SCHIMBARE DE OPTICĂ Roiss, OMV: "Investiţiile din Marea Neagră, mult mai importante decât South Stream"

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii / 3 decembrie 2014

Roiss, OMV: "Investiţiile din Marea Neagră, mult mai importante decât South Stream"

În august, domnia sa spunea că Europa s-ar împuşca singură în picior dacă ar interzice construcţia conductei

Putin susţine că a renunţat la proiect din cauza piedicilor puse de UE

Anunţul de luni al Rusiei, că renunţă la realizarea gazoductului South Stream, a dat fiori reci statelor europene care depind în mare măsură de gazele ruseşti şi mai ales celor care au trădat proiectul european Nabucco.

Gerhard Roiss, directorul general al grupului OMV, care controlează Petrom, a încercat, ieri, să minimalizeze importanţa proiectului în strategia companiei, potrivit Reuters. Domnia sa a declarat că investiţiile grupului din Marea Neagră au jucat şi joacă un rol mult mai important în planurile OMV decât South Stream: "Nu am fost anunţaţi, deocamdată, de Gazprom, asupra renunţării la South Stream. OMV nu a jucat un rol important în proiect, întrucât ar fi trebuit să construiască o mică parte din conducta rusească, în urma unei investiţii de 100 milioane de euro. Ori, în Marea Neagră, avem un plan de investiţii de un miliard de euro, împreună cu Exxon".

Reacţia lui Roiss de ieri este palidă în comparaţie cu declaraţiile sale de pe parcursul anului. Semnarea acordului pentru construirea gazoductului South Stream a fost considerată o sfidare a Austriei la adresa Uniunii Europene. În luna iunie, OMV şi Gazprom au convenit să înfiinţeze o companie mixtă care să construiască şi să opereze tronsonul austriac al gazoductului South Stream. Mai mult, la începutul lunii august, directorul general al OMV Austria a declarat că Europa s-ar împuşca singură în picior dacă ar interzice construcţia conductei.

Gerhard Roiss a apreciat, atunci, că este în interesul politic al Austriei să existe o conductă care să pornească din Rusia, să traverseze Europa de Sud-Est şi să ajungă până la terminalul de gaze de la Baumgarten (Austria).

Proiectul South Stream pare să fi fost motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a avertizat, în septembrie, conducerea OMV. Şeful statului a anunţat, atunci, că a transmis un mesaj oficialilor companiei OMV din Austria că vor fi partenerii României atât timp cât interesul naţional al ţării noastre este servit cu prioritate. Unii analişti au afirmat că la baza afirmaţiilor făcute de preşedinte ar sta relaţia privilegiată a OMV cu Gazprom, dorinţa OMV de a se cupla la South Stream, "altfel spus, colaboraţionismul companiei austriece cu Rusia".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat luni că Rusia nu poate continua proiectul South Stream, din cauza opoziţiei din partea Uniunii Europene. Domnia sa susţine că UE este reticentă faţă de aprobarea proiectului South Stream, destinat să aprovizioneze Europa de Sud cu gaz prin Bulgaria, evitând Ucraina. Ulterior, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că proiectul South Stream este închis şi că Gazprom va construi o conductă de gaz către Turcia.

Bulgaria, Ungaria şi Austria au făcut parte, alături de România şi Turcia, din proiectul Nabucco, ce ar fi trebuit să alimenteze Europa cu gaze din zona Mării Caspice, ca sursă alternativă la cele din Rusia. Proiectul a eşuat, în condiţiile în care ţările participante la Nabucco aveau toate înţelegeri cu Rusia, în afară de România.

Potrivit Agerpres, ieri, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut UE şi Rusiei să ajungă la un acord pentru realizarea gazoductului South Stream, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat totodată Bulgaria pentru acest eşec. Plevneliev a afirmat că South Stream este un proiect convenit între UE şi Rusia, nu între Bulgaria şi Rusia, amintind că decizia guvernului de la Sofia de a suspenda lucrările la conductă a fost luată la cererea Comisiei Europene, care a invocat încălcarea normelor comunitare ce interzic furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă aceste gaze.

