unor reforme economice dure ar fi logică, schimbând tonul pe fondul impasului negocierilor cu Atena.
"Dacă Guvernul Greciei crede că trebuie să organizeze un referendum, atunci să organizeze un referendum", a declarat Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor.
El a adăugat că ar fi o măsură care ar putea ajuta poporul grec să decidă dacă este pregătit să accepte ceea ce este necesar sau dacă vrea ceva diferit.
(Elena Deacu)
---
Germania, cel mai important creditor al Atenei, consideră că ar fi logică ideea organizării unui referendum în Grecia, pe tema aplicării unor reforme economice dure, ceea ce schimbă tonul Berlinului în negocierile pe marginea prelungirii finanţării către statul elen.
"Dacă Guvernul Greciei crede că trebuie să organizeze un referendum, atunci să organizeze un referendum", a declarat Wolfgang Schauble, ministrul german al finanţelor, înaintea reuniunii de ieri a Eurogroup (miniştrii de finanţe din zona euro). Oficialul de la Berlin a adăugat: "Ar fi o măsură care ar putea ajuta poporul grec să decidă dacă este pregătit să accepte ceea ce este necesar sau dacă vrea ceva diferit".
Până acum, liderii zonei euro se opuneau ideii premierului elen Alexis Tsipras de a organiza un referendum pe tema oportunităţii continuării măsurilor de austeritate. Însă, Guvernul de la Atena a semnalat, în mai multe rânduri, că nu va recurge la reducerea pensiilor şi la facilitarea disponibilizărilor, aşa cum vor creditorii ca să aprobe prelungirea planului de asistenţă financiară.
"Nu trebuie să existe aşteptări din partea creditorilor că Guvernul Greciei va face vreun pas înapoi. Când sunt negocieri, ambele părţi fac concesii", a declarat, săptămâna trecută, Gabriel Sakellaridis, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena.
Grecia speră să obţină un acord din partea creditorilor pentru deblocarea ultimei tranşe, de 7,2 miliarde de euro, dintr-un împrumut total de 240 de miliarde de euro, obţinut în 2010 de la FMI şi UE. Dar, atât oficialii greci, cât şi cei europeni nu se aşteaptau să ajungă la un acord final în acest sens la reuniunea Eurogroup ce a avut loc ieri.
• FMI lucrează cu autorităţile din sud-estul Europei la un plan de rezervă pentru falimentul Greciei
Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează cu autorităţile din sud-estul Europei la un plan de rezervă pentru un posibil faliment al Greciei, potrivit declaraţiilor unui oficial al instituţiei, ceea ce reprezintă o rară recunoaştere că instituţiile de reglementare se pregătesc pentru un posibil eşec al discuţiilor pe marginea finanţării statului elen.
"Suntem în dialog cu toate aceste ţări. Discutăm despre planurile de protecţie pe care le au, ce măsuri pot lua", a declarat Jorg Decressin, director adjunct al departamentului pentru Europa din cadrul FMI.
Conform spuselor lui Decressin, în cadrul discuţiilor, FMI le-a cerut autorităţilor naţionale de reglementare să se asigure că subsidiarele băncilor elene deţin suficiente active pe care le pot oferi în schimbul finanţării de urgenţă din partea băncilor centrale, în cazul în care fondurile de la băncile mamă ar fi oprite brusc, şi dacă fondurile de asigurare a depozitelor sunt suficiente.
Conform unor surse citate de agenţia Reuters, Grecia a plătit ieri, cu o zi înainte de scadenţă, o tranşă de 750 milioane de euro către FMI. Rambursarea a mai atenuat îngrijorările creditorilor europeni cu privire la situaţia financiară a Greciei, respectiv la eventualitatea intrării Atenei în incapacitate de plată.