Mai mulţi politicieni bulgari au reacţionat la anunţul lui Putin. Vicepreşedintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul de la Sofia, Martin Dimitrov, consideră că liderul de la Kremlin joacă teatru şi aplică doar o manevră tactică, prin care încearcă să pună presiune pe UE şi pe Bulgaria, aceasta din urmă fiind complet dependentă de gazele ruseşti.

Abandonarea de către Rusia a proiectului gazoductului South Stream confirmă necesitatea diversificării surselor de aprovizionare ale Uniunii Europene, a transmis ieri Comisia Europeană.

"Decizia Rusiei de a opri proiectul South Stream şi modul în care aceasta a fost luată confirmă cât de importantă este pentru Europa diversificarea surselor de aprovizionare", a declarat vicepreşedinta Comisiei responsabilă cu bugetul, bulgăroaica Kristalina Georgieva. "Această nouă evoluţie va trebui discutată. Evoluţia constantă a peisajului energetic este un motiv pentru UE de a construi o Uniune Energetică, printre priorităţile căreia se va număra şi securitatea aprovizionărilor (cu energie)", a declarat la rândul său, într-un comunicat, vicepreşedintele CE responsabil cu energia, Maros Sefcovic.

Premierul sârb Aleksandar Vucic, aflat ieri în vizită în Israel, s-a declarat dezamăgit după anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin privind abandonarea proiectului South Stream, dar a precizat că cetăţenii Serbiei nu au de ce să se teamă, deoarece guvernul de la Belgrad se va ocupa de soluţionarea problemei privind asigurarea aprovizionării ţării cu gaze naturale, relatează agenţia Tanjug.

"South Stream este un proiect bun, la care Serbia nu renunţă nici chiar la cele mai dure presiuni. Noi plătim preţul relaţiilor dintre marile puteri, dar cetăţenii sârbi nu trebuie să fie îngrijoraţi pentru iarna aceasta sau viitoare. Ne vom ocupa de soluţionarea acestei probleme (aprovizionarea cu gaz) în interesul lor", a afirmat Vucic, adăugând că realizarea proiectului South Stream ar fi fost cu siguranţă cel mai bun rezultat, deoarece acesta ar fi asigurat o mai mare securitate energetică pentru Serbia.

Ungaria analizează noi surse de aprovizionare cu gaze naturale pe termen lung, inclusiv din Azerbaidjan, după ce Rusia a decis să renunţe la proiectul gazoductului South Stream, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de MTI. "Pentru a asigura aprovizionarea pe termen lung cu energie a Ungariei, vom fi nevoiţi să analizăm oportunităţi suplimentare şi printre aceste opţiuni un loc important îl ocupă livrarea de gaze din Azerbaidjan în Europa Centrală via coridorul sudic. Cu toate acestea, este doar una din opţiunile analizate", a declarat Peter Szijjarto. Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, era destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa, ocolind, însă, Ucraina. Ungaria era una din ţările prin care urma să treacă gazoductul South Stream, alături de Bulgaria, Serbia, Slovenia, Italia şi Austria.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "În august, domnia sa spunea că Europa s-ar împuşca singură în picior dacă ar interzice construcţia conductei " si credeti ca OMV este Europa, se pot compara cele doua resurse, Marea Neagra si Rusia? Pentru o companie poate sa fie importanta resursa aceasta dar la nivel de tara cum e? Nu se mai pune problema la nivel UE. Asa ca UE si-a dat cu stingu-n-dreptu ca a gresit cadenta unchiu' Sam, iar micile tarisoare ce stau in genunchi, Bulgaria, Ungaria din UE si Serbia candidata vor avea de suferit, nu Germania care are robinet deschis direct in Siberia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb